D.A.11.1.4.3 Momsens neutralitet - Berigtigelse af salgsmoms
Indhold
Dette afsnit beskriver mulighederne for, at fakturaudsteder eller fakturamodtager kan få den ikke korrekt fakturerede salgsmoms tilbage fra Skattestyrelsen.
►Baggrunden er, at en modtager af en faktura, hvor der ved en fejl er påført moms, ikke har fradragsret for den fejlagtigt anførte moms. Ved en fejl forstås i denne forbindelse, at der er anført moms på fakturaen, selvom der efter lovens øvrige bestemmelser ikke skal betales moms. Se D.A.11.1.4.2 Ikke fradrag for moms, som ikke skal betales efter momsloven.◄
►Derimod omhandler afsnittet ikke adgangen til at få tilbagebetaling af beløb opkrævet i modstrid med EU-retten. Ved beløb opkrævet i modstrid med EU-retten forstås her moms, som er opkrævet efter en praksis, som senere er underkendt af Landsskatteretten, domstolene eller EU-Domstolen, fordi praksis var i modstrid med EU-retten.◄
Afsnittet indeholder:
- Betingelser for berigtigelse (D.A.11.1.4.3.1 Betingelser for berigtigelse)
- Udgangspunkt: Tilbagebetaling til sælger (D.A.11.1.4.3.2 Udgangspunkt: Tilbagebetaling til sælger).
►Om tilbagebetaling af beløb opkrævet i modstrid med EU-retten, se styresignalet SKM2015.733.SKAT.◄
Bemærk
Hvis den ikke korrekt fakturerede moms endnu ikke er indbetalt til Skattestyrelsen, kan fakturaudsteder på visse betingelser rette fejlen ved at udstede ny faktura i stedet for at indbetale beløbet til Skattestyrelsen. Se ML (momsloven) § 52 a, stk. 7, og "Ikke registrerede virksomheder" og "Uretmæssigt opkrævede momsbeløb" i afsnit A.B.3.3.1.2.
Bemærk, at udstedelse af en kreditnota for at rette en ikke korrekt fakturering med moms er omfattet af genoptagelsesreglerne, herunder fristerne, for genoptagelse af fastsættelsen af momstilsvar, ordinært efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 31, stk. 2 og evt. ekstraordinært efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 32, stk. 1 og 2. Se afsnit A.A.8.3 Ændringer vedrørende moms og afgifter.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed