Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>
Statens uddannelsesstøtte skal medregnes til den skattepligtige indkomst.

C.A.3.6.3 SU og uddannelseshjælp

Statens uddannelsesstøtte (SU)

Personer, der er studieaktive på en SU-berettiget ungdomsuddannelse eller en SU-berettiget videregående uddannelse, kan modtage statens uddannelsesstøtte. Uddannelsesstøtten er skattepligtig indkomst. Se SL (statsskatteloven) § 4.

Med virkning fra den 1. januar 2016 kan en studerende få udbetalt et bonusstipendium, hvis den studerende har færdiggjort en videregående uddannelse hurtigere end den normerede uddannelsestid. Se bekendtgørelse af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven), § 20 b. Bonusstipendiet er skattepligtig indkomst efter SL (statsskatteloven) § 4.

Skattepligtige stipendier, der udbetales efter lov om statens uddannelsesstøtte, er A-indkomst. Se KSL (kildeskatteloven) § 43, stk. 2, litra c, og KSL (kildeskatteloven) bek. § 18, stk. 1, nr. 4. Der skal ikke indeholdes AM-bidrag af SU, da SU'en ikke er optjent i et ansættelsesforhold og ikke anses som et vederlag. Se AMBL ( arbejdsmarkedsbidragsloven) § 2, stk. 1, nr. 1 og nr. 2. 

Ved lov nr. 363 af 9. marts 2021, er der, med virkning fra 15. marts 2021, sket ophævelse af lov nr. 582 af 1. juni 2014 om friplads og stipendium til visse udenlandske studerende ved erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser. Se evt. Den juridiske vejledning 2021-2, afsnit C.A.3.6.3 SU og uddannelseshjælp om den skattemæssige behandling af sådanne stipendier. 

Uddannelseshjælp

Det offentlige kan yde forskellige former for tilskud til personer, der deltager i uddannelser omfattet af lov om arbejdsmarkedsuddannelser og andre love om erhvervsmæssige uddannelser.

Godtgørelse ydet efter sådanne regler for tab af indtægt eller arbejdsmulighed er i overensstemmelse med de grundlæggende principper indkomstskattepligtig indkomst.  

Bemærk

En arbejdsgiver m.fl. kan afholde udgifter til uddannelse og kurser til sine ansatte, uden at de ansatte bliver skattepligtige af indkomsten. Se LL (ligningsloven) § 31 og afsnit C.A.5.4 Undervisning om undervisning og skattefrihed efter LL (ligningsloven) § 31.

Se også

Se også afsnit C.A.6.5 Legater om uddannelseslegater mv.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.