Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

E.B.3.1.5.8 ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond, § 6b

TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 6b regulerer situationer, hvor Arbejdsmarkedets Tillægspension eller Lønmodtagernes Dyrtidsfond tilfører eller har tilført ejendomme til et 100 procent ejet datterselskab. I disse tilfælde har der hidtil skullet betales variabel afgift efter lovens § 4 vedrørende adkomstændringen.

ATP og LD er som følge af § 6b, som er trådt i kraft 1. juli 2016, omfattet af de typer af juridiske personer (selskaber m.v.), som efter tinglysningsafgiftslovens § 6a kan gennemføre adkomstændringer ved omstruktureringer i form af overførsel af aktiver til et andet selskab, uden at der skal betales variabel afgift på 0,6 procent af ejerskiftesummen, men alene en fast afgift på ►1.850◄ kr.

Regel

Der skal betales en afgift på ►1.850◄ kr. efter § 6a ved tinglysning af adkomstændring, hvis ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension) eller LD (Lønmodtagernes Dyrtidsfond) tilfører ejendomme til et 100 procent ejet datterselskab. Når ATP eller LD benytter denne regel, skal de ved tinglysningen afgive en erklæring om, at adkomstændringen er omfattet af reglen.

Se TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 6b, stk. 1 og stk. 4.

Erklæringen skal have følgende ordlyd: "Tinglysningen er omfattet af TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 6 b, stk. 1, 1. pkt."

Se TALbek § 11.

Efterfølgende afståelse af ejerandele i datterselskaber

Der er samtidig med reglen i § 6b, stk. 1, indsat en værnsregel, hvorefter ATP eller LD - uanset reglen i stk. 1 - skal betale variabel afgift efter TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 4. 

Værnsreglen finder anvendelse, hvis:

  • ATP eller LD reducerer deres ejerskab til et datterselskab, som har fået tilført ejendomme mod betaling af en tinglysningsafgift på ►1.850◄ kr. efter stk. 1, jf. § 6a, og
  • Samtlige de ejendomme, der er tilført efter stk. 1, ikke før dette tidspunkt er videreoverdraget mod betaling af tinglysningsafgift efter § 4.

I disse tilfælde skal ATP eller LD betale 0,6 procent af afgiftsgrundlaget for de tilbageværende ejendomme, der er tilført selskabet efter stk. 1. Afgiften skal beregnes af den senest offentliggjorte ejendomsværdi på det tidspunkt, hvor ATP eller LD nedbringer ejerskabet til datterselskabet. Det vil sige på det tidspunkt, hvor der indgås aftale om overdragelse af ejendomsretten til ejerandele.

Se § 6b, stk. 2.

Hvis der bliver udløst variabel afgift efter § 6b, stk. 2, jf. § 4, skal ATP eller LD registreres og indbetale afgiften. ATP eller LD skal senest på tidspunktet for nedbringelsen af ejerskab til datterselskabet lade sig registrere som månedlig betaler hos Skatteforvaltningen og herefter angive og betale afgiften efter lovens § 17. Det vil sige senest på det tidspunkt, hvor der indgås aftale om overdragelse af ejendomsretten til ejerandelene.

Se § 6b, stk. 3 og § 17.

Se om registrering og afregning af afgift efter lovens § 17 i afsnit E.B.2.10.2 Registrering af virksomheden som storkunde og E.B.2.10.4 Sådan betales afgiften for storkunder. Se om krav til regnskabsførelse ved registrering efter lovens § 17 i afsnit E.B.2.10.5 Krav til bogholderiet for storkunder og TALbek. kapitel 5.

Se også

Om baggrunden for lovens § 6b, se bemærkningerne til lovforslag L26 af 7. oktober 2015, navnlig afsnit 2.7, samt bemærkningerne til lovforslagets § 3. Det fremgår heraf, at formålet er give ATP og LD mulighed for at foretage koncerninterne omstruktureringer uden at betale variabel afgift, på samme måde som den øvrige pensionssektor, som er omfattet af TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 6a.

Som følge af reglen om eventuelt efterfølgende betaling af variabel afgift i § 6b, stk. 2, er der indsat konsekvensændringer i lovens § 1, nr. 4, om lovens anvendelsesområde og § 16, stk. 1, 1. pkt., om afgiftspligtens indtræden. Pligten til at betale afgiften efter § 6b, stk. 2, og stk. 3, indtræder således ikke på tidspunktet for en tinglysning, men ved nedbringelsen af de nævnte ejerandele i datterselskabet. Afgiften skal betales efter lovens § 17 og medregnes derfor i afgiftstilsvaret for den afgiftsperiode (måned), hvori nedbringelsen af ejerandele finder sted.

 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.