Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

I.A.1.7.3 Udlændingebiler

Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne for betaling af afgift for registreringspligtige motorkøretøjer tilhørende udlændinge.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Tilladelse
  • Betaling af afgift
  • Ophør

Regel

Der kan efter ansøgning blive givet tilladelse til kvartalsvis betaling af registreringsafgift for registreringspligtige motorkøretøjer tilhørende udlændinge. Dette omfatter også køretøjer tilhørende asylansøgere. Dvs. registreringspligtige motorkøretøjer, der tilhører en udlænding og af denne bliver benyttet under et tidsbegrænset ophold her i landet. Se REGAL (registreringsafgiftsloven) § 3 c og registreringsafgiftsbekendtgørelsens §§ 15 og 16.

Ved udlændinge forstås personer, der ikke har dansk statsborgerskab. Personer fra Færøerne og Grønland bliver ikke betragtet som udlændinge.

Ordningen omfatter såvel medbragte som her i landet indkøbte køretøjer.

Køretøjerne skal indregistreres med danske nummerplader.

Køretøjernes værdi bliver skønsmæssigt fastsat af Motorstyrelsen (for nye køretøjer på grundlag af dets almindelige pris ved salg til bruger her i landet), så registreringsafgiften kan beregnes. Se afsnit I.A.1.5 om Afgiftspligtig værdi.

Tilladelse

Betingelser for at få en tilladelse er, at:

  • Køretøjet registreres i den pågældende ejers eller brugers navn.
  • Den pågældende erklærer, at opholdet er af tidsbegrænset varighed.

Anvendelse

Motorkøretøjet må udelukkende føres af den person, som er omfattet af tilladelsen, og af personer, der hører til den pågældendes husstand.

Betaling af afgift

Afgiften skal betales kvartalsvis forud. Der svares afgift fra og med begyndelsen af det kvartal, hvori motorkøretøjet bliver registreringspligtigt. Motorstyrelsen træffer afgørelse om, hvornår et køretøj er registreringspligtigt her i landet.

Afgiften udgør for

  • køretøjer, der er mellem 0 og 3 måneder gamle regnet fra første registrerings- eller ibrugtagningstidspunkt, uanset om det er i Danmark eller udlandet, 2 pct. af den beregnede registreringsafgift pr. påbegyndt måned efter første registrerings- eller ibrugtagningstidspunkt i de første 3 måneder,
  • køretøjer, der ved registreringspligtens indtræden er ældre end 3 måneder regnet fra første registrerings- eller ibrugtagningstidspunkt, uanset om det er i Danmark eller udlandet, 1 pct. af den beregnede registreringsafgift pr. påbegyndt måned i de efterfølgende 33 måneder, og for
  • køretøjer, der ved registreringspligtens indtræden er ældre end 36 måneder regnet fra første registrerings- eller ibrugtagningstidspunkt, uanset om det er i Danmark eller udlandet, 1/2 pct. af den beregnede registreringsafgift pr. påbegyndt måned i de efterfølgende måneder.

Se REGAL (registreringsafgiftsloven) § 3 c, stk. 2, jf. REGAL (registreringsafgiftsloven) § 3 a, stk. 3.

Tillæg/forrentning

Ved betaling bliver der også tillagt en forrentning af den del af den beregnede registreringsafgift, der resterer efter betaling. Forrentningen sker med den på tidspunktet for afgiftsberegningen senest offentliggjorte, gennemsnitlige udlånsrente fra pengeinstitutter til ikke-finansielle selskaber, der foreligger pr. 1. januar, henholdsvis pr. 1. juli. Se REGAL (registreringsafgiftsloven) § 3 c, stk. 2, jf. REGAL (registreringsafgiftsloven) § 3 a, stk. 4.

Depositum 

Første gang der skal betales afgift og tillæg, skal der desuden betales et depositum svarende til første kvartals afgift, rente og tillæg. Depositum er en sikkerhed for afgiften til dækning af eventuelle restancer for registreringsforholdet, indtil køretøjet udgår af ordningen. Se REGAL (registreringsafgiftsloven) § 3 c, stk. 2.

Ophør

Tilladelsen bortfalder, når udlændingen tager varigt ophold her i landet. Der er fx tale om varigt ophold i forbindelse med en permanent opholdstilladelse. Pligten til betaling af afgift og tillæg ophører ved udgangen af den måned, hvori registreringspligten ophører, eller når køretøjet efter reparation eller ombygning udgår af ordningen. Hvis registreringspligten ophører i løbet af et kvartal, eller hvis køretøjet udgår af ordningen som følge af reparation eller ombygning, bliver ubrugt depositum samt for meget betalt afgift og tillæg tilbagebetalt. 

Tilbagebetaling af afgift og tillæg sker månedsvis med 1/3 af den betalte afgift for det kvartal, der er indbetalt for meget. Resterende depositum bliver desuden tilbagebetalt, når den samlede afgift er betalt.

Hvis et køretøj overgår til varig anvendelse her i landet ved salg eller anden overdragelse eller i forbindelse med, at en udlænding tager permanent ophold her i landet, berigtiges afgiften af køretøjet efter reglerne i REGAL (registreringsafgiftsloven) § 4.

Se REGAL § 3 c, stk. 4.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.