G.A.3.2.2.1.3.7.3.4 Fondsaktiver, værdipapirer i papirløs form
Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne om fondsaktiver.
Afsnittet indeholder:
- Definition af et fondsaktiv
- Registrering af rettigheder over fondsaktiver
- Overdragelse af fondsaktiver til ny ejer.
Definition af et fondsaktiv
Fondsaktiver er defineret som omsættelige dematerialiserede/papirløse værdipapirer, der er registrerede i en værdipapircentral. Se lov om kapitalmarkeder § 3, nr. 324.
Registrering af rettigheder over fondsaktiver
Hovedreglen i retsplejelovens § 508 om genstanden for udlæg omfatter også udlæg i fondsaktiver samt indtægter/værdistigninger, der løbende tilgår fondsaktivet.
Rettigheder over fondsaktiver skal registreres i en værdipapircentral for at opnå beskyttelse mod retsforfølgning og godtroende aftaleerhververe. Se lov om kapitalmarkeder § 184, stk. 1. For at kunne tilsidesætte en ret, som ikke er registreret, skal den efterfølgende rettighed selv registreres. Det vil sige, at et udlæg først kan opnå gyldighed, når den er registeret i værdipapircentralen. Den, der først registrerer sin ret, har førsteprioritet til aktivet. Se lov om kapitalmarkeder § 184, stk. 2. Registreringens retsvirkninger regnes fra den endelige prøvelse i værdipapircentralen. Se lov om kapitalmarkeder § 184, stk. 3. Et kontoførende institut har pligt til straks at indrapportere modtagne anmeldelser til registreringer i en værdipapircentral. Se lov om kapitalmarkeder § 184, stk. 5.
I bekendtgørelse nr. 1175 af 31. oktober 2017 om registrering af fondsaktiver i en værdipapircentral (CSD) er fastsat overordnede regler for en værdipapircentrals registrering af fondsaktiver. Den danske værdipapircentral VP Securities har fastsat nærmere regler om registreringen, VP Rule Book.
Overdragelse af fondsaktiver til ny ejer
Når den nye ejer får overdraget fondsaktiver, får han fondsaktivet registreret på sin konto, mens det bliver slettet fra overdragerens konto. Dvs. at der sker en overførsel fra konto til konto.
Ved stiftelse af begrænsede rettigheder i form af:
- Panteret
- Udlæg
- Rentenydelse
- Umyndighed
- Prohibitivpåtegning (påtegning om, at den berettigedes rådighed over dokumentet er begrænset eller kræver samtykke af en anden person, fx en værge) registreres rettigheden på ejerens konto. Det kan eventuelt være en særlig konto udskilt i anledning af den begrænsede ret.
Når udlægshaver foretager udlæg i aktiver, der er registreret i en værdipapircentral, skal udlægget derfor anmeldes skriftligt over for det kontoførende pengeinstitut. Anmeldelsen skal som minimum indeholde:
- Rettighedshavers (skyldners) navn og adresse samt CPR-nummer eller CVR-nummer
- Anmelderens navn og adresse
- De fondsaktiver, som anmeldelsen vedrører, betegnet så tydeligt, at fondsaktiverne umiddelbart kan identificeres
- Rettighedens art (dvs. udlæg)
- Oplysning om, til hvem værdipapircentralen med frigørende virkning kan udbetale renter og andre beløb, der stammer fra fondsaktiverne (se lov om kapitalmarkeder § 184).
Anmeldelsen skal gives til det kontoførende pengeinstitut i to eksemplarer, hvoraf det ene begæres tilbageleveret med kvittering for anmeldelsen og oplysning om dato og tidspunkt for anmeldelsen.
Udlæg i fondsaktiver er omfattet af den 1-årige "forældelsesregel" i retsplejelovens § 526, stk. 4, 1. pkt. Realisation af fondsaktiverne skal derfor være sket inden udløbet af denne frist.
Realisation sker ved, at pantefogeden anmoder fogedretten om salg af fondsaktiverne. Fogedretten giver derefter besked til banken om at sælge fondsaktiverne gennem et fondsmæglerselskab. Pantefogeden skal underrette banken om udlægget for at opnå sikring for sit krav.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed