Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

D.A.14.2.2.1 Lovgrundlag

Ved lov nr. 332 af 9. marts 2024 blev kapitel 17 a omhandlende særordningen for små virksomheder indført i momsloven.

Kapitel 17 a har følgende ordlyd.

"Særordningen for små virksomheder

§ 71 b. Ved anvendelse af reglerne i dette kapitel forstås ved:

1) Årlig omsætning her i landet: Den samlede årlige værdi uden moms af leveringer af varer og ydelser foretaget af en afgiftspligtig person her i landet i løbet af 1 kalenderår.

2) Årlig omsætning i EU: Den samlede årlige værdi uden moms af leveringer af varer og ydelser foretaget af en afgiftspligtig person på EU’s afgiftsområde i løbet af 1 kalenderår.

Fritagelser

§ 71 c. De omhandlede fritagelser i dette kapitel finder anvendelse på leveringer af varer og ydelser foretaget af små virksomheder, jf. § 71 e.

§ 71 d. Reglerne i dette kapitel finder ikke anvendelse på levering af nye transportmidler, som foretages på de i § 34, stk. 1, nr. 1 og 2, fastsatte betingelser.

§ 71 e. En afgiftspligtig persons levering af varer og ydelser er fritaget fra registreringspligten efter § 47, stk. 1, og for at betale afgift, når den årlige omsætning her i landet, der kan henføres til disse afgiftspligtige leverancer, ikke overstiger 50.000 kr., jf. dog stk. 2-4 og 8.

Stk. 2. En afgiftspligtig persons eller dennes arvings førstegangssalg af den afgiftspligtiges egne kunstgenstande, jf. § 69, stk. 4, er fritaget fra registreringspligten efter § 47, stk. 1, og for at betale afgift, når den årlige omsætning her i landet, der kan henføres til disse afgiftspligtige leverancer, ikke overstiger 300.000 kr., jf. dog stk. 3, 4 og 8.

Stk. 3. En afgiftspligtig person kan kun anvende én sektorspecifik fritagelse ad gangen, jf. stk. 2.

Stk. 4. En afgiftspligtig person, der er etableret i et andet EU-land, er omfattet af reglerne i stk. 1-3, hvis følgende betingelser er opfyldt, jf. dog § 71 k, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, 1. pkt.:

1) Den afgiftspligtige person har givet forhåndsmeddelelse til etableringslandet om anvendelse af fritagelse for små virksomheder i Danmark, herunder om enhver ændring af de oplysninger, der tidligere er givet.

2) Den afgiftspligtige person kan identificeres ved hjælp af et individuelt registreringsnummer, som er tildelt af de relevante myndigheder i etableringslandet og indeholder suffikset »EX«.

Stk. 5. En afgiftspligtig person, der er etableret her i landet, kan omfattes af fritagelse for små virksomheder i et andet EU-land, når følgende betingelser er opfyldt, jf. dog § 71 k, stk. 3:

1) Den afgiftspligtige person har givet forhåndsmeddelelse til told- og skatteforvaltningen om anvendelse af fritagelse for små virksomheder i et andet EU-land, herunder om, hvilke EU-lande den afgiftspligtige agter at gøre brug af fritagelse i, jf. § 71 f.

2) Den afgiftspligtige person er identificeret gennem tildeling af et individuelt registreringsnummer af told- og skatteforvaltningen, som indeholder suffikset »EX«.

Stk. 6. En afgiftspligtig person, der er etableret her i landet, skal meddele told- og skatteforvaltningen enhver ændring af de oplysninger, som tidligere er givet i henhold til stk. 5, nr. 1, ved hjælp af ajourføring af en forhåndsmeddelelse.

Stk. 7. En forhåndsmeddelelse om, at en afgiftspligtig person har besluttet at ophøre med at anvende fritagelse for små virksomheder i et eller flere EU-lande, hvor den afgiftspligtige ikke er etableret, får virkning fra den første dag i det næste kalenderkvartal efter modtagelsen af oplysninger fra den afgiftspligtige person eller, hvis sådanne oplysninger modtages i løbet af den sidste måned i et kalenderkvartal, fra den første dag i den anden måned i det næste kalenderkvartal.

Stk. 8. En afgiftspligtig person, der er etableret i et andet EU-land og opfylder betingelserne i stk. 4, er omfattet af fritagelse efter stk. 1 og 2 fra datoen for etableringslandets meddelelse om det individuelle registreringsnummer til den afgiftspligtige person eller ved en ajourføring af en forhåndsmeddelelse fra datoen for etableringslandets bekræftelse af nummeret over for den afgiftspligtige person som følge af dennes ajourføring.

Stk. 9. Told- og skatteforvaltningen skal senest 35 hverdage efter modtagelse af en forhåndsmeddelelse i henhold til stk. 5, nr. 1, eller en ajourføring af en forhåndsmeddelelse i henhold til stk. 6 meddele den afgiftspligtige person det individuelle registreringsnummer eller bekræfte ajourføringen af nummeret for at give adgang til fritagelse for små virksomheder. Told- og skatteforvaltningen kan forlænge fristen i 1. pkt., hvis told- og skatteforvaltningen vurderer, at det er nødvendigt at foretage yderligere kontrol af hensyn til at forebygge momssvig eller momsunddragelse.

§ 71 f. En forhåndsmeddelelse efter § 71 e, stk. 5, nr. 1, skal indeholde følgende oplysninger:

1) Den afgiftspligtiges navn, identifikationsoplysninger, virksomhedsaktivitet og juridiske form og adresse på den afgiftspligtige person.

2) Det eller de EU-lande, hvor den afgiftspligtige person vil gøre brug af fritagelser for små virksomheder.

3) Den samlede værdi af leveringer af varer og ydelser foretaget i det EU-land, hvor den afgiftspligtige person er etableret, og i hvert af de andre EU-lande i løbet af det foregående kalenderår eller, for så vidt angår de EU-lande, som anvender en karensperiode på 2 kalenderår, de 2 foregående kalenderår.

4) Den samlede værdi af leveringer af varer og ydelser foretaget i det EU-land, hvor den afgiftspligtige person er etableret, og i hvert af de andre EU-lande i løbet af det indeværende kalenderår forud for meddelelsen.

Stk. 2. Meddeler en afgiftspligtig person i overensstemmelse med § 71 e, stk. 6, told- og skatteforvaltningen, at vedkommende vil gøre brug af fritagelse for små virksomheder i et eller flere andre EU-lande end dem, der er anført i forhåndsmeddelelsen, er denne person ikke forpligtet til at afgive de i stk. 1 omhandlede oplysninger, hvis disse oplysninger allerede er indeholdt i tidligere meddelelser i henhold til § 71 g. Den i 1. pkt. omhandlede meddelelse skal indeholde det individuelle registreringsnummer omhandlet i § 71 e, stk. 5, nr. 2.

§ 71 g. En afgiftspligtig person etableret her i landet, der i henhold til § 71 e, stk. 5 og 6, gør brug af fritagelse for små virksomheder i et EU-land, hvor den afgiftspligtige person ikke er etableret, skal for hvert kalenderkvartal afgive følgende oplysninger til told- og skatteforvaltningen:

1) Det individuelle registreringsnummer, jf. § 71 e, stk. 5, nr. 2.

2) Den samlede værdi af de leveringer af varer og ydelser, der er foretaget i løbet af kalenderkvartalet i det EU-land, hvor den afgiftspligtige er etableret, eller angivelse af, at der ikke er foretaget leveringer.

3) Den samlede værdi af de leveringer af varer og ydelser, der er foretaget i løbet af kalenderkvartalet i hvert EU-land, bortset fra det EU-land, hvor den afgiftspligtige person er etableret, eller angivelse af, at der ikke er foretaget leveringer.

Stk. 2. Den afgiftspligtige person skal meddele de i stk. 1 omhandlede oplysninger inden for 1 måned fra kalenderkvartalets udgang.

Stk. 3. Er den årlige omsætningstærskel i EU omhandlet i § 71 k, stk. 3, 1. pkt., overskredet, skal den afgiftspligtige person meddele told- og skatteforvaltningen dette inden for 15 hverdage efter overskridelsen. Samtidig skal den afgiftspligtige person oplyse værdien af de i stk. 1, nr. 2 og 3, omhandlede leveringer, der er foretaget fra begyndelsen af det indeværende kalenderkvartal indtil den dato, hvor den årlige omsætningstærskel i EU blev overskredet.

§ 71 h. For § 71 f, stk. 1, nr. 3 og 4, og § 71 g, stk. 1, nr. 2 og 3, gælder følgende:

1) Værdierne består af de beløb, der er anført i § 71 j.

2) Værdierne angives i danske kroner.

3) Den afgiftspligtige person skal særskilt oplyse den samlede værdi af leveringer af varer og ydelser for hver momsfritagelsestærskel, der finder anvendelse i det pågældende EU-land.

Stk. 2. Er leveringerne foretaget i andre valutaer end danske kroner, skal den afgiftspligtige person med henblik på omregning, jf. stk. 1, nr. 2, anvende den valutakurs fra Den Europæiske Centralbank, der var gældende den første dag i kalenderåret, eller, hvis der ikke har været en offentliggørelse den dag, den næste offentliggørelsesdag.

Stk. 3. Afgiftspligtige personer, der er etableret her i landet, skal afgive de i § 71 e, stk. 5 og 6, og § 71 g, stk. 1 og 3, omhandlede oplysninger digitalt til told- og skatteforvaltningen.

§ 71 i. Told- og skatteforvaltningen skal straks enten deaktivere registreringsnummeret omhandlet i § 71 e, stk. 5, nr. 2, eller, hvis den afgiftspligtige person fortsat gør brug af fritagelse for små virksomheder i et eller flere EU-lande, tilpasse de oplysninger, der er modtaget i medfør af § 71 e, stk. 5 og 6, for så vidt angår det berørte EU-land eller de berørte EU-lande, i følgende tilfælde:

1) Den samlede værdi af leveringer oplyst af den afgiftspligtige person overstiger det i § 71 k, stk. 3, omhandlede beløb.

2) Det EU-land, der indrømmer fritagelsen, har meddelt, at den afgiftspligtige person ikke er omfattet af fritagelsen eller fritagelsen ikke længere finder anvendelse i det pågældende EU-land.

3) Den afgiftspligtige person har meddelt, at den har besluttet at ophøre med at anvende fritagelsen.

4) Den afgiftspligtige person har meddelt, eller det kan på anden måde lægges til grund, at dens virksomhed er ophørt.

§ 71 j. Den årlige omsætning, jf. § 71 b, der benyttes som grundlag for anvendelse af de i § 71 e, stk. 1 og 2, omhandlede fritagelser, består af følgende beløb uden moms, jf. dog stk. 2:

1) Beløbet for leveringer af varer og ydelser, i det omfang de ville blive pålagt afgift, hvis de blev leveret af en afgiftspligtig person, der ikke er fritaget.

2) Beløbet for transaktioner, som i henhold til § 34, stk. 1, nr. 18, er fritaget for moms eller er fritaget efter § 13, stk. 1, nr. 15, med ret til fradrag efter § 37, stk. 8.

3) Beløbet for de transaktioner, som er fritaget for afgift i henhold til § 34, stk. 1, nr. 5-17, og § 45, stk. 2, 4-6 og 14.

4) Beløbet for de transaktioner, som er fritaget for afgift i henhold til § 34, stk. 1, nr. 1-4, hvis en af de i § 34, stk. 1, nr. 1-4, fastsatte fritagelser finder anvendelse.

5) Beløbet for transaktioner vedrørende fast ejendom, for de i § 13 stk. 1, nr. 11, omhandlede finansielle transaktioner og for forsikrings- og genforsikringsydelser, medmindre disse transaktioner har karakter af bitransaktioner.

Stk. 2. Overdragelse af en afgiftspligtig persons materielle eller immaterielle investeringsaktiver tages ikke i betragtning ved beregning af den i stk. 1 omhandlede omsætning.

§ 71 k. En afgiftspligtig person etableret her i landet eller i et andet EU-land kan ikke anvende fritagelsen efter § 71 e, stk. 1 eller 2, i en periode svarende til 1 kalenderår, hvis tærsklen for fritagelse i det omhandlede stykke blev overskredet i det foregående kalenderår af denne person. Fritagelsen efter § 71 e, stk. 1 eller 2, ophører med at finde anvendelse fra det tidspunkt, hvor tærsklen for fritagelse i det omhandlede stykke overskrides i løbet af 1 kalenderår.

Stk. 2. En afgiftspligtig person, der er etableret i et andet EU-land, kan ikke anvende særordningen for små virksomheder i dette kapitel, hvis den årlige omsætning i EU for den pågældende afgiftspligtige person oversteg 100.000 euro i det foregående eller indeværende kalenderår. Fritagelsen efter § 71 e, stk. 1 eller 2, der er indrømmet en afgiftspligtig person, som er etableret i andet EU-land, jf. § 71 e, stk. 4, ophører med at finde anvendelse fra det tidspunkt, hvor den pågældende afgiftspligtige person overskrider den årlige omsætningstærskel i EU efter 1. pkt. i løbet af 1 kalenderår.

Stk. 3. En afgiftspligtig person, der er etableret her i landet, kan ikke udnytte fritagelse for små virksomheder i andre EU-lande i medfør af § 71 e, stk. 5, hvis den årlige omsætning i EU for den pågældende afgiftspligtige person oversteg 100.000 euro i det foregående eller indeværende kalenderår. Fritagelse for små virksomheder i andre EU-lande, der i medfør af § 71 e, stk. 5, er indrømmet en afgiftspligtig person, der er etableret her i landet, ophører med at finde anvendelse fra det tidspunkt, hvor den pågældende afgiftspligtige person overskrider den årlige omsætningstærskel i EU efter 1. pkt. i løbet af 1 kalenderår.

Stk. 4. Den tilsvarende værdi i danske kroner af beløb i euro, der er omhandlet i denne bestemmelse, skal beregnes ved at anvende den vekselkurs, som Den Europæiske Centralbank offentliggjorde den 18. januar 2018.«

Momslovens kapitel 17 a implementere særordningen for små virksomheder i momssystemdirektivets afsnit XII, 1. afdeling, som ændret ved direktiv 2020/285 og direktiv 2022/542.

"Artikel 280a 
I dette kapitel forstås ved: 

1) »årlig omsætning i medlemsstaten«: den samlede årlige værdi af leveringer af varer og ydelser, uden moms, foretaget af en afgiftspligtig person i den pågældende medlemsstat i løbet af et kalenderår

2) »årlig omsætning i Unionen«: den samlede årlige værdi af leveringer af varer og ydelser, uden moms, foretaget af en afgiftspligtig person på Fællesskabets område i løbet af et kalenderår.

Artikel 282 
De i denne afdeling omhandlede fritagelser finder anvendelse på leveringer af varer og ydelser foretaget af små virksomheder.

Artikel 284 
1. Medlemsstaterne kan fritage levering af varer og ydelser, der foretages på deres område af afgiftspligtige personer, som er etableret på dette område, og hvis årlige omsætning i medlemsstaten, der kan henføres til disse leveringer, ikke overstiger tærsklen fastsat af disse medlemsstater for anvendelse af denne fritagelse. Denne tærskel må ikke overstige 85 000 EUR eller et tilsvarende beløb i national valuta.

Medlemsstaterne kan fastsætte forskellige tærskler for forskellige erhvervssektorer på grundlag af objektive kriterier. Ingen af disse tærskler må imidlertid overstige tærsklen på 85 000 EUR eller et tilsvarende beløb i national valuta.

Medlemsstaterne sikrer, at en afgiftspligtig person, der er berettiget til at udnytte mere end én sektorspecifik tærskel, kun kan anvende én af disse tærskler. Tærskler fastsat af en medlemsstat må ikke skelne mellem afgiftspligtige personer, der er etableret i den pågældende medlemsstat, og afgiftspligtige personer, der ikke er etableret i den pågældende medlemsstat.

2. Medlemsstater, der har indført fritagelsen i henhold til stk. 1, skal også indrømme denne fritagelse for levering af varer og ydelser på deres eget område foretaget af afgiftspligtige personer, der er etableret i en anden medlemsstat, forudsat at følgende betingelser er opfyldt:

a) Den årlige omsætning i Unionen for den pågældende afgiftspligtige person overstiger ikke 100 000 EUR.

b) Værdien af leveringer i den medlemsstat, hvor den afgiftspligtige person ikke er etableret, overstiger ikke den tærskel, der i den pågældende medlemsstat gælder for fritagelse af afgiftspligtige personer, som er etableret i den pågældende medlemsstat. 

3. Uanset artikel 292b skal en afgiftspligtig person for at kunne gøre brug af fritagelsen i en medlemsstat, hvor denne afgiftspligtige person ikke er etableret,

a) give forhåndsmeddelelse til etableringsmedlemsstaten, og

b) med henblik på anvendelse af fritagelsen kun identificeres ved hjælp af et individuelt nummer i etableringsmedlemsstaten.

Medlemsstaterne kan anvende det individuelle momsregistreringsnummer, der allerede er tildelt den afgiftspligtige person med hensyn til vedkommendes forpligtelser i henhold til den indenlandske ordning, eller anvende et momsnummers eller et hvilket som helst andet nummers struktur med henblik på den i første afsnit, litra b), omhandlede identifikation. 

Det individuelle registreringsnummer, der er omhandlet i første afsnit, litra b), skal have suffikset »EX«, eller suffikset »EX« skal tilføjes dette nummer. 

4. Den afgiftspligtige person skal ved hjælp af en ajourføring af en forhåndsmeddelelse på forhånd underrette etableringsmedlemsstaten om enhver ændring af de oplysninger, der tidligere er givet i henhold til stk. 3, første afsnit, herunder at vedkommende agter at gøre brug af fritagelsen i en eller flere andre medlemsstater end dem, der er anført i forhåndsmeddelelsen, og at han har besluttet at ophøre med at anvende fritagelsesordningen i en eller flere medlemsstater, hvor denne afgiftspligtige person ikke er etableret.

Ophøret får virkning fra den første dag i det næste kalenderkvartal efter modtagelsen af oplysninger fra den afgiftspligtige person eller, hvis sådanne oplysninger modtages i løbet af den sidste måned i et kalenderkvartal, fra den første dag i den anden måned i det næste kalenderkvartal. 

5. Fritagelsen finder anvendelse med hensyn til den medlemsstat, hvor den afgiftspligtige person ikke er etableret, og hvor denne afgiftspligtige person agter at gøre brug af fritagelsen i henhold til 

a) en forhåndsmeddelelse, fra datoen for etableringsmedlemsstatens underretning af den afgiftspligtige person om det individuelle registreringsnummer, eller

b) en ajourføring af en forhåndsmeddelelse, fra datoen for etableringsmedlemsstatens bekræftelse af nummeret over for den afgiftspligtige person som følge af hans ajourføring. 

Den i første afsnit omhandlede dato må ikke være senere end 35 arbejdsdage efter modtagelsen af forhåndsmeddelelsen eller ajourføringen af forhåndsmeddelelsen omhandlet i stk. 3, første afsnit, og i stk. 4, første afsnit, bortset fra i særlige tilfælde, hvor medlemsstaterne kan kræve yderligere tid til at foretage de nødvendige kontroller med henblik på at forebygge momssvig eller momsundgåelse. 

6. Den tilsvarende værdi i national valuta af det beløb, der er omhandlet i denne artikel, beregnes ved at anvende den vekselkurs, som Den Europæiske Centralbank offentliggjorde den 18. januar 2018.«

Artikel 284a 
1. Den i artikel 284, stk. 3, første afsnit, litra a), omhandlede forhåndsmeddelelse skal mindst indeholde følgende oplysninger:

a) navn, virksomhed, juridisk form og adresse på den afgiftspligtige person

b) den eller de medlemsstater, hvor den afgiftspligtige person agter at gøre brug af fritagelsen

c) den samlede værdi af leveringer af varer og/eller ydelser foretaget i den medlemsstat, hvor den afgiftspligtige person er etableret, og i hver af de andre medlemsstater i løbet af det foregående kalenderår

d) den samlede værdi af leveringer af varer og/eller ydelser foretaget i den medlemsstat, hvor den afgiftspligtige person er etableret, og i hver af de andre medlemsstater i løbet af indeværende kalenderår forud for meddelelsen.

De i dette stykkes første afsnit, litra c), omhandlede oplysninger skal gives for hvert foregående kalenderår, der tilhører den i artikel 288a, stk. 1, første afsnit, omhandlede periode, for så vidt angår enhver medlemsstat, som anvender den deri fastsatte mulighed.

2. Hvis den afgiftspligtige person i overensstemmelse med artikel 284, stk. 4, underretter etableringsmedlemsstaten om, at vedkommende agter at gøre brug af fritagelsen i en eller flere andre medlemsstater end dem, der er anført i  forhåndsmeddelelsen, er denne person ikke forpligtet til at give de i nærværende artikels stk. 1 omhandlede oplysninger, for så vidt disse oplysninger allerede er indeholdt i tidligere indberetninger i henhold til artikel 284b. 
Den i første afsnit omhandlede ajourføring af en forhåndsmeddelelse skal indeholde det individuelle registreringsnummer omhandlet i artikel 284, stk. 3, litra b). 

Artikel 284b 
1. En afgiftspligtig person, der i en medlemsstat, hvor denne person ikke er etableret, gør brug af den i artikel 284, stk. 1, omhandlede fritagelse efter proceduren i artikel 284, stk. 3 og 4, indberetter for hvert kalenderkvartal følgende oplysninger til etableringsmedlemsstaten, herunder det individuelle registreringsnummer, jf. artikel 284, stk. 3, litra b):

a) den samlede værdi af de leveringer, der er foretaget i løbet af kalenderkvartalet i etableringsmedlemsstaten eller »0«, hvis der ikke er foretaget leveringer

b) den samlede værdi af de leveringer, der er foretaget i løbet af kalenderkvartalet i hver medlemsstat, bortset fra etableringsmedlemsstaten eller »0«, hvis der ikke er foretaget leveringer.

2. Den afgiftspligtige person meddeler de i stk. 1 omhandlede oplysninger inden for en måned fra kalenderkvartalets udgang.

3. Når den årlige omsætningstærskel i Unionen omhandlet i artikel 284, stk. 2, litra a), er overskredet, underretter den afgiftspligtige person etableringsmedlemsstaten inden for 15 arbejdsdage. Samtidig skal den afgiftspligtige person indberette værdien af de i stk. 1 omhandlede leveringer, der er foretaget fra begyndelsen af indeværende kalenderkvartal indtil den dato, hvor den årlige omsætningstærskel i Unionen blev overskredet.

Artikel 284c 
1. Med henblik på artikel 284a, stk. 1, litra c) og d), og artikel 284b, stk. 1, gælder følgende:

a) Værdierne består af de beløb, der er anført i artikel 288.

b) Værdierne angives i euro.

c) Hvis den medlemsstat, der indrømmer fritagelse, anvender forskellige tærskler som omhandlet i artikel 284, stk. 1, andet afsnit, er den afgiftspligtige person for den pågældende medlemsstat forpligtet til særskilt at indberette den samlede værdi af leveringer af varer og/eller ydelser i relation til hver tærskel, der kan finde anvendelse.

Med henblik på første afsnit, litra b), kan medlemsstater, der ikke har indført euroen, kræve, at værdierne angives i deres nationale valuta. Hvis leveringerne er foretaget i andre valutaer, skal den afgiftspligtige person anvende den valutakurs, der var gældende på den første dag i kalenderåret. Omregningen foretages ved anvendelse af den valutakurs, som Den Europæiske Centralbank har offentliggjort for den pågældende dag, eller, hvis der ikke har været nogen offentliggørelse den dag, den næste offentliggørelsesdag. 

2. Etableringsmedlemsstaten kan kræve, at de i artikel 284, stk. 3 og 4, og artikel 284b, stk. 1 og 3, omhandlede oplysninger indgives elektronisk på betingelser, som er fastsat af denne medlemsstat. 

Artikel 284d 
1. Det kræves ikke, at en afgiftspligtig person, der gør brug af fritagelsen i en medlemsstat, hvor denne afgiftspligtige person ikke er etableret, for så vidt angår leveringer, der er omfattet af fritagelsen i den pågældende medlemsstat,

a) er momsregistreret i henhold til artikel 213 og 214

b) indgiver en momsangivelse i henhold til artikel 250. 

2. En afgiftspligtig person, der gør brug af fritagelsen i etableringsmedlemsstaten og i andre medlemsstater, hvor denne afgiftspligtige person ikke er etableret, er for så vidt angår de leveringer, der er omfattet af fritagelsen i etableringsmedlemsstaten, ikke forpligtet til at indgive en momsangivelse i henhold til artikel 250. 

3. Uanset nærværende artikels stk. 1 og 2 kan medlemsstaterne, hvis en afgiftspligtig person ikke overholder reglerne i artikel 284b, kræve, at en sådan afgiftspligtig person opfylder momsforpligtelser såsom dem, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 1. 

Artikel 284e 
Etableringsmedlemsstaten skal straks enten deaktivere registreringsnummeret omhandlet i artikel 284, stk. 3, litra b), eller, hvis den afgiftspligtige person fortsat gør brug af fritagelsen i en anden medlemsstat eller andre medlemsstater, tilpasse de oplysninger, der er modtaget i medfør af artikel 284, stk. 3 og 4, for så vidt angår den berørte medlemsstat eller de berørte medlemsstater i følgende tilfælde:

a) den samlede værdi af leveringer indberettet af den afgiftspligtige person overstiger det i artikel 284, stk. 2, litra a),omhandlede beløb

b) den medlemsstat, der indrømmer fritagelsen, har meddelt, at den afgiftspligtige person ikke er omfattet af fritagelsen, eller fritagelsen finder ikke længere anvendelse i den pågældende medlemsstat

c) den afgiftspligtige person har meddelt, at den har besluttet at ophøre med at anvende fritagelsen, eller

d) den afgiftspligtige person har meddelt, eller det kan på anden måde antages, at dens virksomhed er ophørt.

Artikel 288 
1. Den årlige omsætning, der benyttes som grundlag for anvendelse af den i artikel 284 omhandlede fritagelse, består af følgende beløb uden moms: 

a) beløbet for leveringer af varer og ydelser, i det omfang de ville blive pålagt afgift, hvis de blev leveret af en ikkefritaget afgiftspligtig person

b) beløbet for transaktioner, som i henhold til artikel 110 eller 111 eller artikel 125, stk. 1, er fritaget med ret til fradrag af den i det tidligere omsætningsled betalte moms

c) beløbet for de transaktioner, som er fritaget for afgift i henhold til artikel 146-149 og 151, 152 og 153

d) beløbet for de transaktioner, som er fritaget for afgift i henhold til artikel 138, hvis den i nævnte artikel fastsatte fritagelse finder anvendelse

e) beløbet for transaktioner vedrørende fast ejendom, for de i artikel 135, stk. 1, litra b)-g), omhandlede finansielle transaktioner og for forsikrings- og genforsikringsydelser, medmindre disse transaktioner har karakter af bitransaktioner.

2. Overdragelse af en afgiftspligtig persons materielle eller immaterielle investeringsaktiver tages ikke i betragtning ved beregning af den i stk. 1 omhandlede omsætning.«

Artikel 288a 
1. En afgiftspligtig person kan ikke, uanset om han er etableret i den medlemsstat, der indrømmer den i artikel 284, stk. 1, omhandlede fritagelse, udnytte denne fritagelse i en periode svarende til et kalenderår, hvis den i overensstemmelse med nævnte stykke fastsatte tærskel blev overskredet i det foregående kalenderår. Den medlemsstat, der indrømmer fritagelsen, kan forlænge denne periode til to kalenderår. Hvis den i artikel 284, stk. 1, omhandlede tærskel i løbet af et kalenderår er overskredet med: 

a) højst 10 %, kan den afgiftspligtige person fortsat gøre brug af den i artikel 284, stk. 1, omhandlede fritagelse det pågældende kalenderår

b) mere end 10 %, ophører den i artikel 284, stk. 1, omhandlede fritagelse med at finde anvendelse fra det pågældende tidspunkt.

Uanset andet afsnit, litra a) og b), kan medlemsstaterne fastsætte et loft på 25 % eller tillade den afgiftspligtige person fortsat at gøre brug af den i artikel 284, stk. 1, omhandlede fritagelse uden loft i det kalenderår, hvor tærsklen overskrides. Anvendelse af dette loft eller denne mulighed må dog ikke medføre fritagelse for en afgiftspligtig person, hvis omsætning i den medlemsstat, der indrømmer fritagelse, overstiger 100 000 EUR. Uanset andet og tredje afsnit kan medlemsstaterne beslutte at fritagelsen i artikel 284, stk. 1, skal ophøre med at finde anvendelse fra det tidspunkt, hvor den i overensstemmelse med nævnte stykke fastsatte tærskel overskrides. 

2. En afgiftspligtig person, der ikke er etableret i den medlemsstat, som indrømmer den i artikel 284, stk. 1, omhandlede fritagelse, kan ikke udnytte denne fritagelse, hvis den årlige omsætningstærskel i Unionen som omhandlet i artikel 284, stk. 2, litra a), blev overskredet det foregående kalenderår. Hvis den årlige omsætningstærskel i Unionen omhandlet i artikel 284, stk. 2, litra a), i løbet af et kalenderår overskrides, ophører den i artikel 284, stk. 1, omhandlede fritagelse, der er indrømmet en afgiftspligtig person, som ikke er etableret i den medlemsstat, der indrømmer fritagelsen, med at finde anvendelse fra det pågældende tidspunkt. 

3. Den tilsvarende værdi i national valuta af det beløb, der er omhandlet i stk. 1, beregnes ved at anvende den vekselkurs, som Den Europæiske Centralbank offentliggjorde den 18. januar 2018.

Artikel 292a 
I denne afdeling forstås ved »fritaget lille virksomhed« enhver afgiftspligtig person, der er omfattet af fritagelsen i den medlemsstat, hvor momsen skal betales, jf. artikel 284, stk. 1 og 2.

Artikel 292b 
Med forbehold af artikel 284, stk. 3, kan medlemsstaterne frigøre fritagne små virksomheder, der er etableret på deres område, og som kun gør brug af fritagelsen inden for dette område, fra forpligtelsen til at anmelde påbegyndelse af deres virksomhed i henhold til artikel 213 og til at blive identificeret med et individuelt nummer i henhold til artikel 214, bortset fra hvis disse virksomheder foretager transaktioner, der er omfattet af artikel 214, litra b), d) eller e). Hvis den i stk. 1 omhandlede mulighed ikke udnyttes, indfører medlemsstaterne en procedure for identifikation af sådanne fritagne små virksomheder ved hjælp af et individuelt nummer. Identifikationsproceduren må højst vare 15 arbejdsdage, bortset fra i særlige tilfælde, hvor medlemsstaterne med henblik på at forebygge momssvig eller momsunddragelse måtte have brug for længere tid til at foretage den nødvendige kontrol. 

Artikel 292c 
Medlemsstaterne kan frigøre fritagne små virksomheder, der er etableret på deres område, og som kun gør brug af fritagelsen inden for dette område, fra forpligtelsen til at indgive en momsangivelse i henhold til artikel 250. Hvis den i stk. 1 omhandlede mulighed ikke udnyttes, tillader medlemsstaterne, at sådanne fritagne små virksomheder indgiver en forenklet momsangivelse for at dække perioden på et kalenderår. Fritagne små virksomheder kan dog vælge at anvende den afgiftsperiode, der er fastsat i henhold til artikel 252. 

Artikel 292d 
Medlemsstaterne kan frigøre fritagne små virksomheder fra visse eller alle de forpligtelser, der er omhandlet i artikel 217-271."

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.