G.A.3.4.7.7.2 Fordringer der omfattes af ret og pligt-ordningen
►Indhold
Dette afsnit indeholder en beskrivelse af, hvilke fordringer der kan eftergives i medfør af ret og pligt-ordningen.
Afsnittet indeholder:
- Fordringer, der kan eftergives efter ret og pligt-ordningen
Fordringer, der kan eftergives efter ret og pligt-ordningen
Ret og pligt-ordningen omfatter som udgangspunkt de samme fordringer, som omfattes af eftergivelsesreglerne i gældsinddrivelseslovens § 13.
Dvs., at ordningen som hovedregel omfatter al gæld til det offentlige, der inddrives eller vil kunne inddrives af restanceinddrivelsesmyndigheden, jf. gældsinddrivelseslovens § 1, stk. 1, samt fordringer omfattet af gældsinddrivelseslovens § 1 a, stk. 1 (fortrinsberettigede kommunale fordringer), hvis skyldner anmoder om eftergivelse af disse. Se gældsinddrivelseslovens § 15 a, stk. 1, som indsat ved § 1, nr. 15 i lov nr. 331 af 28. marts 2023.
Der henvises til gennemgangen i G.A.3.4.7.2 Hvilke fordringstyper kan eftergives? Hvilke fordringstyper kan eftergives?
Af hensyn til bl.a. retsfølelsen er en række fordringer, der kan eftergives efter eftergivelsesreglerne i gældsinddrivelseslovens § 13, dog undtaget fra ret og pligt-ordningen. De undtagne fordringer er:
- Bøder og tvangsbøder
- Konfiskationskrav
- Offerbidrag
- Gæld, der er pådraget ved erstatningspådragende forhold
- Gæld, der er pådraget ved, at skyldneren har afgivet urigtige oplysninger over for en offentlig myndighed eller en arbejdsløshedskasse med den virkning, at skyldneren uretmæssigt har modtaget ydelser fra det offentlige eller en arbejdsløshedskasse
- Pantesikrede fordringer.
Se gældsinddrivelseslovens § 15 a, stk. 2, litra 1-6, som indsat ved § 1, nr. 15 i lov nr. 331 af 28. marts 2023.
Bemærk
Pantesikrede fordringer er ikke omfattet af ret og pligt-ordningen i deres helhed, og ikke kun i det omfang, at pantet strækker til.◄
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed