Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

C.E.3.1.3.2.2 Afgrænsning af dødsboernes indkomst når afdøde har både delingsformue og særeje

Indhold

Dette afsnit beskriver, hvordan dødsboets indkomst afgrænses, når afdøde efterlader sig både delingsformue og særeje.

Afsnittet indeholder:

  • Dødsboer omfattet af reglen
  • Hovedregel
  • Undtagelse
  • Fuldstændigt særeje inddrages under delingsformuen.

Dødsboer omfattet af reglen

Reglen omfatter dødsboer, hvor afdøde efterlader sig både delingsformue og særeje, der begge bliver skiftet.

Hovedregel

Dødsboernes indkomstskattepligt omfatter indtægter og udgifter af den formue, der tilhører dødsboerne, og som er inddraget under skiftet. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 4, stk. 1.

Ved dødsfaldet opstår to dødsboer:

  • Afdødes andel af ægtefællernes hidtidige delingsformue og skilsmissesæreje anses for ét bo (fællesboet).
  • Afdødes hidtidige fuldstændige særeje anses for ét bo (særboet).

Se DBSL (dødsboskatteloven) § 4, stk. 4, 1. pkt.

Se også

Se afsnit C.E.14 Definitioner og forklaringer om definition af delingsformue og særeje.

Bemærk

Ved indtægter og udgifter forstås ikke kun løbende indtægter såsom formueafkast og løbende forfaldne udgifter, men også gevinst og tab ved dødsboernes afståelse af aktiver og afvikling af passiver.

Undtagelse

Hvis de to dødsboer indgår i en fælles skiftebehandling, anses afdøde alene for at have efterladt sig ét dødsbo. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 4, stk. 4, 2. pkt.

Fuldstændigt særeje inddrages under delingsformuen

Afdødes fuldstændige særeje kan helt eller delvis blive inddraget under fællesboet. Dette kan i visse tilfælde være nødvendigt for at opfylde et regulerings- eller misbrugskrav, jf. kapitel 11 i lov om ægtefællers økonomiske forhold. Andelen af det fuldstændige særeje medregnes i det tilfælde til fællesboet. Reglen er derfor en omfordelingsregel mellem særboet og fællesboet. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 4, stk. 5.

Se også

Se også afsnit C.E.14 Definitioner og forklaringer om definition af regulerings- eller misbrugskrav, jf. kapitel 11 i lov om ægtefællers økonomiske forhold.

Bemærk

Reglen finder tilsvarende anvendelse, når opfyldelsen af et vederlagskrav nødvendiggør inddragelse af den længstlevende ægtefælles fuldstændige særeje under den længstlevende ægtefælles bodel. Se DBSL § 96, stk. 1, 3. pkt.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.