Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

A.B.1.2.9.6 I hvilke tilfælde skal der indberettes i Danmark?

Tema(er)
Myndighedsstruktur og kompetence Bindende svar samt bindende tariferingsoplysninger og bindende oprindelsesoplysninger Offentlighed og tavshedspligt Sagsbehandlingesregler Fristregler og forældelse Klage og domstolsprøvelse

Indhold

Dette afsnit indeholder

Indledning

BEK nr. 1634 af 27/12/2019 indeholder regler om, hvornår der skal indberettes til Skatteforvaltningen i Danmark, når indberetningspligten påhviler henholdsvis en mellemmand (§ 4) og skatteyderen (§ 7).

BEK nr. 1634 af 27/12/2019 indeholder i tilknytning hertil regler, der tilsigter at undgå dobbeltindberetning (§§ 5 og 6 vedrørende mellemmænd og §§ 8-9 vedrørende skatteydere). Reglerne hindrer dog ikke fuldstændig, at dobbeltindberetning vil kunne forekomme.

Når reglerne beskrevet i dette afsnit fører til, at indberetning skal ske i Danmark, skal de danske indberetningsregler følges ved denne indberetning, uanset om der også måtte være indberetningspligt eller anden tilknytning til et andet land. 

Udtrykket dobbeltindberetning er her brugt om situationer, hvor det i udgangspunktet er de samme oplysninger om samme ordning, der indberettes to gange. Det er ikke det samme som den tilsigtede successive (kvartalsvise) indberetning af markedsegnede ordninger i BEK nr. 1634 af 27/12/2019 § 24, stk. 2. Se afsnit A.B.1.2.9.8.1.2 Løbende indberetning af supplerende oplysninger vedrørende markedsegnede ordninger.

Dobbeltindberetning kan opstå på flere måder:

  1. samme indberetningspligtige kan være indberetningspligtig af samme ordning til to forskellige lande
  2. to indberetningspligtige kan være indberetningspligtige af samme ordning til samme land
  3. to indberetningspligtige kan være indberetningspligtige af samme ordning til to forskellige lande

Disse tre dobbeltindberetningssituationer kan forekomme både for mellemmænd og for skatteydere. Derudover kan samme indberetningspligtige være indberetningspligtig af samme ordning både som skatteyder og som mellemmand.

Eksempel:

Et selskab i en koncern har internt udviklet en indberetningspligtig ordning til egen brug. Selskabet stiller derefter ordningen til rådighed for andre selskaber i koncernen.

Selskabet skal først indberette ordningen i egenskab af skatteyder, idet ordningen er udviklet uden mellemmand, BEK nr. 1634 af 27/12/2019 § 7, stk. 1. At skatteyderen har foretaget indberetning på egne vegne i den situation, fritager ikke for pligten til også at indberette ordningen i egenskab af mellemmand (udbyder) efter BEK nr. 1634 af 27/12/2019 § 4, når samme ordning er stillet til rådighed for andre.

I en sådan situation skal det selskab, som udviklede ordningen, derfor indberette ordningen to gange. 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.