Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

C.H.4.3.4.2.3.2.1 Tilbagebetaling

Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne for, hvordan der skal ske tilbagebetaling af for meget betalt grundskyld, der er opkrævet på et foreløbigt grundlag.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Hovedejer
  • Forrentning.

Se også

Se også afsnit C.H.4.3.4.2.3.2 Ejendomme med opkrævning over skattekontoen.2 Yderligere opkrævning.

Regel

For de ejendomme, der opkræves grundskyld over skattekontoen, gælder det, at når det endelige beskatningsgrundlag foreligger, og afløser det foreløbige beskatningsgrundlag, opgøres grundskylden endeligt. Se ESL §§ 33, stk. 4-5. Det samme skal efter bestemmelserne også ske for dækningsafgift.

Viser den endelige beregning, at der er blevet opkrævet for meget grundskyld og dækningsafgift, skal det overskydende beløb udbetales via skattekontoen senest ved forfald af 2. rate i kalenderåret til ejendommens hovedejer. Se ESL § 33, stk. 4, 1. pkt.

Det gælder uanset, om der er tale om, at det foreløbige beskatningsgrundlag er for en ny ejendom eller den foreløbige opkrævning er sket på grundlag af en tidligere vurdering. Efterreguleringen gælder således for foreløbig opkrævning af:

  • Grundskyld og dækningsafgift opkrævet på grundlag af et foreløbigt beregningsgrundlag efter ESL § 33, stk. 3
  • Dækningsafgift opkrævet på grundlag af et foreløbigt beskatningsgrundlag efter § 20, stk. 3
  • Grundskyld opkrævet på grundlag af et foreløbigt beskatningsgrundlag efter ESL § 17, stk. 4.

ESL § 33, stk. 4, 1. pkt., er en delvis videreførelse af § 27, stk. 4, 1. pkt., i den tidligere gældende lov om kommunal ejendomsskat, fordi tilbagebetalingen fortsat vil skulle ske sammen med årets øvrige rater. Efteropkrævning af for lidt opkrævet grundskyld og dækningsafgift er derimod omfattet af ESL § 33, stk. 5. Se afsnit C.H.4.3.4.2.3.2 Ejendomme med opkrævning over skattekontoen.2 om yderligere opkrævning.

Er vurderingen ikke offentliggjort inden betalingen af 2. rate i kalenderåret, foretages der en særskilt tilbagebetaling af for meget opkrævet grundskyld eller dækningsafgift. Se ESL § 33, stk. 4, 2. pkt. Denne særskilte tilbagebetaling vil skulle registreres på skattekontoen hurtigst muligt, og derfor er bestemmelsen ikke til hinder for, at tilbagebetalingen sker med den førstkommende rate i et efterfølgende kalenderår. Se OPKL § 16 a, stk. 3.

Eksempel på særskilt tilbagebetaling

Grundskyld og dækningsafgift, bliver opkrævet i to årlige rater, som forfalder den 1. i de måneder, som Skatteforvaltningen har fastsat for betalingen. Se ESL § 33, stk. 1. Fastsætter Skatteforvaltningen fx disse to rater til 1. januar og 1. juli, da skal en tilbagebetaling den 2. juli eller senere, foretages særskilt efter 2. pkt., da der ikke er flere ordinære rateopkrævninger for kalenderåret.

ESL § 33, stk. 4, 2. pkt. er en delvis videreførelse af § 27, stk. 4, 4. pkt., i den tidligere gældende lov om kommunal ejendomsskat, da der fortsat vil skulle ske en særskilt tilbagebetaling af for meget opkrævet grundskyld og dækningsafgift. Efteropkrævning af for lidt opkrævet grundskyld og dækningsafgift er derimod omfattet af § 33, stk. 5.
Se afsnit C.H.4.3.4.2.3.2 Ejendomme med opkrævning over skattekontoen.2 om yderligere opkrævning.

Hovedejer

Tilbagebetalingen sendes til den hovedejer, som er blevet opkrævet for meget grundskyld og dækningsafgift. Se ESL § 33, stk. 4, 3. pkt. For meget opkrævet grundskyld og dækningsafgift skal tilbagebetales til den hovedejer, som har ejet ejendomme i den periode, efterreguleringen vedrører.

Sker der et ejerskifte i perioden mellem tilbagebetalingen og den opkrævning, hvor Skatteforvaltningen opkrævede for meget grundskyld og dækningsafgift, sker tilbagebetalingen til den tidligere hovedejer.

Er der indtrådt flere ejerskifter i perioden, da skal Skatteforvaltningen foretage en forholdsmæssig tilbagebetaling til hver enkel hovedejer, som er blevet opkrævet for meget grundskyld og dækningsafgift.

ESL § 33, stk. 4, 3. pkt. er dermed en videreførelse af § 27, stk. 4, 2. pkt., i lov om kommunal ejendomsskat, dog med den ændring, at tilbagebetalingen skal ske til den hovedejer, som er blevet opkrævet for meget grundskyld og dækningsafgift.

Forrentning

Hovedejeren har ved tilbagebetalingen krav på en forrentning for det for meget opkrævede grundskyld og dækningsafgift. Se ESL § 33, stk. 4, 4. pkt.

Medfører en ændring af vurderingen godtgørelse af betalt grundskyld eller dækningsafgift af ejendomme omfattet af § 33, vil hovedejeren have krav på forrentning efter OPKL § 7 beregnet fra og med den dag, hvor raten blev betalt, til og med den dag, hvor regulering af grundskyld og dækningsafgift foretages. Forrentningen efter 1. pkt. vil blive beregnet dagligt og tilskrives månedligt og vil ikke være skattepligtig. Se § 34, stk. 4.

ESL § 33, stk. 4, 4. pkt. er en videreførelse af § 27, stk. 4, 3. pkt., i den tidligere gældende lov om kommunal ejendomsskat dog med den ændring, at renten vil skulle opgøres efter ESL § 34, stk. 3.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.