G.A.3.4.4.3.2.2 Skyldnerens egen konkursbegæring
Indhold
Afsnittet handler om formalia omkring skyldnerens indgivelse af egen konkursbegæring.
Afsnittet indeholder:
- Krav til konkursbegæringen
- Aktie- og anpartsselskaber
- Indkaldelse til møde
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Krav til konkursbegæringen
Når skyldner indgiver sin egen konkursbegæring, skal begæringen vedlægges en opgørelse over aktiver og passiver samt en liste over fordringshaverne. Se konkurslovens § 22, stk. 1.
Begæringen indgives skriftligt og skal så vidt muligt angive skyldnerens fulde navn, personnummer og bopæl, det navn, hvorunder han eventuelt driver virksomhed (firma), hans erhvervsgren, samt hvorfra hans erhvervsvirksomhed drives. Er skyldneren et aktie- eller anpartsselskab, skal registreringsnummeret så vidt muligt angives. Dokumenter, der påberåbes, vedlægges. Se konkurslovens § 7, stk. 1.
Hvis skyldneren undlader at vedlægge konkursbegæringen de krævede oplysninger, skal skifteretten vurdere, om dette skal medføre afvisning, eller om der skal gives en kort udsættelse efter konkurslovens § 8, så skyldneren kan fremskaffe oplysningerne.
Bemærk
I øvrigt gælder ved behandlingen af skyldnerens egen konkursbegæring de samme krav til insolvens og beviser som nævnt i afsnit G.A.3.4.4.3.1.3 Skyldnerens insolvens.
Aktie- og anpartsselskaber
Er der tale om et aktie- eller anpartsselskab (kapitalselskaber), kan konkursbegæring på selskabets vegne fremsættes af en af følgende:
- Det centrale ledelsesorgan. (Defineret i selskabslovens § 5, nr. 4)
- Likvidator (hvis selskabet er under likvidation).
Se selskabslovens § 233, stk. 1.
Indkaldelse til møde
Efter modtagelsen af skyldnerens konkursbegæring indkalder skifteretten skyldneren til møde og kan afkræve ham mundtlige eller skriftlige oplysninger om hans økonomiske forhold. Se konkurslovens § 22, stk. 2. Usandfærdige forklaringer eller oplysninger fra skyldneren vil kunne straffes efter straffelovens § 158 eller straffelovens § 162.
Hvis skyldneren udebliver fra mødet, anses konkursbegæringen for bortfaldet. Se konkurslovens § 22, stk. 3.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsretten | ||
UfR.1972.419 VLR | Eneste medlem af en bestyrelse indgav på aktieselskabets vegne en konkursbegæring mod selskabet. Da selskabets vedtægter fastslog, at selskabets bestyrelse skulle have 3-5 medlemmer, og da medlemmet var det eneste valgte medlem, havde selskabet ikke en lovlig bestyrelse, og den kunne derfor ikke på vegne af selskabet indgive konkursbegæring. | På baggrund af kendelsen er det Gældsstyrelsens opfattelse, at en skyldner skal være i stand til at træffe beslutninger, såfremt en begæring skal tages under behandling i skifteretten. |
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed