A.A.7.1.1 Baggrund for lighedsgrundsætningen
Indhold
Dette afsnit handler om baggrunden for lighedsgrundsætningen samt afledte virkninger af denne.
Afsnittet indeholder:
- Definition på lighedsgrundsætningen
- Afledte virkninger af lighedsgrundsætningen
Definition på lighedsgrundsætningen
Lighedsgrundsætningen er et helt grundlæggende ulovbestemt forvaltningsretligt princip, der skal sikre, at der som udgangspunkt træffes identiske afgørelser i forhold til borgere med identiske omstændigheder. En myndighed må derfor ikke udøve usaglig forskelsbehandling.
Afledte virkninger af lighedsgrundsætningen
►Skatteforvaltningen må af hensyn til lighedsgrundsætningen ikke foretage enkeltstående ubegrundede (vilkårlige) afvigelser fra sin administrative praksis.◄Det betyder, at en borger under nærmere betingelser kan støtte ret på Skatteforvaltningens administrative afgørelsespraksis, herunder beskrivelsen af praksis i Skatteforvaltningens juridiske vejledninger, styresignaler og øvrige offentliggjorte beskrivelser af praksis. ►Se afsnit A.A.4 Fastlæggelse og ændring af administrativ praksis (tidligere A.A.7.1.3-6) om adgangen til at støtte ret på administrativ praksis og ændring af praksis.◄
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed