A.C.3.5.2.1.1 Unddragelsesberegning ved underskud
Indhold
Afsnittet indeholder
- Urigtige oplysninger, der medfører underskud
- Hvis den skattepligtige har et lovligt etableret underskud fra tidligere indkomstår
Urigtige oplysninger, der medfører underskud
Hvis en skattepligtig, som følge af urigtige oplysninger, har et underskud i den skattepligtige indkomst og/eller den personlige indkomst, som kan udnyttes i efterfølgende indkomstår, beregnes en unddragelse på grundlag af skatteværdien af det urigtige underskud.
Hvis underskuddet er udnyttet helt eller delvis i efterfølgende indkomstår, foretages en konsekvensberegning, hvor udnyttelsen af underskuddet beregnes i efterfølgende indkomstår med henblik på konkret at konstatere skatteværdien af det fremførte underskud.
I nogle tilfælde er det ikke muligt helt eller delvis at konsekvensberegne det fremførte underskud, fx hvis (dele af) underskuddet først kan udnyttes i kommende indkomstår. I disse tilfælde, beregnes der en fiktiv skatteunddragelse baseret på underskuddet/det resterende underskud. Den fiktive skatteunddragelse beregnes ved at tage en procentsats af underskuddet/det resterende underskud afhængig af underskudstypen.
Skattestyrelsen anvender som udgangspunkt følgende procentsatser ved fiktive beregninger af skatteværdien af underskud:
- Underskud i skattepligtig indkomst: 25%
- Underskud i personlig indkomst: 10%
Bemærk
Hvis der er underskud i både den skattepligtige og den personlige indkomst, beregnes en fiktiv skatteunddragelse både af underskud i den skattepligtige og i den personlige indkomst.
Da Skattestyrelsen har bevisbyrden for unddragelsens størrelse, skal der ved beregningen af unddragelsen tages hensyn til den skattepligtiges forventede indkomstforhold på det tidspunkt, hvor det fremførte underskud udnyttes.
Det er ikke en forudsætning, at den skattepligtige har forstået skattefordelene ved et fremført underskud. Se SKM2024.167.VLR, hvor landsretten fandt T skyldig i forsætlig skatteunddragelse. T´s forklaring om at han er ordblind, og at han ikke vidste hvad underskudsfremførsel var, kunne ikke føre til et andet resultat.
Bøden beregnes på grundlag af summen den beregnede fiktive skatteunddragelse og den faktiske skat af den eventuelle resterende strafbare forhøjelse.
Hvis den skattepligtige har et lovligt etableret underskud fra tidligere år
Hvis den skattepligtige har
- et lovligt etableret underskud fra tidligere år, som kan fremføres til modregning i senere års indkomst, og
- dette underskud helt eller delvis udligner en strafbar forhøjelse i det indkomstår, hvor det udnyttes,
beregnes på tilsvarende vis som ovenfor en unddragelse på grundlag af skatteværdien af den del af underskuddet, der udligner den strafbare forhøjelse.
Der beregnes på tilsvarende vis som ovenfor en fiktiv unddragelse, hvis det ikke er muligt helt eller delvis at konsekvensberegne det fremførte underskud, fx hvis (dele af) underskuddet først kan udnyttes i kommende indkomstår.
Bøden beregnes på grundlag af summen den beregnede fiktive skatteunddragelse og den faktiske skat af den eventuelle resterende strafbare forhøjelse.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelser | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsretsdomme | ||
►SKM2024.167.VLR◄ | ►T var tiltalt for at have overtrådt skattekontrollovens § 82, stk. 1, ved at have angivet indskud på iværksætterkonto med 999.999 kr., hvorved det offentlige blev unddraget 384.671 kr. i skat.
T forklarede, at han troede, at han skulle fortælle SKAT, hvis han sparede penge op. Han troede ikke, at han fik nogen skattemæssige fordele, og han vidste ikke, hvad underskudsfremførsel var. T fandt efterfølgende ud af, at han er ordblind. Unddragelsen blev i forbindelse med landsrettens behandling berigtiget til 307.736,64 kr., da der ved den tidligere beregning fejlagtigt var medregnet AM-bidrag. Landsretten fandt, at T havde forsæt til den berigtigede unddragelse på 307.736,64 kr., og at T’s læsevanskeligheder pga. ordblindhed ikke kunne føre til et andet resultat.◄ | ►Forsæt til unddragelse for et betydeligt underskud til fremførsel.◄ |
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed