Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

G.A.3.4.4.3.6.2 Fremsættelse af rekonstrukionsforslag under konkursbehandling

Indhold

Dette afsnit handler om en skyldners mulighed for at fremsætte et rekonstruktionsforslag efter konkursbehandlingen er indledt.

Afsnittet indeholder:

  •          Rekonstruktionsforslaget
  •          Kurators rolle
  •          Processuelle regler.  

Rekonstruktionsforslaget

Hvis skyldner er taget under konkursbehandling, kan vedkommende fremsætte et rekonstruktionsforslag indeholdende en tvangsakkord og anmode skifteretten om at indkalde til en skiftesamling til behandling af rekonstruktionsforslaget. På skiftesamlingen skal der stemmes om det fremsatte forslag. Se konkurslovens § 13 h, stk. 1.

Hvis skyldner er et kapitalselskab, er det kapitalejerne, som har muligheden for at fremsætte et rekonstruktionsforslag.

Kurators rolle

Kurator skal bistå skyldneren med at fremsætte rekonstruktionsforslaget.

Kurator skal vurdere, at det vil være en god idé at fremsætte rekonstruktionsforslaget. Hvis kuratorer ikke vurderer dette, skal kurator ikke bistå skyldner, der så selv har ansvaret for at udarbejde og fremsætte forslaget.

Processuelle regler

Når et rekonstruktionsforslag er fremsat under en konkursbehandling, finder reglerne i konkurslovens afsnit IA anvendelse. Det vil sige, at rekonstruktionsforslaget som udgangspunkt skal behandles på samme måde, som hvis det var fremsat uden for en konkurs. Dog gælder der nogle begrænsninger hertil:

1.     Begæringen skal fremsættes inden den i konkurslovens § 150, stk. 2 nævnte dato

    • Det vil sige inden den dato, som skifteretten har bekendtgjort, er sidste dato for anmeldelse af fordringer og andre krav, hvis de skal tages i betragtning.

2.     Afstemningen om rekonstruktionsforslaget kan ikke finde sted før afholdelse af det i konkurslovens § 131 nævnte møde til fordringernes prøvelse.

    • Det vil sige før det møde, hvor kurator prøver de anmeldte krav.

3.     Boet må ikke udleveres til skyldner, forinden de, der har krav på forlods dækning, er fyldestgjort.

    • Det vil sige, at overdragelse af boets aktiver først kan overdrages til skyldner, når omkostningerne forbundet med boets behandling er betalt, hvilket er i overensstemmelse med principperne i konkurslovens § 144 om ophør af bobehandlingen som følge af skyldners solvens eller samtykke fra kreditorerne.

Se konkurslovens § 13 h, stk. 2.

Indtil et fremsat rekonstruktionsforslag forkastes eller nægtes stadfæstet, skal kurator kun foretage de dispositioner, der ikke tåler opsættelse.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.