C.B.6.4 Opgørelse af investorfradrag
Indhold
Dette afsnit beskriver, hvordan investorfradraget skal opgøres.
Regel
Investorfradraget opgøres på grundlag af aktiernes anskaffelsessum. Anskaffelsessummen er det beløb, som aktierne er erhvervet for, med tillæg af eventuelle yderligere omkostninger, der er direkte knyttet til erhvervelsen. De omkostninger, der kan tillægges, er de samme som de omkostninger, der kan tillægges anskaffelsessummen ved opgørelse af gevinst eller tab efter aktieavancebeskatningsloven. Se IVFL § 7, stk. 1. Omkostningerne tillægges både anskaffelsessummen ved opgørelse af gevinst eller tab efter aktieavancebeskatningsloven og ved opgørelse af investorfradraget.
59 pct. af anskaffelsessummen kan fradrages. Se IVFL § 7, stk. 1.
Fradraget er et ligningsmæssigt fradrag. Fradraget fradrages således i den skattepligtige indkomst, men kan hverken fradrages i den personlige indkomst eller i kapitalindkomsten.
Ved direkte erhvervelse af aktier som nævnt i IVFL § 2, stk. 1, nr. 1, kan fradraget højst beregnes på grundlag af en anskaffelsessum på 400.000 kr. Se IVFL § 7, stk. 2, som ændret ved lov nr. 1599 af 28. december 2022.
Ved indirekte erhvervelse af aktier via erhvervelse af andele i investorfradragsfonde som nævnt i IVFL § 2, stk. 1, nr. 2, kan fradraget højst beregnes på grundlag af en anskaffelsessum på 125.000 kr. Se IVFL § 7, stk. 2, som ændret ved lov nr. 1599 af 28. december 2022.
Ved lov nr. 1599 af 28. december 2022 blev loftet fastholdt.
Der er tale om et loft for størrelsen af investorfradraget i de enkelte indkomstår. I samme indkomstår kan der både foretages fradrag for direkte og indirekte erhvervelse, og begge lofter kan udnyttes fuldt ud i samme indkomstår.
Historikskema
Skemaet viser de ændringer, der er sket i investorfradragsloven
Lov nr. og dato | Ændring og baggrund for ændringen | Hvor i loven |
1707 af 27. december 2018 | Ny investorfradragslov vedtages | §§ 1 - 15 |
1599 af 28. december 2022 | Loftet over investorfradraget fastholdes | § 7, stk. 2, 1. og 2. pkt. |
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed