Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

A.C.2.6.2 Toldkontrol og toldbehandling af skibe

Indhold

Dette afsnit handler om den praktiske håndtering af toldkontrol og toldbehandling af skibe.

Afsnittet indeholder:

Toldhavne

Skibe i erhvervsmæssig trafik mellem det danske toldområde og tredjelande samt skibe, der medbringer uberigtigede varer, må kun anløbe og afsejle fra havne, der er godkendt af Toldstyrelsen. Losning og lastning af varer samt landsætning og ombordtagning af passagerer må kun finde sted i toldhavne. Se TDL § 19, stk. 2.

Det er Toldstyrelsen, der bestemmer, hvor på havnen landsætning af passagerer kan finde sted. Se TDL § 19, stk. 3.

Derudover kan Toldstyrelsen uden udgift for Toldstyrelsen stille krav til indretning og anlæg af toldhavne, hvor der lastes eller losses, eller hvor passagerer landsættes eller tages ombord. Toldstyrelsen kan herudover kræve, at der uden udgift for Toldstyrelsen stilles egnede indretninger til rådighed for fysisk undersøgelse af varer, der er losset eller skal lastes, og de eventuelle transportmidler, der har medbragt eller skal medbringe varer. Se TDL § 20, stk. 1.

Ligeledes kan Toldstyrelsen uden udgift for Toldstyrelsen kræve, at der stilles fornødent udstyrede lokaler og indretninger til rådighed for eftersyn af passagerer mv. Se TDL  § 20, stk. 2.

Herudover kan Toldstyrelsen uden udgift for Toldstyrelsen kræve, at der på steder, hvor varer lastes eller losses, eller hvor passagerer landsættes eller tages om bord, i fornødent omfang foretages afspærringer, der ikke må passeres uden Toldstyrelsens tilladelse. Se TDL  § 20, stk. 3.

Ansøgning om godkendelse som toldhavn indgives til Toldstyrelsen.

En godkendelse kan tilbagekaldes, hvis betingelserne for en godkendelse ikke længere er til stede. Se TDL  § 20, stk. 4.

Det er havnens pligt at informere Toldstyrelsen om de ændringer i havnens drift, anlæg eller indretning, som kan have betydning for Toldstyrelsens krav til havnens faciliteter for toldkontrol. Se TDL  § 20, stk. 5.

Toldstyrelsen har i alle havne uden retskendelse uhindret adgang overalt på pladser, i bygninger, kontorer, værksteder og omklædningsrum mv. Toldstyrelsen har også ret til på disse steder at foretage eftersøgning og kontrol af varer i postforsendelser, i containere, på skibe og på andre midlertidige eller permanente steder, som kan anvendes til opbevaring af varer mv. Se TDL § 15, stk. 1.

Skibe i det danske toldområde

Skibe, som befinder sig i det danske toldområde, er undergivet Toldstyrelsens tilsyn og kontrol. Sejlende skibe skal stoppe op, når Toldstyrelsen forlanger det. Se TDL § 16, stk. 1 og 5.

Ved skibe forstås skibe, både og søfartøjer af enhver art med undtagelse af søluftfartøjer. Se TBEK § 58, stk. 2.

Skibsførerens pligter

Skibets fører skal til Toldstyrelsen:

  • anmelde skibets ankomst og afgang samt eventuel ladning. Pligten til at anmelde gælder for alle skibe, der ankommer fra lande uden for EU og for skibe, der ankommer fra EU's toldområde med uberigtigede varer som ladning eller proviant eller med varer lastet i et land uden for EU. Meddelelsen skal være afgivet inden lasten losses
  • afgive skriftlig erklæring på IMO FAL-formularer i forbindelse med skibets ankomst og afgang samt i andre tilfælde på forlangende
  • på forlangende give de oplysninger om skib og ladning mv., som er nødvendige for, at Toldstyrelsen kan gennemføre kontrollen. Oplysningerne skal dokumenteres ved fremlæggelse af skibspapirer og ladningsdokumenter mv., og alle adgange til lasten, rum og gemmer skal afdækkes.

Se TDL §§ 17, stk. 1 og 18, stk. 1 og TBEK §§ 63, 64 og 67 .

Bemærk

Afgivelse af IMO FAL-formularer skal indgives elektronisk via det maritime informationsudviklingssystem SafeSeaNet. Se TBEK § 67, stk. 2.

Et skib skal ikke indgive IMO FAL-formularer, hvis det

  • ikke medtager told- og afgiftsfri proviant
  • henhører under anvendelsesområdet for direktiv nr. 2002/59/EF af 27. juni 2002
  • er i drift mellem havne beliggende inden for EU's toldområde, og
  • hverken er afsejlet fra, undervejs anløber eller er på vej til en havn uden for EU eller en frizone af kontroltype I, som defineret i toldlovgivningen.

Se TBEK § 67, stk. 3.

Toldstyrelsens kontrolbeføjelser

Toldstyrelsen har ret til overalt på skibe at foretage den undersøgelse, som er nødvendig for at gennemføre kontrollen, herunder forlange påvisning, åbning eller afdækning af alle adgange til lasten, rum og gemmer. Se TDL § 16, stk. 1 og § 17, stk. 1.

Toldstyrelsen kan endvidere nægte adgang til og udgang fra skibet, til- eller fraførsel af varer samt forbyde skibe at sejle, indtil undersøgelsen er foretaget. Se TBEK § 61, stk. 2.

Toldstyrelsen kan desuden forlange skibets nationalitets- og målingsdokumenter afleveret, indtil der kan gives tilladelse til afsejling. Se TBEK § 66.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.