Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

F.A.15.1.1 Begreber og regelsæt

Indhold

Dette afsnit beskriver begreber og regelsæt vedrørende fastlæggelse af varers toldmæssige status.

Når man fører varer ind eller ud af landet, er der to vigtige begreber for varernes toldbehandling, der skal være styr på.

Hvad er varernes toldmæssige status:

  • EU-varer (T2)
  • Ikke-EU-varer (T1)

De mange forskellige toldprocedurer afhænger af varernes toldmæssige status, og hvad der skal ske med varen.

En EU-vare (T2) er en vare, som har sit udspring i EU, hvilket betyder, at den er fremstillet her, eller at den er fortoldet og sat i fri omsætning i EU. Hvis det er tilfældet, har varen EU-status og kan frit handles og transporteres rundt.

En ikke-EU-vare (T1) er en vare, som ikke har sit udspring i EU eller ikke er blevet fortoldet til EU. En ikke-EU-vare må ikke frit bevæge sig rundt i Unionens toldområde, før den er blevet fortoldet.

Hovedreglen er, at alle varer per definition formodes at være EU-varer, med mindre det bevises, at der er tale om, at de ikke er EU-varer.

Undtagelse fra hovedreglen følger af DF art. 119, stk. 1. I følgende tilfælde gælder hovedreglen ikke, og der er her tale om ikke-EU-varer:

  1. Varer, der føres ind i Unionens toldområde, og som er under toldtilsyn for at få fastslået deres toldmæssige status
  2. Varer under midlertidig opbevaring
  3. Varer, der er henført under en særlig procedure med undtagelse af procedurer for intern forsendelse, passiv forædling og særligt anvendelsesformål
  4. Produkter fra havfiskeri, som et EU-fiskerfartøj har fanget fra havet uden for Unionens toldområde, bortset fra et tredjelands søterritorium, og som føres ind i Unionens toldområde som fastlagt i artikel 129
  5. Varer, som er fremstillet af de i litra d) omhandlede produkter om bord på det nævnte fartøj eller et EU-fabriksskib, til hvis fremstilling der kan være medgået andre produkter med toldmæssig status som EU-varer, og som føres ind i Unionens toldområde som fastlagt i artikel 129
  6. Produkter fra havfiskeri og andre produkter, som fiskerfartøjer, der sejler under et tredjelands flag, har optaget eller fanget inden for Unionens toldområde.

Kodeksens bestemmelser er overordnet set bygget op med følgende hovedområder:

  • Formodning om varers toldmæssige status som EU-varer (undtagelse herfor se DF art. 119, stk. 1
  • Tab af varers toldmæssige status som EU-varer (yderligere regelsæt findes i DF art. 119, stk. 2 og 3)
  • EU-varer, der forlader Unionens toldområde midlertidigt

Reglerne for fastsættelse af varers toldmæssige status findes i EUTK, art. 153-155, DF art. 119 og 123-133 samt GF art. 194 og 199-215. For DFO er der redegjort øverst i afsnittet.

Se også:

Se også EUTK art. 5, nr. 23 og 24 for yderligere definition af begrebet EU-varer og ikke-EU-varer.

Bemærk:

I forbindelse med Storbritanniens udtræden af EU, er der indgået en aftale om, at Nordirland betragtes som værende en del af EU for så vidt angår varer. Det betyder, at varer fra Nordirland anses for at have toldmæssig status som EU-varer (T2). Se mere på EU's hjemmeside om aftalen.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.