Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

H.A.9.2.1 Indledning

Indhold

Som udgangspunkt foretages vurderingerne ud fra de data, der er til rådighed for Vurderingsstyrelsens modelberegning, herunder salgsdata.

I helt særlige situationer bliver besigtigelse dog brugt til at supplere datagrundlaget. Besigtigelse - udvendig såvel som indvendig - er således at betragte som et sagsoplysningsskridt i en konkret sag, som Vurderingsstyrelsen kan foretage, hvis det er nødvendigt for vurderingen af ejendommen. Anvendelse af besigtigelse har undtagelsens karakter, og det er det helt klare udgangspunkt, at en ejendom skal vurderes uden besigtigelse.

Der er tre typer af besigtigelse, som anvendes til vurdering af ejendomme:

  1. Kantstensbesigtigelse, der sker fra offentligt tilgængelige steder uden for vurderingsejendommen, fx fra offentlig vej eller kantsten.
  2. Udvendig besigtigelse på grunden, der sker inde på vurderingsejendommens grund og på tilhørende private veje.
  3. Indvendig besigtigelse, der sker indvendigt i bygningen/bygningerne på vurderingsejendommen.

I de situationer, hvor Vurderingsstyrelsen foretager besigtigelse, er det ud fra en proportionalitetsbetragtning udgangspunktet, at der foretages kantstensbesigtigelse. Der kan dog være tilfælde, hvor kantstensbesigtigelse ikke er tilstrækkelig. I det tilfælde kan der foretages udvendig besigtigelse på grunden, og i helt særlige tilfælde indvendig besigtigelse. Indvendig besigtigelse er et tvangsindgreb efter retssikkerhedsloven og kan derfor kun ske, når mindre indgribende foranstaltninger ikke er tilstrækkelige, og hvis besigtigelsen står i rimeligt forhold til formålet. Det er derfor en besigtigelsesform, som kun bruges i sjældne tilfælde.

Ejeren af en ejendom eller en anden, som efter skatteforvaltningsloven er berettiget til at klage over en ejendomsvurdering, kan ikke forlange, at Vurderingsstyrelsen foretager besigtigelse. Ejeren (eller andre) kan heller ikke klage over, at Vurderingsstyrelsen foretager eller undlader at foretage besigtigelse. Ejeren eller en anden klageberettiget vil kunne klage over vurderingens endelige resultat, men ejeren (eller andre) vil ikke separat kunne påklage de beslutninger, der er foretaget som led i vurderingsarbejdet, herunder beslutninger om besigtigelse.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
Spørg om skat
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.