D.A.10.4 Baggrundsviden om momsfritagelserne i ML §§ 34-36
Indhold
Dette afsnit giver en generel introduktion til momsfritagelserne i ML §§ 34-36.
Afsnittet indeholder:
- Momsfritagelserne i ML §§ 34-36
- Forskelle og ligheder mellem ML §§ 34-36 momsfritagelser og ML § 13 momsfritagelser
- Fortolkning af momsfritagelsesbestemmerne.
Momsfritagelserne i ML (momsloven) §§ 34-36
Momsfritagelserne i ML §§ 34-36 fritager en række leverancer af varer og ydelser samt en række erhvervelser og indførsler af varer og tilknyttede ydelser for moms. Momsfritagelserne er fastsat på grundlag af de bagvedliggende momsfritagelsesbestemmelser i Direktiv 2006/112/EF (momssystemdirektivet), først og fremmest direktivets artikler 138-166.
De konkrete momsfritagelser for leverancer er beskrevet i afsnit D.A.10.1 Leverancer ML § 34 og ML § 34 b.
Momsfritagelserne i forbindelse med erhvervelser er beskrevet i afsnit D.A.10.2 Erhvervelser ML § 35.
Momsfritagelser i forbindelse med indførsel af varer og visse tilknyttede ydelser er beskrevet i afsnit D.A.10.3 Indførsel ML § 35 a og ML § 36.
Forskelle og ligheder mellem ML (momsloven) §§ 34-36 momsfritagelser og ML (momsloven) § 13 momsfritagelser
Momsfritagelserne i ML §§ 34-36 adskiller sig fra momsfritagelserne i ML § 13 (momssystemdirektivets artikler 132-136) ved, at ML § 13 momsfritagelserne er fritagelser for aktiviteter, fx skoleundervisning, mens ML §§ 34-36 momsfritagelserne som udgangspunkt er fritagelser for konkrete leverancer i forbindelse med i øvrig momspligtig virksomhed.
Som udgangspunkt er der ikke fradragsret for købsmoms i forbindelse med aktiviteter fritaget efter ML (momsloven) § 13. Der er derimod fradragsret for den købsmoms, der vedrører momsfritagne leverancer efter ML §§ 34-36.
Det betyder, at leverancer mv., der er momsfritagne efter ML §§ 34-36 i praksis sker til 0-momssats (formelt set er der dog tale om momsfritagelser, ikke 0-sats). De pågældende transaktioner bliver hermed helt fritaget for momsbelastning i modsætning til de aktiviteter, der er momsfrie efter ML § 13.
Bemærk
En del af de virksomheder, der er momsfritaget efter ML § 13, er omfattet af lønsumsafgiftspligten. Læs mere om de lønsumsafgiftspligtige virksomheder i afsnit D.B.2 Lønsumsafgiftspligtige virksomheder LAL § 1 og § 2 a.
Fortolkning af momsfritagelsesbestemmerne
For en beskrivelse af EU-domstolens praksis for fortolkningen af momsfritagelsesbestemmelserne, se afsnit D.A.5.23 Salg af virksomhedens driftsmidler m.m. ML § 13, stk. 2.
Se også
- afsnit D.A.5.23 Salg af virksomhedens driftsmidler m.m. ML § 13, stk. 2 om baggrundsviden om momsfritagelserne i ML § 13
- afsnit D.A.11 om fradrag.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed