G.A.3.2.2.1.3.5.3 Udlæg i fast ejendom solgt eller købt på betinget skøde
Indhold
Dette afsnit handler om udlæg i fast ejendom, der er købt eller solgt på betinget skøde.
Afsnittet indeholder:
- Køb eller salg af fast ejendom på betinget skøde
- Udlæg hos sælger
- Udlæg hos køber.
Køb eller salg af fast ejendom på betinget skøde
I visse situationer kan det forekomme, at der skal foretages udlæg hos en skyldner, der enten har solgt eller købt fast ejendom på betinget skøde.
Et betinget skøde indebærer, at der stiftes en ret, som først er endelig, når visse nærmere betingelser er opfyldt, fx erlæggelse af udbetaling eller restkøbesum for ejendommen eller en offentlig myndigheds godkendelse af overdragelsen.
Der kan foretages udlæg i den ret, der er stiftet ved det betingede skøde eller ved slutsedlen.
Udlæg hos sælger
Hvis en skyldner har solgt en fast ejendom på betinget skøde, kan der foretages udlæg i den kontante udbetaling og/eller i sælgerpantebreve, der udstedes i forbindelse med handlen, ligesom der kan foretages udlæg i selve ejendommen.
Hvis der foretages udlæg i en endnu ikke betalt udbetaling, svarer det til, at der er foretaget udlæg i en simpel fordring. Der skal foretages underretning til køberen og den advokat, der berigtiger handelen, om udlægget, så afregningen sker til rette vedkommende. Et udlæg i en udbetaling skal dog respektere de omkostninger, der er nødvendige til handlens gennemførelse, og som normalt dækkes af udbetalingen, medmindre andet er bestemt i slutsedlen.
Sker udlægget i sælgerpantebreve, skal udlægget tinglyses. Hvis pantebrevet findes i papirform, skal det udleveres til pantefogeden og sendes til Tinglysningsretten i Hobro med henblik på, at det bliver gjort digitalt.
Et udlæg i selve ejendommen skal også tinglyses, men det vil dog ved tinglysningen få påtegning om, at det bliver slettet af tingbogen ved lysning af endeligt skøde.
Udlæg hos køber
Hvis skyldneren har købt fast ejendom på betinget skøde, kan der foretages udlæg i ejendommen.
Udlægget skal tinglyses, og ved tinglysningen vil udlægget få påtegning om, at køberens ret er betinget, og at udlægget vil blive slettet af tingbogen, hvis der ikke lyses endeligt skøde, hvorfor det foreløbigt tinglyses som en byrde på ejendommen.
Der kan også foretages udlæg i køberens ret til tilbagebetaling af udbetalingen i tilfælde af, at handlen ikke gennemføres. Udlæg i denne ret, som er en simpel fordring, skal meddeles til sælgeren af ejendommen og til den advokat, der berigtiger handelen, så udbetaling sker til rette vedkommende, hvis handlen ikke gennemføres.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed