C.E.4.2.2.2 Når selvstændig virksomhed indgår i det uskiftede bo
Indhold
Dette afsnit beskriver regler om indkomstopgørelsen for den længstlevende ægtefælle, når selvstændig virksomhed indgår i det uskiftede bo.
Afsnittet indeholder:
- Personer omfattet af reglen
- Regel
- Forskudsregistrering som medarbejdende ægtefælle
Personer omfattet af reglen
Reglen omfatter den længstlevende ægtefælle, når den længstlevende ægtefælle skal beskattes efter skattereglerne om uskiftet bo mv. Se afsnit C.E.4.1 Afgrænsning af dødsboer omfattet af skattereglerne for uskiftet bo mv..
Regel
Indkomst i mellemperioden fra en erhvervsvirksomhed skal medregnes ved indkomstopgørelsen hos den ægtefælle, der har drevet eller i overvejende grad har drevet virksomheden. Det gælder uanset hvem af ægtefællerne, der er ejer af virksomheden. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 60, stk. 2, 1. pkt.
Når afdøde har drevet en virksomhed ved udgangen af året før dødsåret, skal indkomst fra virksomheden i dødsåret opgøres for begge ægtefæller under ét for hele dødsåret. Indkomsten for hele dødsåret fordeles forholdsmæssigt mellem ægtefællerne. Fordelingen af indkomsten mellem ægtefællerne sker i forhold til de perioder, ægtefællerne hver især har drevet virksomheden. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 60, stk. 2, 2. pkt.
Se også
Se afsnit C.E.12.2 Dødsboer der udleveres til ægtefællen efter reglerne om uskiftet bo mv. om dødsboer, der udleveres til ægtefællen efter reglerne om uskiftet bo, når afdøde har brugt reglerne om
- virksomhedsordning i virksomhedsskattelovens afsnit I eller
- konjunkturudligningshenlæggelse i afsnit II i virksomhedsskatteloven
i indkomståret før dødsåret.
Skattemæssige afskrivninger
Skattemæssige afskrivninger på aktiver, der bruges i en af ægtefællernes erhvervsvirksomhed, kan trækkes fra hos den ægtefælle, der skal medregne virksomhedens resultat i sin indkomstopgørelse. Se KSL (kildeskatteloven) § 26 A, stk. 1, 2. pkt.
Det betyder, at fradrag for afskrivning indgår i beskatningen af virksomhedens indkomst, når reglerne om uskiftet bo mv. skal bruges.
Når afdøde har drevet en virksomhed ved udgangen af året før dødsåret, og det årlige resultat skal fordeles forholdsmæssigt mellem ægtefællerne efter de perioder, som ægtefællerne hver især har drevet virksomheden, skal skattemæssige afskrivninger være trukket fra i virksomhedens årlige resultat, før den forholdsmæssige fordeling sker.
Se også
Se afsnit C.C.2.4 Afskrivninger om de generelle regler om skattemæssige afskrivninger.
Forskudsregistrering som medarbejdende ægtefælle
Reglerne om overførsel af beløb som medarbejdende ægtefælle fra den ægtefælle, der i overvejende grad har drevet virksomheden, til en medarbejdende ægtefælle er betinget af, at ægtefællerne er samlevende ved indkomstårets udløb. Se KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 3.
Når ægtefællerne var forskudsregistreret med brug af reglerne om medarbejdende ægtefælle for dødsåret, kan der overføres et beløb fra den ægtefælle, der i overvejende grad har drevet virksomheden, til den anden ægtefælle. Se DBSL § 60, stk. 2, 3. pkt.
Beløbet, der kan overføres, udgør 1/12 af det forskudsregistrerede årlige beløb for hver begyndt måned fra begyndelsen af dødsåret til og med den måned, hvori dødsfaldet er sket. Er dødsfaldet fx sket den 5. oktober, overføres et beløb svarende til 10/12 af det forskudsregistrerede beløb. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 60, stk. 2, 3. og 4. pkt.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed