Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2025-1
<< >>

C.A.10.4.3.3.1 Obligatorisk pensionsordning for EU -parlamentarikere

Indhold

Dette afsnit handler om reglerne for og den skattemæssige behandling af den obligatoriske pensionsordning for medlemmer af Europa-Parlamentet

Afsnittet indeholder:

  • Hvilke parlamentsmedlemmer er omfattet?
  • Pensionsordningen
  • Beskatning af pensionsudbetalingerne
  • Lempelse for betalt EU-skat 

Hvilke parlamentsmedlemmer er omfattet?

Den obligatoriske pensionsordning for Europa-Parlamentets medlemmer er fastsat i Europa-Parlamentets statut af 28. september 2005, som trådte i kraft fra den første dag i valgperioden for valget i juni 2009 til Europa-Parlamentet.

Den obligatoriske pensionsordning gælder for alle medlemmer, der blev valgt til Europa-Parlamentet ved valget i juni 2009, jf. statuttens artikel 30.

Tidligere medlemmer, som blev genvalgt til Europa-Parlamentet ved valget i juni 2009, kunne dog i stedet vælge, at de fortsat skulle være omfattet af den hidtidige nationale ordning for vederlag og pension i hele mandatperioden, jf. artikel 25, og dermed også fortsat være omfattet af den tidligere frivillige pensionsordning. Se om den tidligere frivillige pensionsordning i C.A.10.4.3.3.2 Den supplerende frivillige pensionsordning for medlemmer af Europa-Parlamentet.

Pensionsordningen

Hverken Europa Kommissionen eller parlamentsmedlemmerne indbetaler bidrag til pensionsordningen. Pensionsudbetalingerne afholdes over Europa Kommissionens løbende budget.

Pensionstilsagnet udgør 3,5 pct. af vederlaget til medlemmerne, jf. statuttens artikel 14. Vederlaget størrelse fremgår af artikel 10.

Pensionsordningen er altså en uafdækket tilsagnsordning.

Beskatning af pensionsudbetalingerne

De løbende pensionsudbetalinger beskattes til fordel for Fællesskaberne på de samme vilkår, som gælder for tjenestemænd og øvrige ansatte ved De europæiske fællesskaber, jf. statuttens artikel 12, stk. 1 og 5.

Det berører dog ikke medlemsstaternes adgang til at beskatte pensionsudbetalingerne efter nationale beskatningsbestemmelser under forudsætning af, at enhver form for dobbeltbeskatning undgås, jf.  artikel 12, stk. 3 og 5.

Danmark kan derfor også beskatte pensionsudbetalingerne til de tidligere EU-parlamentsmedlemmer, der er skattepligtige til Danmark, når de erhverver ret til pensionsudbetalingerne.

Den obligatoriske pensionsordning til tidligere EU-parlamentsmedlemmers er, som en uafdækkede pensionstilsagnsordning, ikke omfattet af pensionsbeskatningsloven.

De løbende pensionsudbetalinger er indkomstskattepligtige, jf. statsskattelovens § 4, stk. 1, litra c, og AM-bidragspligtige, jf. arbejdsmarkedsbidragslovens § 2, stk. 1, nr. 2.

Pensionsudbetalingen er B-indkomst.

Lempelse for betalt EU-skat

For at undgå enhver dobbeltbeskatning nedsættes den danske skat med den skat, der er betalt til udlandet (dvs. EU-skatten til Fællesskaberne), dog højst med et beløb svarende til den danske skat, der falder på den pågældende indkomst, jf. ligningslovens § 33.

Se også

  •          Svar fra Finansministeren på spørgsmål nr. 81 af 20. januar 2009, EEU - alm. del.
  •          Skatteministerens svar på spørgsmål 8 af 3. oktober 2018 til EEU - alm. del.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2025, kan du beregne skatten for indkomståret 2025. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2024, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2024.
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2025. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2024.
Oprindeligt ville regeringen sætte grænsen ned til 25%, men efter aftale med de Konservative har regeringen nu stillet forslag til Folketinget om, at grænsen sættes ned til 50%.
BEREGNER
Beregn, hvad det koster dig at sætte arbejdstiden et par timer ned om ugen.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.