Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

A.B.1.2.3.8 Videregivelse af beløb vedrørende gebyrer, provisioner eller andre pengeydelser fra investeringsinstitutter

Indhold

Dette afsnit handler om indberetning om videregivelse af beløb vedrørende gebyrer, provisioner eller andre pengeydelser fra et pengeinstitut.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Hvem skal foretage indberetningen
  • Hvilke oplysninger skal indberettes
  • Bemyndigelse
  • Skatteindberetningsbekendtgørelsen (SIB)

Regel

Efter SIL § 15 a, stk. 1, skal pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber, investeringsforvaltningsselskaber, forvaltere af alternative investeringsfonde, finansielle rådgivere og investeringsrådgivere, som videregiver beløb til kunder, som følge af at det pågældende pengeinstitut m.v. har modtaget gebyrer, provisioner eller andre pengeydelser fra et investeringsinstitut, hvert år indberette de oplysninger, som er nævnt i bestemmelsens stk. 2.

Bemærk

Bestemmelsen er indsat ved § 13, nr. 2, i lov nr. 1130 af 11. september 2018, og trådte i kraft den 1. januar 2020.

Hvem skal foretage indberetningen

Pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber, investeringsforvaltningsselskaber, forvaltere af alternative investeringsfonde, finansielle rådgivere og investeringsrådgivere er indberetningspligtige til Skatteforvaltningen om beløb videregivet til kunder, som følge af at det pågældende pengeinstitut m.v. har modtaget gebyrer, provisioner eller andre pengeydelser fra et investeringsinstitut. Oplysningerne kan dermed indgå til brug for dannelsen af årsopgørelserne for de berørte kunder i pengeinstitutterne m.v.

►◄

Hvilke oplysninger skal indberettes

Efter SIL § 15 a, stk. 2, skal indberetningen indeholde:

1)  Oplysninger om den, der foretager indberetningen

2) Oplysninger om kunden

3) størrelsen af det videregivne beløb

4) Om beløbet vedrører investering i en aktie eller i et investeringsbevis omfattet af enten ABL (aktieavancebeskatningsloven) §§ 19 C eller 22 eller af ABL (aktieavancebeskatningsloven) §§ 19 B eller 21, hvis kunden er en fysisk person.

ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 19 B omhandler aktiebaserede investeringsselskaber, hvor afkastet skal medregnes ved opgørelse af aktieindkomsten, mens § 19 C omhandler obligationsbaserede investeringsselskaber, hvor afkastet skal medregnes ved opgørelse af kapitalindkomsten.

ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 21 omhandler aktiebaserede investeringsinstitutter med minimumsbeskatning og § 22 omhandler obligationsbaserede investeringsinstitutter med minimumsbeskatning. Se mere i afsnit C.B Kapitalgevinstbeskatning.

Oplysningerne skal sikre Skatteforvaltningens mulighed for dels at identificere den skatteyder, indberetningen vedrører, dels at beskatte det korrekte beløb og dels at sikre korrekt beskatning som henholdsvis kapital- eller aktieindkomst, jf. PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 5 b, og § 4 a, stk. 1, nr. 5.

Oplysningerne om identiteten af den indberetningspligtige sikrer Skatteforvaltningens mulighed for at rette henvendelse til denne, hvis der er sket fejl ved indberetningen, og samtidig sikrer det Skatteforvaltningens mulighed for at oplyse skatteyderen om, hvor oplysningen stammer fra, i skatteyderens skattemappe.

Bemyndigelse

Efter SIL § 15 a, stk. 3, bemyndiges skatteministeren til at fastsætte nærmere regler om indberetningerne efter stk. 2.

Skatteindberetningsbekendtgørelsen (SIB)

Bemyndigelsen er udnyttet i SIB § 32 hvoraf det fremgår:

Indberetning efter SIL § 15 a omfatter oplysninger om:

1) Identiteten af den indberetningspligtige, jf. bekendtgørelsens § 1.

2) Kundens identitet, jf. § 3.

3) Arten af værdipapiret med henblik på at fastlægge, om der er tale om aktie- eller kapitalindkomst, herunder om værdipapiret er optaget til handel på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet.

4) Størrelsen af det videregivne beløb.

Bemærk

SIB § 32, nr. 3, er ændret pr. 1. januar 2024 ved § 1, nr. 2, i bekendtgørelse nr. 1724 af 12. december 2023, idet multilateral handelsfacilitet er tilføjet. Ændringen har efter den nævnte bekendtgørelses § 2, stk. 2, ikke virkning for indberetning vedrørende kalenderåret 2023 og tidligere. For indberetning vedrørende kalenderåret 2023 og tidligere finder de hidtil gældende regler anvendelse. Ændringen er en konsekvens af lov nr. 1563 af 12. december 2023.
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.