C.C.3 Anpartsvirksomheder, herunder projekter og kommanditisterIndhold
Dette afsnit handler om
- Anpartsvirksomheder, herunder projekter (C.C.3.1)
- Regler og overgangsregler for anparter og selvstændig skibsvirksomhed som bierhverv fra før 12. maj 1989 (C.C.3.2)
- Kommanditister (C.C.3.3).
C.C.3.1 Anpartsvirksomheder, herunder projekterIndhold
Dette afsnit handler om anpartsvirksomheder, herunder projekter. Afsnittet gennemgår reglerne for personers muligheder for fradrag ved deltagelse i anpartsvirksomheder og beskriver de begrænsninger, der er i fradragsretten.
Afsnittet indeholder:
- Beskrivelse af anpartsvirksomheder, herunder projekter (C.C.3.1.1)
- Regler for anpartsvirksomheder (C.C.3.1.2)
- Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. Selvstændig erhvervsvirksomhed (C.C.3.1.3)
- Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. Ejerantal (C.C.3.1.4)
- Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. Arbejdsindsats (C.C.3.1.5)
- Regler for vindmøller, juletræer mv., udlejning af driftsmidler, skibe og fast ejendom (C.C.3.1.6)
- Indkomstopgørelsen for anpartsvirksomheder, herunder projekter og udlejningsvirksomhed (C.C.3.1.7)
- Indberetning af oplysninger til SKAT vedrørende anpartsvirksomheder SKL § 8 S.C.C.3.1.8)
- Anpartsreglernes ikrafttrædelse (C.C.3.1.9)
- Overgang til dødsbo vedrørende anpartsvirksomheder. Udlæg til arvinger mv. og overdragelse mellem ægtefæller (C.C.3.1.10).
C.C.3.1.1 Beskrivelse af anpartsvirksomheder, herunder projekterIndhold
Dette afsnit beskriver hvad anpartsvirksomheder, herunder projekter, er.
Afsnittet indeholder:
Anpartsvirksomhed
En anpartsvirksomhed er en erhvervsvirksomhed med flere eller mange ejere. I de fleste tilfælde er sådan en virksomhed organiseret som et kommanditselskab. Anpartsvirksomhederne kan også organiseres som interessentskaber. Dette er mere sjældent.
Anpartsprojekt
Anpartsprojekter er anpartsvirksomheder, der udbydes som projekter,ofte til investorer der ønsker at investere bl.a. ud fra skattemæssige hensyn for derefter at være passive deltagere i virksomheden.
De skattemæssige fordele ved at deltage i anpartsvirksomheder/projekter, kan blive begrænset enten af anpartsreglerne eller af reglerne om fradragsbegrænsning for kommanditister. Se (C.C.3.3.4) om fradragskontoreglerne.
Anpartsprojekterne er typisk virksomheder, der ejer afskrivningsberettigede aktiver, fx fast ejendom eller vindmøller mv. Tidligere var også anpartsprojekter med skibe almindelige.
Igangsættelse af anpartsprojekter
Et anpartsprojekt sættes i gang ved, at en udbyder tilbyder anparterne til salg. Der udarbejdes normalt et informationsmateriale (et prospekt) til brug for salget med oplysninger fx om den forventede økonomi i projektet, budget og orientering om bl.a. skattemæssige forhold.
Køberne af anparterne betaler udbyderen for etableringen.
Anpartsreglerne bruges, når der er tale om anpartsprojekter. Projekterne kan tilrettelægges sådan, at anpartsreglerne ikke gælder for dem. Se (C.C.3.1.4) "Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne, Ejerantal".
Dét, at der er tale om et anpartsprojekt, har betydning for:
- Afskrivningsgrundlaget for deltagere i anpartsprojekter. Se LV Erhverv afsnit (E.C.4.3) "Afskrivningsgrundlag" (udbyderhonorar)
- Dispensation fra anpartsreglerne efter reglerne i PSL § 4, stk. 6
- Dispensation efter de tidligere regler i PSL § 4, stk. 1, nr. 12, og efter PSL § 4, stk. 6 om udlejningsvirksomheder. Her er det vigtigt, om skattemæssige overvejelser har haft en væsentlig betydning for anskaffelsen, når der er tale om et investeringsprojekt for passive investorer. Se afsnit (C.C.3.1.6.3) og (C.C.3.1.6.4).
De beskrevne selskabers selskabsform
De anpartsvirksomheder og -projekter, der beskrives i dette afsnit, er personselskaber, der også kaldes deltagerbeskattede selskaber. Nogle bruger også udtrykket, at selskaberne er skattemæssigt transparente. Det betyder, at beskatningen af indkomsten fra selskabets virksomhed sker hos hver enkelt deltager i forhold til størrelsen af den eller de anparter, som den enkelte deltager ejer.
C.C.3.1.2 Regler for anpartsvirksomhederIndhold
Dette afsnit beskriver reglerne for anpartsvirksomheder, herunder projekter i PSL.
Afsnittet indeholder:
- Anpartsreglerne
- Anpartsvirksomheder, herunder projekter omfattet af anpartsreglerne
- Hvem gælder anpartsreglerne for?
- Anskaffelsestidspunktet.
Anpartsreglerne
Anpartsreglerne i PSL er særlige regler, der gælder for anpartsvirksomheder. Formålet med reglerne er at begrænse de skattefordele, der kan være ved at deltage i anpartsvirksomheder og i anpartsprojekter som passive investorer (ret til afskrivninger og fradrag for underskud). Det sker ved, at de skattemæssige fordele bliver begrænset ved, at indkomsten gøres til kapitalindkomst og ved, at underskud i virksomheden ikke kan overføres til fradrag i anden indkomst.
Anpartsreglerne betyder, at
- indkomst fra en anpartsvirksomhed/-projekt beskattes som kapitalindkomst. Se PSL § 4, stk. 1, nr. 10 og 12,
- underskud fra en anpartsvirksomhed/-projekt ikke kan overføres til modregning i anden indkomst hos personen. Underskuddet kan derimod, uden tidsbegrænsning, fremføres til modregning i senere positiv indkomst fra samme virksomhed. Se nærmere om underskud (C.C.3.1.7.5)
- virksomhedsordningen ikke kan benyttes. Se VSL § 1, stk. 1, 2. pkt.
- anpartsvirksomheden ikke kan omdannes efter lov om skattefri virksomhedsomdannelse. Se VOL § 1, stk. 3. Se LV Erhverv afsnit (E.H.2).
Undtagelser
Virksomhedsordningen kan benyttes, hvis Skatterådet giver dispensation for reglerne i PSL § 4, stk. 1, nr. 12, om indkomst fra udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe, således at indkomst fra virksomheden ikke er kapitalindkomst. Betingelserne for at bruge ordningen i øvrigt skal være opfyldt. Om dispensation fra PSL § 4, stk. 1, nr. 12, se (C.C.3.1.6.4).
Virksomhedsordningen kan ikke anvendes på skibsvirksomhed, der er den skattepligtiges bierhverv, hvis denne virksomhed er anskaffet før den 12. maj 1989. Se afsnit (C.C.3.2.2) "Regler og overgangsregler for særlige anpartsvirksomheder. Selvstændig skibsvirksomhed som bierhverv, der er etableret før den 12. maj 1989".
Anpartsvirksomheder, herunder projekter omfattet af anpartsreglerne
Anpartsvirksomheder, der opfylder nedenstående betingelser, er omfattet af anpartsreglerne:
- Anpartsvirksomheden/-projektet er en selvstændig erhvervsvirksomhed efter gældende praksis. Se (C.C.3.1.3) "Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. Selvstændig erhvervsvirksomhed"
- Anpartsvirksomheden/-projektet har flere end ti ejere. Se (C.C.3.1.4) "Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. Ejerantal"
- Anpartsvirksomhedens/-projektets personlige ejere deltager ikke i virksomhedens drift i væsentligt omfang. Se (C.C.3.1.5) "Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. Arbejdsindsats".
Yderligere omfattet
Yderligere omfattet af reglerne er
- indkomst fra selvstændig erhvervsvirksomhed med plantning af juletræer, frugttræer og frugtbuske, hvis antallet af personlige ejere er større end to
- indkomst fra udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe, uanset antal ejere.
Hvem gælder anpartsreglerne for?
Reglerne gælder kun for opgørelsen af den skattepligtige indkomst for fysiske personer.
Anskaffelsestidspunktet
Anpartsreglerne gælder, hvis virksomheden (anparterne) er købt den 12.maj 1989 eller senere.
Se om anparter anskaffet før denne dato i afsnit (C.C.3.2.1) og (C.C.3.2.2).
C.C.3.1.3 Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. Selvstændig erhvervsvirksomhedDet er en betingelse for, at anpartsreglerne gælder, at virksomheden kan anses som erhvervsmæssig efter gældende skattemæssig praksis om denne afgrænsning. Se PLS § 4 stk.1 nr. 10.
Om afgrænsning af erhvervsmæssig virksomhed overfor hobbyvirksomhed, se LV Erhverv afsnit (E.A.1.2.2). Om afgrænsning overfor lønmodtagere, se LV Erhverv afsnit (E.A.4).
Bemærk
PSL § 4,stk.1,nr.10 gælder også, selvom aktiverne i virksomheden ikke er afskrivningsberettigede.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
SKAT |
SKM2007.351.SR |
En "working interest" gav ejeren ret til en nettoandel af indtjeningen ved udnyttelse af et olie- og gasfelt i USA. Ejeren var ikke medejer af virksomhedens aktiver og var ikke forpligtet til at deltage i dækning af underskud. Anset for en udbyttekontrakt, og var ikke selvstændig erhvervsvirksomhed. Indkomsten fra en sådan working interest var derfor ikke omfattet af PSL § 4, stk. 1, nr. 10. |
Ikke omfattet af anpartsreglerne.
Se nu også:
SKM 2010.464 LSR
SKM 2010.87 LSR |
C.C.3.1.4 Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. EjerantalIndhold
Afsnittet indeholder:
Regel
- Opgørelsen af antal ejere
- Når antallet af ejere skifter i løbet af indkomståret
- Organisering af virksomhed i mindre selskaber med 10 ejere eller færre i hvert selskab
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Beskatningsreglerne for en anpartsvirksomhed/-projekt gælder, når virksomheden har flere end ti ejere. Se PSL § 4, stk.1, nr. 10.
Bemærk
PSL § 4, stk.1,nr.10 gælder også, selvom aktiverne i virksomheden ikke er afskrivningsberettigede.
Opgørelsen af antal ejere
Ved opgørelse af om virksomheden har flere end ti ejere, regnes alle ejere med, altså også ejere, der ikke er fysiske personer. Selskaber, institutioner og fonde mv. tælles med ved opgørelsen af antallet af ejere af virksomheden.
Eksempler
Et kommanditselskab har ti kommanditister som ejere. Desuden har kommanditselskabet en komplementar, som selskabet skal have for at være et kommanditselskab. Hvis komplementaren har en ejerandel i kommanditselskabet, tælles komplementaren med ved opgørelsen af antallet af ejere af virksomheden. Hvis der er ti kommanditister og en komplementar, der har ejerandel, er der i alt 11 ejere af virksomheden, og indkomsten fra virksomheden bliver omfattet af anpartsreglerne. Se PSL § 4, stk. 1, nr. 10.
Hvis der er ti kommanditister, og en komplementar der ikke har andel i kommanditselskabets indkomst, formue og likvidationsprovenu, skal komplementaren ikke regnes med ved opgørelsen af antallet af ejere. Kommanditselskabet anses i denne situation for at have ti ejere efter PSL § 4,stk.1,nr.10, og indkomsten for ejerne er ikke omfattet af anpartsreglerne.
En virksomhed ejes fx af 10 selskaber og en person. Personen deltager ikke i virksomhedens drift i væsentligt omfang. Antallet af ejere af virksomheden er 10 + 1 = 11 ejere. Indkomsten for den ene person, der ikke deltager ikke i virksomhedens drift i væsentligt omfang, bliver omfattet af PSL § 4,stk.1,nr.10, fordi virksomheden har flere end ti ejere. Selskaberne og de personer, der ejer selskaberne, berøres derimod ikke af bestemmelsen, fordi anpartsreglerne i PSL kun gælder for personer, undtagen ved optællingen af antallet af ejere efter reglen i PSL § 4,stk.1,nr.10.
Når antallet af ejere skifter i løbet af indkomståret
Reglen i PSL § 4,stk.1,nr.10 gælder, hvis virksomheden i hele indkomståret eller i en del af indkomståret har haft flere end 10 ejere. Hvis der kun forbigående, tilfældigt eller uden at det har været tilsigtet, har været flere end 10 ejere af virksomheden i en kort periode af indkomståret, anses virksomheden for at have haft 10 ejere eller derunder for hele indkomståret. Den konkrete afgørelse af ejerantallet sker ved ligningen.
Organisering af virksomhed i mindre selskaber med 10 ejere eller færre i hvert selskab
Spørgsmålet om der er flere end ti ejere af virksomheden er særligt opstået i forbindelse med, at der i projekter, der kan ses som en samlet helhed, er sket en opdeling i flere virksomheder (kommanditselskaber), der hver for sig har højst ti ejere.
Fx. en vindmøllepark, der har i alt 100 møller. De 100 møller udbydes i 10 projekter, der hver består af et kommanditselskab, der ejer 10 møller. Hvert kommanditselskab skal have højst 10 deltagere (ejere).
Spørgsmålet er så: Er realiteten, at der er 100 møller, der ejes af 100 personer, således at det er en samlet virksomhed, og indkomsten fra møllerne bliver omfattet af anpartsreglerne for alle 100 deltagere, eller er det 10 virksomheder med hver 10 personer, sådan at anpartsreglerne ikke gælder?
Svaret på dette spørgsmål afhænger af, om de enkelte virksomheder / kommanditselskaber hver for sig udgør en selvstændig virksomhed.
For at afgøre dette, har det i praksis haft størst betydning, om den enkelte virksomhed har sin egen driftsrisiko og mulighed for gevinst og ikke deltager i og hæfter for de andre deltageres forpligtelser, sådan at der kan ske en særskilt opgørelse af den indkomst, der er indtjent af hver af virksomhederne.
Den første og vigtige afgørelse om dette spørgsmål blev truffet af Ligningsrådet. Se TfS 1990,103 LR. Afgørelsen blev fulgt op af Landsskatteretten med kendelsen i TfS 1997,525 LSR.
Den samme vurdering bruges på juletræsplantager, frugttræer og frugtbuske, når en beplantning opdeles i flere projekter, der hver har højst to ejere. Se PSL § 4, stk. 1, nr. 10, 2. led.
Koncernforbundne selskaber anses i almindelighed for forskellige ejere efter PSL § 4, stk. 1, nr. 10.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme |
SKM2008.209.HR |
En kommanditist i et projekt, der skulle erhverve fast ejendom, hvor der skulle plantes juletræer / fredskov, hvorefter ejendommen skulle sælges efter 8 år, kunne ikke udtræde af projektet med virkning tilbage til projektets start. Efter den konkrete bevisførelse fandt retten, at der havde været 11 ejere i kommanditselskabet i to år. |
Udtræden af et projekt med tilbagevirkende kraft. Afgjort efter en konkret bevisførelse men med en generel udtalelse om, at udtræden af en erhvervsvirksomhed med virkning fra tidspunktet for virksomhedens start ikke kan ske uden særlig hjemmel. |
Landsskatteretskendelser |
SKM2010.857.LSR |
Et dansk kommanditselskab ejede 1 mio. SEK af stamkapitalen i et svensk kommanditselskab. Komplementaren, der ikke havde nogen ejerandel i det danske kommanditselskab, var desuden komplementar i det svenske kommanditselskab og ejede 1 SKR af stamkapitalen i det. Der var ti deltagere i det danske kommanditselskab. Ved opgørelsen af ejerantallet efter PSL § 4, stk.1, nr.10, kunne der ikke ses bort fra komplementarens ejerandel uanset andelens størrelse eller baggrunden herfor. Oplysninger om at det var et krav efter svensk lovgivning, at komplementaren havde en ejerandel i det svenske kommanditselskab kunne ikke føre til et andet resultat. Kommanditselskabet (virksomheden) blev anset for at have 11 ejere. |
Se også SKM2007.708.SR |
SKM2005.479.LSR |
Ni skibe i pool-samarbejde. Hvert skib var ejet af et kommanditselskab med højst ti deltagere. Poolens indtægter blev fordelt på deltagerne i poolen i forhold til den tid, det enkelte skib havde stået til rådighed for chartring. Der blev ikke foretaget en individuel opgørelse af den indtægt, som hvert enkelt skib havde indsejlet. Der var derfor en væsentlig begrænsning i den enkelte deltagers driftsrisiko. Poolsamarbejdet anset for en virksomhed i relation til PSL § 4, stk. 1, nr. 10. Indkomsten var omfattet af anpartsreglerne. |
Omfattet af anpartsreglerne |
SKM2003.35.LSR |
Den enkelte ejer af en vindmølle i en vindmøllepark med 23 møller fik ikke direkte indtjeningen på sin mølle men fik en forholdsmæssig andel af indtjeningen på alle møllerne. Udgifterne var heller ikke fordelt i forhold udgifterne på den enkelte mølle. Som følge af den utilstrækkelige driftsmæssige og økonomiske adskillelse mellem møllerne var møllen ikke en selvstændig virksomhed i relation til PSL 4, stk. 1, nr. 10, og indkomsten var derfor omfattet af anpartsreglerne. |
Omfattet af anpartsreglerne. Ikke adskilte virksomheder |
TfS 1998,174 LSR |
Et projekt med dyrkning af juletræer skulle ejes af et antal investorer, der var organiseret i interessentskaber med højst ti deltagere. Ikke omfattet af PSL § 4, stk. 1, nr. 10. Projektet indeholdt økonomisk og forretningsmæssig realitet, og der var en klar adskillelse såvel økonomisk som driftsmæssigt mellem de enkelte interessentskaber, der bar hver sin driftsrisiko. Se nu PSL § 4, stk. 1, nr. 10, sidste led om virksomhed med juletræer m.v. |
Ikke omfattet af anpartsreglerne. Adskilte virksomheder |
TfS 1997,525 LSR |
Kommanditisterne i et vindmølleprojekt med ca. 650 møller ikke omfattet af PSL § 4, stk. 1, nr. 10 i det omfang der ikke var flere end ti deltagere i hvert kommanditselskab. Landsskatteretten fandt, at projektet indeholdt økonomisk realitet, og at der var en klar adskillelse i såvel økonomisk som driftsmæssig sammenhæng mellem de enkelte kommanditselskaber, som således bar hver sin driftsrisiko. |
Ikke omfattet af anpartsreglerne |
SKAT |
SKM2007.881.SR |
Et profit sharing-lån, som et kommanditselskab ville optage, medførte ikke, at obligationsejerne ansås som delvise ejere af kommanditselskabets aktiver i relation til PSL § 4, stk. 1, nr. 10. |
|
SKM2007.821.SR |
En komplementar havde ret til at modtage en overskudsandel i kommanditselskabet. Komplementaren havde ikke ret til andel i kommanditselskabets indkomst, formue eller likvidationsprovenu. Komplementaren havde på dette grundlag ikke en ejerandel (formueandel, andel i aktiver og passiver) og talte derfor ikke med ved opgørelsen af antallet af ejere efter anpartsreglen i PSL § 4,stk.1,nr.10. |
|
SKM2007.708.SR |
En ejer skal medregnes, selvom ejerandelens størrelse og økonomiske værdi er ubetydelig. En komplementar, der havde en ejerandel på kun 0,01 pct. af stamkapitalen, skulle medregnes ved opgørelsen af ejerantallet. Komplementaren skulle efter svenske regler have en andel af indskudskapitalen i kommanditselskabet. Komplementaren fik, i forhold til sit indskud, andel i gevinst ved likvidation af selskabet, men havde ingen stemmeret og modtog ingen overskudsandel. |
Ejerandel med ubetydelig værdi skal også medregnes.
Se også SKM2010.857.LSR |
SKM2006.539.SR |
Kommanditisterne i et vindmølleprojekt med syv vindmøller, ejet af syv kommanditselskaber, der hver ejede en vindmølle, ikke omfattet af PSL § 4, stk. 1, nr. 10. Projektet var sammensat på en sådan måde, at den enkelte vindmølle kunne anses for en selvstændig virksomhed. Driftsrisikoen påhvilede alene den enkelte vindmølles ejere, og ejerskabet til den enkelte vindmølle var tilstrækkeligt individualiseret. |
Ikke omfattet af anpartsreglerne |
TfS 1990, 103 LR |
Kommanditister i kommanditselskaber med op til ni deltagere, der drev virksomhed med vindmøller i USA, var ikke omfattet af anpartsreglerne. Hvert enkelt kommanditselskab var formelt og reelt uafhængige af kommanditisterne i de øvrige kommanditselskaber med hensyn til den økonomiske risiko i virksomheden. Hvis kommanditselskaberne hæfter for hinandens gæld til det pengeinstitut, der har finansieret projektet, vil kommanditisternes indkomst være omfattet af anpartsreglerne, PSL § 4, stk.1,nr.10. |
Ikke omfattet af anpartsreglerne. Adskilte virksomheder |
C.C.3.1.5 Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. Arbejdsindsats Indhold
I dette afsnit beskrives reglerne om krav til arbejdsindsats i anpartsvirksomheder.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Hvilken virksomhed skal arbejdskravet opfyldes i?
- Hvad er "væsentlig arbejdsindsats"?
- Hvem gælder reglerne om arbejdsindsats for?
Regel
Ifølge PSL § 4,stk.1,nr.10,gælder det både for erhvervsmæssige virksomheder med flere end ti ejere og for erhvervsmæssige virksomheder med juletræer, pyntegrønt, frugttræer og frugtbuske med flere end to ejere, at reglerne (anpartsreglerne) i nr.10 gælder, når den enkelte ejer ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang.
Hvilken virksomhed skal arbejdskravet opfyldes i?
For erhvervsmæssige virksomheder med juletræer, pyntegrønt, frugttræer og frugtbuske med flere end to ejere skal arbejdskravet være opfyldt for den enkelte person i den virksomhed, der vedrører produktion af juletræer og pyntegrønt m.v. Arbejdskravet er ikke opfyldt, fx hvis personen også har en anden virksomhed, landbrugs - eller håndværksvirksomhed på samme ejendom, og arbejdsindsatsen vedrørende juletræsproduktionen og arbejdsindsatsen i den anden virksomhed tilsammen opfylder den vejledende regel (er væsentlig).
Hvad er "væsentlig arbejdsindsats"?
Ved afgørelsen af, om arbejdsindsatsen er væsentlig, gælder den samme praksis som gælder for reglerne om arbejdsindsats i etablerings - og iværksætterkontoloven. Som en vejledende regel anses en personlig arbejdsindsats på 50 timer om måneden for at være en væsentlig arbejdsindsats. Se LV Erhverv afsnit (E.D.2.5.3) "Personlig arbejdsindsats".
Hvem gælder reglerne om arbejdsindsats for?
Betingelsen om arbejdsindsats gælder for den enkelte deltager i virksomheden. Reglen om arbejdsindsats gælder kun for personer.
Eksempler
En virksomhed har 11 personer som ejere. 6 af disse personer deltager ikke i virksomhedens drift i væsentligt omfang. De 5 andre personer deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang. Indkomsten fra virksomheden er omfattet af anpartsreglerne for de 6 passive personer, men ikke for de 5 aktive personer.
En virksomhed har 10 ejere, der ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang. Virksomheden optager en 11. ejer af virksomheden, der ligeledes deltager i uvæsentligt omfang eller slet ikke deltager i virksomhedens drift. I dette tilfælde bliver indkomsten for alle virksomhedens ejere omfattet af anpartsreglerne, når den 11. person er indtrådt som ejer.
10 ejere af virksomheden deltager i væsentligt omfang i virksomhedens drift. Den nye 11. ejer deltager i uvæsentligt omfang. Kun den 11. ejers indkomst omfattes af anpartsreglerne.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse
samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser |
SKM2011.246.LSR |
Fradrag for underskud ved udlejning af husbåde blev ikke godkendt. Indtægten ved udlejning af husbåde var omfattet af anpartsreglen i PSL § 4, stk.1,nr.12, fordi kravet om en væsentlig arbejdsindsats ikke var opfyldt. Som vejledende regel anses en personlig arbejdsindsats på mindst 50 timer om måneden for at være en væsentlig arbejdsindsats, jf. praksis om indskud på etableringskonto og iværksætterkonto. Afgørelsen af om arbejdskravet er opfyldt sker ud fra en konkret bedømmelse af samtlige omstændigheder i det enkelte tilfælde. Arbejdskravet betyder normalt, at skatteyderen skal yde en arbejdsindsats på 12 x 50 timer, i alt 600 timer om året. |
|
|
|
|
C.C.3.1.6 Regler for vindmøller, juletræer mv. og udlejning af driftsmidler, skibe og fast ejendomIndhold
Dette afsnit indeholder:
- Regler for anpartsvirksomheder. Vindmøller. Vedvarende energianlæg og andele i vedvarende energianlæg (C.C.3.1.6.1)
- Regler for anpartsvirksomheder med juletræer, pyntegrønt, frugttræer og frugtbuske (C.C.3.1.6.2)
- Regler for anpartsvirksomheder. Udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe (C.C.3.1.6.3)
- Regler og overgangsregler for anpartsvirksomheder. Afskrivningsberettiget fast ejendom og inventar heri, tidligere PSL § 4, stk. 1, nr. 12 (C.C.3.1.6.4).
C.C.3.1.6.1 Regler for anpartsvirksomheder med vindmøllerIndhold
Dette afsnit beskriver nogle særlige regler for ejere af vindmøller eller vindmølleandele og andre vedvarende energianlæg eller andele i vedvarende energianlæg.
Reglerne i LL § 8 P er ændret.Ved lov nr.1559 af 21.december 2010 om ændring af LL og PSL er de tidligere regler i LL § 8 P om vindmøller blevet udvidet til at omfatte fysiske personer, der ejer vedvarende energianlæg eller andele i vedvarende energianlæg. Vedvarende energikilder er i lov om fremme af vedvarende energi (lov nr.1392 af 27.december 2008) § 2, stk.2 bl.a. vindkraft, vandkraft, biogas, biomasse, solenergi, bølge - og tidevandsenergi og geotermisk varme.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Forholdet til anpartsreglerne.
Regel
Reglen indtil lovændringen:
Ejere af vindmøller eller vindmølleanparter skal som udgangspunkt anvende skattelovgivningens almindelige regler ved opgørelsen af indkomsten fra vindmølledriften som erhvervsmæssig virksomhed. Personer, der ejer vindmøller eller vindmølleandele kan dog i stedet vælge at medregne 60 pct. af den del af bruttoindkomsten fra vindmølledriften, der overstiger 3.000 kr., til den skattepligtige indkomst. Se LL § 8 P stk. 2 og 3 og LV Erhverv 2010 (E.B.2.1.1) "Vindmøller".
Reglen efter lovændringen:
Fysiske personer, der ejer vedvarende energianlæg eller andele i vedvarende energianlæg, der er omfattet af § 2,stk.2 eller 3 i lov om fremme af vedvarende energi, lov nr.1392 af 27.december 2008, kan ved opgørelse af den skattepligtige indkomst vælge at medregne indkomsten ved driften af energianlægget med 60 pct. af den del af bruttoindkomsten, der overstiger 7.000 kr., LL § 8 P,stk.1 og 2. Hvis skatteyderen vælger at bruge denne regel om opgørelse af indkomsten, kan udgifter, der er forbundet med driften af det vedvarende energianlæg, herunder afskrivninger, ikke trækkes fra ved indkomstopgørelsen, LL § 8 P, stk. 3. Valget har virkning for alle vedvarende energianlæg eller andele i vedvarende energianlæg, som den fysiske person ejer og efterfølgende erhverver. Valget er bindende til og med det indkomstår, hvor det sidste anlæg eller de sidste andele afstås, LL § 8 P, stk.1. Det vedvarende energianlæg eller andelene i anlægget anses i disse tilfælde for udelukkende benyttet til private formål LL § 8 P, stk.4.
Hvis skatteyderen derimod vælger ikke at bruge disse (skematiske) regler om opgørelsen af den skattepligtige indkomst, anses det vedvarende nergianlæg eller andelene i det vedvarende energianlæg for at være udelukkende erhvervsmæssigt benyttet, LL § 8 P,stk.5. De nye regler i LL § 8 P har virkning fra og med d.1.januar 2010.
Ikrafttrædelses - og overgangsregler
Se nærmere under E.B.2.1.1 i LV 2011-1
Forholdet til anpartsreglerne
Fysiske personer, der er ejere af vedvarende energianlæg eller andele i vedvarende energianlæg, og har valgt at opgøre deres indkomst fra de vedvarende energianlæg eller andele i vedvarende energianlæg efter de særlige regler i LL § 8 P, stk. 2 og 3, vil ikke blive omfattet af anpartsreglerne, fordi indkomsten fra de vedvarende energianlæg eller andele i vedvarende energianlæg ikke anses for at være erhvervsmæssig, når ejeren bruger denne opgørelsesmetode. Fysiske personer, der har valgt at bruge reglerne i LL § 8 P, stk.2 og 3, tælles ikke med ved opgørelse af, om der er flere end ti ejere af virksomheden, jf. PSL § 4, stk.1, nr.10 og PSL § 4,stk.7.
PSL § 4,stk.7 er ændret ved lov nr.1559 af 21.december 2010. Reglen gælder nu for fysiske personer, der ejer vedvarende energianlæg eller andele i vedvarende energianlæg.
C.C.3.1.6.2 Regler for anpartsvirksomheder med juletræer, pyntegrønt, frugttræer og frugtbuskeIndhold
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Virksomheder omfattet af reglen
- Antal ejere af virksomheden
- Arbejdsindsats
- Virksomhed på lejet eller forpagtet jord
- Dispensation.
Regel
Ifølge PSL § 4,stk. 1, nr.10,2. led gælder anpartsreglerne også for virksomheder med produktion af juletræer, pyntegrønt, frugttræer og frugtbuske.
Indkomst omfattes af bestemmelsen, når der foreligger selvstændig erhvervsvirksomhed efter gældende praksis herom.
Virksomheder omfattet af reglerne
PSL § 4, stk. 1, nr. 10 gælder også for indkomst ved selvstændig erhvervsvirksomhed efter LL § 8 K, stk. 2, dvs. erhvervsmæssig virksomhed med at plante træer, der skal bruges erhvervsmæssigt som juletræer eller pyntegrønt i kort omdrift, og erhvervsmæssig virksomhed med at plante frugttræer og frugtbuske. Kort omdrift betyder, at grantræerne skal bruges som juletræer eller pyntegrønt og ikke vokse og udvikle sig så længe, at de skal bruges til produktion af tømmer.
Antal ejere af virksomheden
Reglen i PSL § 4,stk.1,nr.10,2. led om juletræer, pyntegrønt, frugttræer og frugtbuske gælder
- når antallet af personlige ejere er større end to og
- den enkelte ejer ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang.
Ved optællingen af antallet af ejere af denne form for virksomhed medregnes kun personer. Dette er modsat ovenfor om opgørelsen af antallet af ejere af virksomheden, når spørgsmålet er, om en virksomhed har flere end ti ejere efter PSL § 4,stk.1,nr.10, hvor alle ejere tælles med.
Reglen i PSL § 4,stk.1,nr.10,2. led om virksomhed med produktion af juletræer og pyntegrønt gælder kun for indkomst fra en virksomhed med tre eller flere personlige ejere. Formålet med at undtage virksomhed med en og to ejere, er at tilgodese generationsskifte, fx ved overdragelse af virksomheden fra et ældre til et yngre familiemedlem.
Flere end ti ejere
Hvis virksomheden har flere end ti ejere, gælder hovedreglen i PSL § 4, stk.1,nr.10,1.led om indkomst fra selvstændig erhvervsvirksomhed med flere end ti ejere. Se (C.C.3.1.4).
Arbejdsindsats
Se (C.C.3.1.5)
Virksomhed på lejet eller forpagtet jord
Anpartsreglerne gælder også, hvis virksomheden drives på lejet eller forpagtet jord. Se LL § 8 K,stk.5, jf.stk.1- 4.
Dispensation
Der er ikke regler om dispensation fra bestemmelsen.
C.C.3.1.6.3 Regler for anpartsvirksomheder med udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibeIndhold
Dette afsnit beskriver anpartsreglen i PSL § 4, stk. 1, nr. 12 om udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe, hvis skatteyderen ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Aktiver omfattet af reglen
- Antal ejere af virksomheden
- Arbejdsindsats
- Udlejningsbegrebet, lejeaftaler og andre aftaler
- Dispensation
- Hvornår har reglerne virkning fra?
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Anpartsreglerne gælder også for indkomst fra udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe, hvis skatteyderen ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang. Se PSL § 4, stk. 1, nr. 12 (nr. 13 blev ændret til nr. 12 ved lov nr. 425 af 6. juni 2005).
Aktiver omfattet af reglen
Reglen gælder kun for afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe Ved afgørelsen af, om et driftsmiddel eller et skib er afskrivningsberettiget, gælder afskrivningslovens regler. Hvis aktivet er afskrivningsberettiget for udlejeren, er det uden betydning, om det benyttes privat eller erhvervsmæssigt af lejeren. Udlejning til privat brug af fx biler, lystbåde, husholdningsmaskiner og lignende er omfattet af reglerne.
Eksempel
Anpartsreglerne gælder fx for bareboat- befragtningsaftaler, det vil sige aftaler om udlejning af skibe, sådan, at skibet stilles til rådighed for en lejer (befragter), der skal bemande skibet og indgå fragtaftaler for skibet. Reglerne gælder derimod normalt ikke for fx befragtningsaftaler på timecharterbasis, da disse aftaler betragtes som tjenesteydelser.
Antal ejere af virksomheden
Reglen i PSL § 4,stk.1,nr.12 gælder - modsat reglen i PSL § 4,stk.1,nr.10 uanset antallet af ejere af virksomheden.
Hvis virksomheden således har ti ejere eller derunder, så er indkomst fra udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe omfattet af reglen. Se PSL § 4, stk. 1, nr.12. Reglen omfatter fx også en hovedaktionær, der udlejer maskiner eller lignende til selskabet, når aktiverne er anskaffet den 12. maj 1989 eller senere. Hvis virksomheden har flere end ti ejere, gælder hovedreglen i PSL § 4, stk.1,nr.10. Hovedreglen i PSL § 4,stk. 1, nr.10 gælder, modsat reglen i PSL § 4,stk.1,nr.12 også selvom aktiverne i virksomheden ikke er afskrivningsberettigede.
Arbejdsindsats
Ved afgørelsen af, om den enkelte person deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang, gælder samme praksis som efter etableringskonto- og iværksætterkontoloven. Som vejledende norm anses i denne sammenhæng en personlig arbejdsindsats på 50 timer om måneden for at være en væsentlig arbejdsindsats.
Se også
Se (C.C.3.1.5) "Betingelser for anvendelse af anpartsreglerne. Arbejdsindsats".
Hvem er lejer?
Hvem der er lejer må som udgangspunkt bero på, hvem der er angivet som lejer i lejeaftalen. Ved afgørelsen af, hvem der er lejer efter bestemmelsen i PSL § 4, stk. 1, nr. 12, anvendes retningslinjerne i det tidligere afsnit (E.F.1.5.2). Se LV 2005-3.
Udlejningsbegrebet, lejeaftaler og andre aftaler
Lovens motiver giver ingen afgrænsning af, hvornår der foreligger en aftale om udlejning af aktiver, og motiverne giver heller ikke en nærmere afgrænsning af udlejningsbegrebet i forhold til andre aftaler.
Bedømmelsen af om der er tale om en lejeaftale skal derfor ske ud fra den sædvanlige juridiske opfattelse af, hvad en lejeaftale er.
Ved en lejeaftale overlader ejeren af løsøre eller fast ejendom aktivet til en anden, der kan bruge aktivet mod at betale leje. Hvis der ikke er en modydelse som betaling for brugen, er det ikke en lejeaftale i juridisk forstand.
Lejebegrebet kan ikke fastlægges alene ud fra, hvor længe aftalen løber. Også kortvarige aftaler kan være leje i juridisk forstand (fx leje af selskabslokaler for en aften eller leje af en bil eller en cykel for en dag).
Aftalens varighed kan dog indgå som bestanddel i en samlet bedømmelse af, om der foreligger leje.
Aftaler om tjenesteydelser, vareleverancer og bestyrer- og managementkontrakter er i almindelighed ikke omfattet af lejebegrebet.
Sædvanlig hoteldrift er normalt heller ikke udlejningsvirksomhed.
Leje kan indgå som en (underordnet) del af et retsforhold, således at det samlede retsforhold ikke anses som leje. Se nedenfor om praksis.
Dispensation
Skatterådet kan give tilladelse til, at indkomst ved udlejningen ikke skal være omfattet af anpartsreglerne.
Betingelser
Der er følgende betingelser for dispensation:
- Den selvstændige erhvervsvirksomhed skal være anskaffet inden den 19. maj 1993
- Udlejningen indgår i et generationsskifte eller
- Andre særlige omstændigheder taler for dispensation.
Formål med dispensation:
- At der kan ske fritagelse for anpartsreglerne for udlejningsvirksomhed, der allerede er etableret, eller
- At der kan ske fritagelse for anpartsreglerne, hvis virksomheden er erhvervet som led i et generationsskifte. Generationsskifte er normalt en videreførelse af en erhvervsvirksomhed med nye ejere, typisk yngre ejere, der fortsætter virksomheden efter den eller de tidligere ejeres død, pensionering eller ophør med virksomheden af andre grunde.
Det er Skatterådets skøn, der er afgørende for, om betingelserne er opfyldt. Skatterådet afgør spørgsmålet om dispensation ud fra en samlet vurdering af de konkrete forhold.
Tilfælde hvor der er mulighed for at give dispensation
- udlejningsvirksomhed med skibe, der bruges erhvervsmæssigt
- hvis personen tidligere har drevet aktiv erhvervsmæssig virksomhed i det selskab eller i den virksomhed, som aktivet udlejes til
- virksomheden er erhvervet som led i et generationsskifte eller
- særlige omstændigheder i øvrigt taler for at give dispensation.
Tilfælde hvor der ikke gives dispensation
- udlejningsvirksomhed med lystfartøjer
- aktivet indgår i et sale and lease-back arrangement
- aktivet udlejes til videreudlejning
- hvis det aktiv der udlejes er købt fra en investeringspakke, og udbyderen fx har tilbudt samtidig finansiering, sådan at ejernes udlejning ud fra en samlet bedømmelse af de faktiske forhold har karakter af at være et investeringsprojekt for passive investorer, og skattemæssige overvejelser har haft en væsentlig betydning for beslutningen om at deltage i investeringsprojektet.
Virksomhedsordningen
Hvis indkomsten bliver personlig indkomst, fordi der gives dispensation, er der mulighed for at bruge virksomhedsordningen. Se C.C.5.2.3.1 og C.C.5.2.2.2.
Hvornår har reglerne virkning fra?
Reglen i PSL § 4,stk.1,nr.12 har virkning for indkomst ved udlejning af aktiver, der er anskaffet den 19. maj 1993 eller senere.
For aktiver der er anskaffet fra den 12. maj 1989 til den 18.maj 1993 har reglen virkning fra og med indkomståret 1994. Det vil sige, at allerede eksisterende projekter, der er etableret efter den 12.maj 1989, bliver omfattet af reglen fra indkomståret 1994.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser |
SKM2006.357.LSR |
Driftsmidler der indgik i en forpagtningskontrakt om en samlet landbrugsejendom var stillet til rådighed for forpagteren som et integreret led i en samlet ydelse. Den samlede ydelse falder uden for udlejningsbegrebet i PSL § 4,stk.1, nr.13 (nu nr.12). |
|
TfS 1999,674.LSR |
Investering i en olieproduktionspumpe i USA var passiv virksomhed. Interessenterne havde efter det oplyste ikke rettighederne til den olie, der blev pumpet op, og betalingen for udlejningen af oliepumpen var fastsat til en omsætningsbestemt leje, der blev fastsat på grundlag af den mængde olie, der blev pumpet op. Indkomsten var omfattet af anpartsreglerne. |
|
TfS 1999,515.LSR |
En virksomhed producerede og leverede tekstilservice og tekstilpleje. Hertil havde virksomheden en mindre beholdning af udlejningsartikler. Servicedelen udgjorde en væsentlig del af den samlede aktivitet i forbindelse med udlejning af aktiverne. Ikke anset som udlejning af driftsmidler. |
|
SKAT |
SKM2006.330.SR |
En entreprenørvirksomhed, der var gået i betalingsstandsning blev videreført i et selskab. Banken ville kun finansiere en akkord, hvis driften fortsatte i et selskab, og banken ville ikke finansiere driftsmidlerne for det nye selskab. Ejeren beholdt virksomhedens driftsmidler, som han udlejede til selskabet. Ikke et investeringsprojekt for passive investorer, eller et sale and lease-back arrangement, eller videreudlejning, hvor skattemæssige overvejelser kunne have haft en væsentlig betydning for anskaffelsen. Udlejningen af driftsmidler skete på grund af udefra kommende, individuelle omstændigheder, som ejeren ikke havde indflydelse på, herunder bankens beslutning om betingelserne for finansiering. Dispensation blev givet. |
Dispensation givet |
TfS 1997,615 LR |
Udlejning af to fisketrawlere. Trawlerne var udlejet, fordi skatteyderen endnu ikke opfyldte betingelserne i saltvandsfiskeriloven for at blive registreret som erhvervsfisker. Dette var en særlig omstændighed, der kunne berettige til dispensation. Desuden forelå der ikke et investeringsprojekt for passive investorer eller et sale and lease-back arrangement eller videreudlejning, hvor skattemæssige overvejelser kunne have haft en væsentlig betydning for anskaffelsen, og der var tale om en etableret udlejningsvirksomhed med skibe, der blev brugt erhvervsmæssigt.
Dispensation blev givet. |
Dispensation givet |
TfS 1995, 553 LR |
Virksomhed med stilladsopstilling. Stilladser og stilladsdele, motorer og hejseværk anset for udlejningsaktiver.
Arbejde der udføres med hejseværk anset som levering af en samlet service- eller tjenesteydelse. |
|
TfS 1994, 630 LR |
En virksomhed udlejede, opstillede og nedtog stilladser. Indkomst fra opstillingen og nedtagningen var ikke indkomst fra udlejning. |
|
TfS 1994, 429, LR |
Et tidligere skib, hvor der skulle indrettes et vandrerhjem var ikke udlejning af driftsmidler. Gæsterne på vandrerhjemmet havde mulighed for at spise morgenmad mv. i forbindelse med overnatningen. Der var reception med servicefunktioner og adgang til benyttelse af fællesrum med bordtennis og TV- stue. Brug af værelserne og de tilhørende servicefaciliteter i vandrerhjemmet var køb af en samlet service- eller tjenesteydelse, der ikke er omfattet af PSL § 4, stk. 1, nr. 13, (nu nr. 12). |
|
TfS 1991,540 LR |
Udlejning af et skib med egen besætning på timecharterbasis, formidlet og administreret af en bestyrende reder i et partrederi, sidestillet med salg af tjenesteydelser og lignende. Fragtaftalerne mellem befragterne (lejerne) og bortfragteren (partrederiet) var ikke udlejning. Udlejning af afskrivningsberettigede skibe på bareboatbasis blev derimod anset for at være udlejning. |
|
TfS 1990, 103 LR |
Kommanditselskaber der drev vindmøllevirksomhed i USA drev ikke virksomhed med udlejning af vindmøller men var leverandører af den producerede elektricitet til det amerikanske el-selskab. |
Se også SKM2006.539.SR og SKM2007.300.SR |
C.C.3.1.6.4 Regler og overgangsregler for anpartsvirksomheder med afskrivningsberettiget fast ejendom og inventar heri, tidligere PSL § 4, stk. 1, nr. 12Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne om ophævelse af de tidligere regler om udlejning af afskrivningsberettiget fast ejendom og inventar heri, og overgangsregler der giver mulighed for stadig at bruge de gamle regler. Det kan der være brug for, hvis de gamle regler giver en bedre skattemæssig stilling.
Afsnittet indeholder:
- Tidligere regel
- Virkning af ophævelsen
- Overgangsregler
- Dispensation vedrørende tiden før den 30.april 1992
- Dispensation vedrørende tiden fra den 30.april 1992
- Fælles udlejning fra flere end ti personer til samme lejer
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Tidligere regel
Efter PSL § 4, stk.1,nr.12,1.pkt. blev indkomst ved udlejning af afskrivningsberettiget fast ejendom og inventar heri, uanset antallet af ejere, omfattet af anpartsreglerne, hvis formidling eller administration af udlejning foretages af en anden virksomhed for flere end ti personer.
Reglen blev ophævet ved lov nr.425 af den 6.juni 2005.
Virkning af ophævelsen
Ophævelsen har virkning for indkomst fra en virksomhed eller en del af en virksomhed, som personen erhverver i indkomståret 2006 eller i senere indkomstår, jf. lov nr. 425 af den 6. juni 2005 § 18, stk. 3. Se nedenfor om overgangsreglerne. Om de tidligere regler se LV 2005-3, afsnit (E.F.1.4) og (E.F.1.5). Se afsnit (C.C.3.1.7) "Indkomstopgørelsen for anpartsvirksomheder, herunder anpartsprojekter og udlejningsvirksomheder, der er anpartsvirksomheder".
Overgangsregler
Dette skema giver et overblik:
Hvis ... |
Så ... |
Skatteyderen i indkomståret 2005 eller tidligere indkomstår har erhvervet en virksomhed, hvorfra indkomsten for de samme indkomstår er omfattet af PSL § 4, stk. 1, nr. 12. |
Kan skatteyderen i forbindelse med selvangivelsen for indkomståret 2006 eller senere indkomstår vælge, at de tidligere regler i PSL § 4, stk. 1, nr. 12 skal gælde for virksomhedens indkomst fra og med det pågældende indkomstår. Lov nr. 425 af den 6. juni 2005 § 18, stk. 4. |
Skatteyderen i indkomståret 2005 eller tidligere indkomstår har erhvervet en virksomhed, hvorfra indkomsten i 2006 eller senere indkomstår bliver omfattet af de tidligere regler i PSL § 4, stk. 1, nr. 12 (i lovbekendtgørelse nr. 772 af 29/8 2003 (PSL). |
Kan skatteyderen i forbindelse med selvangivelsen for et indkomstår vælge, at de tidligere regler i PSL § 4, stk. 1, nr.12 skal gælde for virksomhedens indkomst fra og med dette indkomstår.
Lov nr. 425 af den 6. juni 2005 § 18, stk. 5 |
Virksomheden erhverves ved arv eller gave. |
Se § 18, stk. 6 i lov nr. 425 af den 6. juni 2005. |
Dispensation vedrørende tiden før den 30. april 1992
For fast ejendom erhvervet før den 30.april 1992 kan Skatterådet tillade, at reglen i PSL § 4, stk. 1, nr. 12 om udlejning af afskrivningsberettiget fast ejendom og inventar heri gennem en anden virksomhed for flere end ti personer, ikke skal gælde hvis udlejningen ikke er en del af en fælles udlejning for ejerne. Dette afgøres efter rådets skøn. Dispensation gives til de enkelte personer, ikke til administratoren.
Se Lov nr.364 af den 6. juni 1991 om ændring af forskellige skattelove § 1, nr. 1.
Dispensation vedrørende tiden fra den 30. april 1992
Reglen
For ejendomme (anparter) erhvervet fra og med den 30. april 1992, hvis udlejningen ikke er en del af en fælles udlejning for ejerne, og omstændighederne i øvrigt taler for, kan der gives dispensation. Se PSL § 4, stk. 6.
Ophævet
Dispensationsreglen er ophævet ved lov nr. 425 af den 6. juni 2005 om ændring af forskellige skattelove. Ophævelsen har virkning for indkomst fra en virksomhed eller en del af en virksomhed, som personen erhverver i indkomståret 2006 eller senere indkomstår.
Omstændigheder der taler for at give dispensation
- det er personer der selv tager initiativet til at erhverve aktivet, dvs. ikke passive investorer
- det er ikke et sale and lease - back arrangement
- når udlejningen ikke sker til en lejer, hvor ejeren (udlejeren) har en bestemmende indflydelse på lejerens handlemåde.
Dispensationen gives til de enkelte personer, ikke til administratoren.
Fælles udlejning fra flere end ti personer til samme lejer
Der er ingen regel om dispensation fra reglen i PSL § 4, stk.1, nr. 12, 2.pkt. , der vedrører udlejning af afskrivningsberettiget fast ejendom, når flere end ti personer som led i en fælles udlejning udlejer til samme lejer. De nævnte afgørelser i afgørelsesskemaet hører derfor til reglen i PSL § 4, stk.1, nr. 12, 1. pkt.
Ophævet
Reglen er ophævet med virkning for indkomst fra en virksomhed eller en del af en virksomhed, erhvervet i indkomståret 2006 eller senere indkomstår. Lov nr. 425 af den 6. juni 2005, § 11, nr. 1 og § 18, stk. 3-6.
Praksis
Om reglen og praksis om reglen, herunder om, hvornår der er fælles udlejning henvises til LV 2005-3, afsnit (E.F.1.5). Se også SKM2005.450.VLR.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
SKAT |
TfS 1999,450 LR |
Ligningsrådet fandt, ud fra en samlet helhedsbedømmelse af de faktiske omstændigheder, at det var ikke et investeringsprojekt for passive investorer, hvor skattemæssige overvejelser havde haft en væsentlig betydning for anskaffelsen. Udlejningen var ikke en del af en fælles udlejning for flere end ti ejere, og omstændighederne i øvrigt talte for at give dispensation |
Dispensation givet |
TfS 1997,616 LR |
Ud fra en samlet helhedsbedømmelse af de faktiske omstændigheder, var det ikke et investeringsprojekt for passive investorer, hvor skattemæssige overvejelser havde haft en væsentlig betydning for anskaffelsen. Ligningsrådet gav dispensation |
Dispensation givet |
C.C.3.1.7 Indkomstopgørelsen for anpartsvirksomheder, herunder anpartsprojekter og udlejnings-virksomheder, der er anpartsvirksomhederIndhold
Dette afsnit beskriver de regler, der gælder for opgørelsen af den skattepligtige indkomst i anpartsvirksomheder, herunder anpartsprojekter og udlejningsvirksomheder, der er anpartsvirksomheder.
Afsnittet indeholder:
- Anpartsvirksomheders indkomstopgørelse (C.C.3.1.7.1)
- Afskrivningsgrundlag for deltagere i anpartsprojekter (C.C.3.1.7.2)
- Renteudgifter og renteindtægter vedrørende anpartsvirksomheder (C.C.3.1.7.3)
- Køb af anparter i regnskabsåret (C.C.3.1.7.4)
- Underskudsbegrænsning, anpartsvirksomheder (C.C.3.1.7.5)
- Ejendomsavance, genanbringelse vedrørende anpartsvirksomheder (C.C.3.1.7.6)
- Anparter i flere virksomheder (C.C.3.1.7.7)
- Fælles skatteregnskab for anpartsvirksomheder (C.C.3.1.7.8).
C.C.3.1.7.1 Anpartsvirksomheders indkomstopgørelseAnpartsvirksomhedens skattepligtige indkomst opgøres som udgangspunkt efter skattelovgivningens almindelige regler om opgørelsen af den skattepligtige indkomst for erhvervsvirksomheder.
Det gælder dog vigtige undtagelser herfra. Der gælder særlige regler hvis:
- virksomhedens indkomst falder ind under anpartsreglerne
- fradragsbegrænsningen for kommanditister gælder for virksomheden
- reglerne om fælles skatteregnskab skal benyttes.
Se også
(C.C.3.3.4) Kommanditisters indkomstopgørelse. Fradragskontoen.
(C.C.3.1.7.8) Fælles skatteregnskab, LL § 29.
Hvis virksomheden kun er omfattet af anpartsreglerne i en del af indkomståret, opgøres virksomhedens indkomst efter anpartsreglerne for hele indkomståret.
Hvis virksomheden derimod kun
- forbigående
- tilfældigt eller
- utilsigtet
- i en kortvarig periode
er omfattet af anpartsreglerne, kan der ses bort fra, at indkomsten opgøres efter anpartsreglerne.
Enkelte dele af indkomsten kan, hvis det er nødvendigt, opgøres forholdsmæssigt.
C.C.3.1.7.2 Afskrivningsgrundlag for deltagere i anpartsprojekterIndhold
Afsnittet indeholder:
- Afskrivningsgrundlag. Projektomkostninger. Køb af brugte anparter
- Afskrivningstidspunkt. Ejendomsanpartsprojekt. Tyskland
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Afskrivningsgrundlag. Projektomkostninger. Køb af brugte anparter
Se om afskrivningsgrundlaget for deltagere i anpartsprojekter i LV Erhverv afsnit (E.C.4.3) og i SKM2008.390.SKAT og SKM2009.261.SKAT.
Afskrivningstidspunkt. Ejendomsanpartsprojekt. Tyskland
En fast ejendom i et ejendomsprojekt i Tyskland var først erhvervet og afskrivningsberettiget for kommanditisterne, når købsaftalen efter tyske regler var indgået til notaren i Tyskland, og kommanditselskabet var noteret som ejer i den tyske tingbog (Grundbuch). Se SKM2008.747.SR og E.C.4.4.1.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
SKAT |
SKM2008.747.SR |
En fast ejendom i Tyskland (købt af et anpartsprojekt), var først erhvervet og afskrivningsberettiget for kommanditisterne, når købsaftalen efter tysk ret var indgået for notaren, og køberen, kommanditselskabet, var noteret som ejer i den tyske tingbog (Grundbuch). Fordi ejendommen lå i Tyskland, skulle de tyske regler om ejendomsoverdragelse følges for at afgøre, hvornår ejendommen var erhvervet af kommanditselskabet. |
Tysk ret |
SKM2008.390.SKAT og SKM2009.261.SKAT |
I meddelelsen og i styresignalet beskrives SKATs opfattelse af gældende ret med hensyn til, hvorledes investorer i anpartsprojekter skal opgøre deres afskrivningsgrundlag. |
|
C.C.3.1.7.3 Renteudgifter og renteindtægter vedrørende anpartsvirksomhederIndhold
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Ret til fradrag for renteudgifter
- Renteindtægter
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Virksomhedens indkomst omfatter også anparts- eller udlejningsvirksomhedens renteindtægter og renteudgifter. Hvis virksomheden har flere ejere, tilfalder retten til rentefradraget den person eller virksomhed, der har forpligtelsen til at betale gælden og renterne heraf.
Ret til fradrag for renteudgifter
Afgørelsen af, hvem der har fradragsret hænger derfor sammen med, hvem der hæfter for gælden.
Hvis der er fælles hæftelse for en gæld, sådan at en kreditor i tilfælde af misligholdelse kan rejse krav imod den fælles virksomheds formue eller en del af formuen, vedrører renteudgifterne virksomheden.
Det samme gælder, hvis ejerne i øvrigt hæfter solidarisk for gæld.
Pant for gælden
Hvis der er givet pant i virksomhedens aktiver for lånet, fx et realkreditlån, er udgangspunktet, at renteudgifterne på lånet vedrører virksomhedens indkomst.
Renteindtægter
Renteindtægter vedrører virksomheden, hvis de indgår i virksomhedens regnskab.
I andre tilfælde må det bedømmes konkret, hvem renteindtægterne vedrører.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme |
SKM2005.493.HR |
Et kommanditselskab havde fordringer imod kommanditisterne på indbetaling af resthæftelse og renter heraf. Fordringerne på disse beløb tilkom civilretligt kommanditselskabet. Renteindtægten var således en indtægt for kommanditselskabet. Da kommanditselskabet ikke er et skattesubjekt, skulle beskatningen ske hos de enkelte kommanditister i forhold til deres andel af selskabsformuen. |
Renteindtægter |
Landsretsdomme |
SKM2003.478.ØLR |
Kommanditister der drev virksomhed med udlejning af et skib, havde "opbrugt" deres fradragsret. Stamkapitalen var forfalden til indbetaling, og der skulle ske forrentning. Ved at kommanditisterne betalte renter, blev kommanditselskabets underskud formindsket. Underskuddet kunne ikke fradrages af kommanditisterne i deres øvrige indkomst, jf. PSL § 13,stk. 6. Landsretten fandt ud fra en konkret vurdering af hele arrangementet sammenholdt med formålet med reglen i PSL § 13, stk. 6, at den påståede gældsforpligtelse og deraf følgende forpligtelse til at betale renter ikke kunne tillægges skattemæssig betydning. |
Renteudgifter ikke tillagt skattemæssig betydning |
Landsskatteretskendelser |
SKM2003.521.LSR |
En kommanditist havde deltaget i en virksomhed med juletræsproduktion, jf. LL § 8 K,stk. 2 og PSL § 4, stk.1,nr.10,2. led. Virksomheden ophørte i 1999. Derefter ændrede virksomheden formål til finansiering, sådan at kommanditselskabet skulle opretholdes, indtil gælden var betalt, eller kommanditisternes resthæftelse var nedbragt til 0 kr. Landsskatteretten anså ikke denne virksomhed som erhvervsmæssig, virksomheden havde alene til formål at opkræve gamle resthæftelser hos kommanditisterne. Renteudgifterne kunne ikke fratrækkes i den personlige indkomst, jf. PSL § 4, stk. 3 om personer, der driver næringsvirksomhed med finansiering, idet virksomheden ikke var erhvervsmæssig. |
Rentefradrag. Kapitalindkomst / personlig indkomst |
C.C.3.1.7.4 Køb af anparter i regnskabsåretEn kommanditists afskrivningsgrundlag ved køb af anparter i løbet af kommanditselskabets regnskabsår opgøres i henhold til det foregående års regnskabstal, og der reguleres for budgetterede regnskabstal for købsåret for perioden indtil købstidspunktet. Ved salg af aktiver, der er omfattet af afskrivningsloven, skal sælgeren og køberen i købsaftalen fordele af den samlede, kontantomregnede salgssum på de aktiver, der indgår i overdragelsen, jf. AL § 45,stk.2 og (E.C.1.2.2).
I dette afsnit, kan der henvises til SKM2002.668.VLR.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Landsretsdomme |
SKM2002.668.VLR |
En kommanditists afskrivningsgrundlag ved køb af anparter i løbet af kommanditselskabets regnskabsår opgøres på grundlag af det foregående års regnskabstal, idet der reguleres for budgetterede regnskabstal for perioden indtil købstidspunktet.
Ved fordelingen af anpartens resultat i købsåret, kunne der anvendes en fordeling i forhold til det budgetterede resultat. Køberen af anparten var ikke forpligtet til at fordele i forhold til årets faktiske resultat. |
|
C.C.3.1.7.5 Underskudsbegrænsning, anpartsvirksomhederIndhold
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Forskudsafskrivninger efter AL
- Ophør med anpartsvirksomheden
- Undtagelse: Godkendte skibsprojekter
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Hvis indkomsten i anpartsvirksomheder og udlejningsvirksomheder er omfattet af anpartsreglerne, kan virksomhedens underskud i skattepligtig indkomst, ikke overføres til fradrag i anden skattepligtig indkomst (fx løn) hos ejeren eller dennes ægtefælle. Underskud kan kun fremføres til fradrag i indkomsten i den samme virksomhed i senere indkomstår. Se PSL § 13, stk. 6.
Adgangen til at fremføre underskud efter PSL § 13, stk. 6 gælder uden tidsbegrænsning, men begrænses, hvis personen bliver erklæret konkurs eller får tvangsakkord, frivillig akkord eller gældssanering. Se LL § 15.
Modregning af et underskud i positiv indkomst fra samme virksomhed i senere indkomstår kan ske, selvom virksomheden i det senere indkomstår ikke er omfattet af anpartsreglerne.
Se SKM2003.343.LR.
Forskudsafskrivninger efter AL
Reglen om underskudsbegrænsning gælder også for forskudsafskrivninger efter AL. Dette skema giver et overblik:
Hvis ... |
Så ... |
en person, der ikke allerede driver selvstændig erhvervsvirksomhed, har afskrevet på et aktiv efter reglerne i AL om forskudsafskrivninger, og hvis aktivet skal bruges i en virksomhed, der er omfattet af anpartsreglerne, når det er gjort færdigt, |
skal forskudsafskrivningerne fra og med det indkomstår, hvor der er sket forskudsafskrivning, trækkes fra i den indkomst, der skal beskattes efter anpartsreglerne. |
der forskudafskrives, og virksomheden først bliver omfattet af anpartsreglerne i et senere indkomstår. |
skal forskudsafskrivningerne ikke medregnes i indkomsten, der er omfattet af anpartsreglerne. |
Ophør med anpartsvirksomheden
Reglen om underskudsbegrænsning gælder også, hvis anpartsvirksomheder eller udlejningsvirksomheder, der er omfattet af anpartsreglerne, ophører, og hvis anpartsejerne eller udlejerne afstår en anpart eller et aktiv i virksomheden.
Hvis der fremkommer en fortjeneste ved ophøret eller afståelsen, kan tidligere års opsamlede underskud fratrækkes i fortjenesten. Dette skal forstås sådan, at der ved denne opgørelse ikke kan opstå et fradragsberettiget underskud. Der kan altså kun fratrækkes underskud ned til 0 kr.
Undtagelse: Godkendte skibsprojekter
Underskudsbegrænsningen gælder ikke underskud fra skibsvirksomhed, der er godkendt af Økonomi- og Erhvervsministeren (tidligere Industriministeren). Ministerens adgang til at godkende skibsprojekter med skattemæssig virkning udløb med udgangen af 1993.
En oversigt over godkendte projekter i 1989 findes i cirkulære nr. 15 af 22. januar 1990 om PSL, pkt. 31. Godkendte projekter i 1990 findes i T & S Nyt 1991, nr. 2, og i 1991 T&S Nyt 1992, nr. 4.
Skibsprojekter godkendt i 1992 og 1993 kan findes i TfS 1994, 457 DEP.
Se også
Se afsnit (C.C.3.2.2) om de særlige regler om selvstændig skibsvirksomhed som bierhverv, der er etableret før den 12. maj 1989.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
SKAT |
SKM2003.343.LR |
Modregning af et underskud i positiv indkomst i et senere indkomstår i samme virksomhed kan ske, selvom virksomheden ikke er omfattet af anpartsreglerne i det indkomstår, hvori modregningen sker. |
|
C.C.3.1.7.6 Ejendomsavance, genanbringelse vedrørende anpartsvirksomhederIndhold
Afsnittet indeholder:
- Praksis
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Praksis
Hvis kommanditselskabet afstår en fast ejendom, og en eller flere af kommanditisterne får en avance, der er blevet forøget, fordi der ved erhvervelsen af ejendommen blev genanbragt avance fra afståelse af kommanditistens ejendom udenfor kommanditselskabet efter EBL § 6 A, kan denne indkomst, fortjenesten, modregnes i underskud fra kommanditselskabets øvrige virksomhed. Se PSL § 13,stk.6, og SKM2007.650.SR. EBL § 6 A er ændret med virkning for genanbringelser i fast ejendom, hvor den afståede faste ejendom er afstået den 22.april 2009 eller senere. Udlejning af fast ejendom anses i denne forbindelse ikke for erhvervsvirksomhed, se EBL § 6 A, stk. 1, 2.- 4. pkt. Erhvervsmæssig anvendelse af både den afståede ejendom og den erhvervede ejendom, hvori fortjenesten ønskes genanbragt, er en betingelse for genanbringelse, EBL § 6 A,stk.1.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørels samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
SKAT |
SKM2007.650.SR |
Hvis ejendomsavancen er blevet forøget på grund af genanbringelse, kan den yderligere indkomst modregnes i underskud fra kommanditselskabets øvrige virksomhed efter PSL § 13,stk. 6. |
|
C.C.3.1.7.7 Anparter i flere virksomhederIndhold
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Undtagelse
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Hvis en ejer af anparter har anparter i flere kommanditselskaber, interessentskaber eller andre selskaber, hvor beskatningen sker direkte hos deltagerne, så anses det passive ejerskab af anparterne for én virksomhed efter afskrivningsloven, når der er fælles saldoafskrivning på driftsmidler eller skibe.
Se også
LV Erhverv 2010 afsnit (E.C.2.4.9) om ophør af virksomhed og om der er en eller flere virksomheder i afsnit LV Erhverv 2010 afsnit (C.C.6.3).
Undtagelse
Denne praksis gælder ikke, hvis indkomsten er omfattet af reglen i PSL § 4, stk. 1, nr. 10 om indkomst fra selvstændig erhvervsvirksomhed, når antallet af ejere af virksomheden er større end ti, og den enkelte, personlige ejer ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang. I sådanne tilfælde udgør hver virksomhed en virksomhed for sig. Opdelingen i hver enkelt virksomhed sker på grund af reglerne om fælles skatteregnskab. Se (C.C.3.1.7.8). Dette gælder også for skibsprojekter, der er godkendt af industriministeren (nu økonomi- og erhvervsministeren).
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser |
SKM2006.230.LSR |
En person drev en virksomhed med udlejning af driftsmidler som personlig virksomhed og desuden en maskinstation i et kommanditselskab. Den personlige virksomhed stillede driftsmidler til rådighed for kommanditselskabet.
Virksomhederne blev anset for to virksomheder, idet hæftelsesforholdene i den personlige virksomhed og i kommanditselskabet er forskellige. Indkomsten fra udlejning af de afskrivningsberettigede driftsmidler i den personlige virksomhed var derfor omfattet af anpartsreglen i PSL § 4, stk. 1, nr. 13. |
|
C.C.3.1.7.8 Fælles skatteregnskab for anpartsvirksomhederIndhold
Dette afsnit beskriver reglerne om udarbejdelse af et fælles skatteregnskab for virksomheder, der har flere end ti personer som ejere, og alle ejerne eller nogle af ejerne ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang
Formålet med det fælles skatteregnskab er, at give administrative lettelser for både anpartsejerne og skattemyndighederne ved indkomstopgørelsen.
Afsnittet indeholder:
- Reglen om udarbejdelse af et fælles skatteregnskab
- Opgørelse af antallet af ejere
- Fast driftssted
- Regnskabsår. Kalenderåret
- Opgørelsen
- Undtagelser
- Anparter i flere virksomheder. Fælles afskrivningssaldo
- Realisationsprincip / lagerprincip
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Reglen
Efter LL § 29 skal virksomheder, der har flere end ti personer som ejere, og alle ejerne eller nogle af ejerne ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang, udarbejde et fælles skatteregnskab for de ejere, der ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang. Om deltagelse i væsentligt omfang, se ovenfor under (C.C.3.1.5) om arbejdskravet.
Kravet om udarbejdelse af et fælles skatteregnskab gælder kun for personer, uanset hvornår virksomheden er anskaffet, se TfS 2000,931 TSS.
Det vil normalt være en forudsætning for at udarbejde et fælles skatteregnskab for de ejere, der ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang, at der udarbejdes et fælles skatteregnskab for hele virksomheden.
Opgørelse af ejerantallet
Ved opgørelsen af antallet af ejere medregnes både ejere, der deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang og ejere, der ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang.
Kravet om flere end ti personer som ejere betyder, at der skal være ti skattesubjekter, dog med undtagelse af skattepligtige selskaber. Fx er et kommanditselskab ikke et selvstændigt skattesubjekt, jf. SEL § 1. Kommanditisterne tælles derfor med, men et kommanditselskab tælles ikke med, når antallet af ejere af virksomheden skal opgøres. Se SKM2002.668.VLR.
Ejere af vindmøller eller andele i vindmøller m.fl., der bruger de særlige regler i LL § 8 P, stk. 2 og 3, er ikke omfattet af reglerne om det fælles skatteregnskab. Ejernes indkomst er ikke omfattet af anpartsreglerne, fordi indkomsten fra vindmøller ikke anses for at være erhvervsmæssig. Se om de særlige regler om vindmøller og andre vedvarende energianlæg under (C.C.3.1.6.1).
Fast driftssted
Reglerne om udarbejdelse af et fælles skatteregnskab gælder kun for virksomheder, der har fast driftssted i Danmark. Hvis en virksomhed kun har fast driftssted i udlandet, skal der ikke udarbejdes et fælles skatteregnskab for ejerne. Dette gælder også, selvom en eller flere af ejerne er skattepligtige til Danmark.
Kalenderåret
Efter LL § 29, stk. 2 skal det fælles skatteregnskab opgøres for kalenderåret. De fleste anpartsejere, der har lønindkomst, har kalenderåret som indkomstår.
Tilladelse til at bruge et andet indkomstår end kalenderåret vil kunne gives i tilfælde, hvor kalenderåret kun vanskeligt kan bruges.
Opgørelsen
Det fælles skatteregnskab skal opgøres efter skattelovgivningens almindelige regler.
Metoderne til opgørelsen er dog fastlagt på to områder:
- Virksomhedens renteudgifter og renteindtægter skal periodiseres
- Som hovedregel skal alle ejere bruge samme satser for skattemæssig afskrivning og nedskrivning. Dette gælder for alle ejernes af - og nedskrivninger i virksomheden.
Undtagelser
Virksomheder der
- alene er omfattet af de tidligere regler i PSL § 4,stk.1, nr.12 (udlejning af afskrivningsberettiget fast ejendom og inventar heri). Se afsnit (C.C.3.1.6.4) eller
- er omfattet af den nuværende regel PSL § 4, stk.1,nr.12 om udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe. Se afsnit (C.C.3.1.6.3)
skal ikke udarbejde fælles skatteregnskab.
Personer der
- har haft et andet afskrivningsgrundlag end de andre ejere for indkomståret 1988 eller tidligere indkomstår
- har købt en brugt anpart og derfor har fået et andet afskrivningsgrundlag end de øvrige ejere
- har afskrevet forlods på et aktiv ved at bruge henlæggelser til investeringsfonds eller indskud på etableringskonto
kan selv fastsætte afskrivningssatserne ved indkomstopgørelsen.
Anparter i flere virksomheder. Fælles afskrivningssaldo
En person, der allerede har anparter i flere virksomheder med en fælles afskrivningssaldo, kan fortsat vælge sine egne afskrivningssatser på den fælles saldoværdikonto ved indkomstopgørelsen. Der kan ikke længere oprettes en fælles afskrivningssaldo for anparter i flere virksomheder, der er omfattet af anpartsreglerne.
Realisationsprincip / Lagerprincip
Se SKM2002.668.VLR om brug af realisationsprincippet og lagerprincippet i det fælles skatteregnskab ved opgørelse af kursgevinster og kurstab på udlandslån vedrørende anparterne.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Landsretsdomme |
SKM2002.668.VLR |
Køberen af brugte anparter havde pligt til at bruge samme opgørelsesprincip (realisationsprincippet eller lagerprincippet) som i det fælles skatteregnskab. Køberen kunne ikke bruge lagerprincippet ved opgørelsen af kursgevinster og kurstab på udlandslån vedrørende anparterne, fordi der var brugt realisationsprincippet i det fælles skatteregnskab. Køberen havde tidligere fået tilladelse til at bruge lagerprincippet, men tilladelsen måtte anses som bortfaldet, da reglen om fælles skatteregnskab i LL § 29 trådte i kraft i 1989. Køberen var berettiget til at opgøre kursgevinster og kurstab på valutalån vedrørende anparterne ved individuelle opgørelser på grundlag af de konkrete indgangsværdier. |
|
SKAT |
TfS 2000,931 |
Reglen i LL § 29 om fælles skatteregnskab gælder kun for personer. Selskaber, der er deltagere i virksomheder med flere end 10 ejere, er ikke omfattet af pligten til at udarbejde et fælles skatteregnskab. |
|
C.C.3.1.8 Indberetning af oplysninger til SKAT vedrørende anpartsvirksomheder SKL § 8 SVirksomheder med ejere, hvis indkomst og formue fra virksomheden opgøres efter reglerne i LL § 29 om fælles skatteregnskab, skal hvert år indberette oplysninger vedrørende det seneste indkomstår fra det fælles skatteregnskab til SKAT. Indberetningen skal ske inden den 15. april i året efter det kalenderår, som oplysningerne vedrører, og ejerne skal indenfor samme frist have meddelelse om de indberettede oplysninger.
C.C.3.1.9 Anpartsreglernes ikrafttrædelseIndhold
Dette afsnit beskriver ikrafttrædelsen af anpartsreglerne.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Hvornår er der indgået en bindende aftale?
- Medejere, der har købt deres anparter på forskellige tidspunkter
- Anparter i samme virksomhed med forskellige regler
- Regel om anskaffelsestidspunkt - gælder for alle anskaffelser
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Anpartsreglerne om beskatning af anpartsvirksomheder/-projekter gælder for virksomhed eller en del af en virksomhed, som personen har købt den 12. maj 1989 eller senere.
Der skal være indgået en bindende aftale om købet, fx en kontrakt (købsaftale) eller lignende. En bindende aftale kan også være indgået, hvis en kommanditist har underskrevet en tegningsaftale, og kommanditselskabet har accepteret tegningsaftalen.
Hvis der er indgået en bindende aftale om køb af en virksomhed eller anpart i en virksomhed, gælder dette, selvom der efter praksis ikke altid er fradrag for driftsomkostninger i virksomheden fra det tidspunkt, den bindende aftale er indgået. Det kan heller ikke kræves, at virksomhedens aktiver er anskaffet (leveret), og at virksomheden er i drift på købstidspunktet.
Medejere med forskellige købstidspunkter for deres anparter
Tidspunkterne for køb af anparter kan være forskellige for deltagerne i den samme virksomhed.
Hvis en anpartsejer har købt sin anpart ved en bindende aftale indgået den 12. maj 1989 eller senere, jf. ovenfor, gælder anpartsreglerne for denne ejer, selvom der er andre deltagere i virksomheden, der har købt deres anparter før den 12. maj 1989 og derfor ikke er omfattet af anpartsreglerne.
Anparter i samme virksomhed med forskellige regler
Hvis en anpartsejer har købt en anpart før den 12. maj 1989, og også købt en anpart den 12. maj 1989 eller senere i den samme virksomhed, gælder der forskellige regler for anparterne. For den første anpart gælder de regler, der gjaldt for anparter købt før den 12. maj 1989, og for den anpart der er købt den 12. maj 1989 eller senere, gælder anpartsreglerne (hvis betingelserne for, at anpartsreglerne gælder, er opfyldt). Se TfS 1991,58 LSR og TfS 1991, 405 LSR. Se i øvrigt LV 1995, (E.F.1.12).
Regel om anskaffelsestidspunkt - gælder for alle anskaffelser
Reglen om anskaffelsestidspunktet gælder for alle køb af anparter den 12. maj 1989 eller senere. Reglen gælder derfor både, hvis anpartsvirksomheden er etableret før den12. maj 1989, og hvis virksomheden er etableret den12. maj 1989 eller senere.
Hvis en eller flere deltagere i anpartsvirksomheden udtræder som følge af misligholdelse, og de deltagere, der er tilbage, overtager de misligholdte anparter, er denne udvidelse en ny anskaffelse, der bliver omfattet af anpartsreglerne, hvis overtagelsen sker den 12. maj 1989 eller senere.
Se TfS 1991,58 LSR og også TfS 1991, 405 LSR om kommanditisters nedsættelse af stamkapitalen og SKM2003.310.LR.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser |
TfS 1998,712 LSR |
Ejendomsretten til skibsanparter var overgået til køberen på aftaletidspunktet, hvor aftalen var endelig og bindende for parterne. En betingelse i købsaftalen og i vedtægterne om, at komplementaren skulle godkende overdragelsen for at frigøre sælgeren af anparten for hæftelsen, bevirkede ikke, at tidspunktet for overdragelsen blev udsat, indtil komplementaren havde givet sin godkendelse. |
En betingelse om at komplementaren efterfølgende skulle godkende overdragelsen af anparterne havde ikke suspensiv virkning |
TfS 1991,405 LSR |
Kommanditisterne overtog anparter, der ikke var tegnet. Overtagelsen bevirkede, at kommanditisternes afskrivningsgrundlag blev 20 % større.
Udvidelsen af afskrivningsgrundlaget blev sidestillet med køb af nye anparter. De 20 % af anparterne, der var købt efter den 12.maj 1989, blev omfattet af anpartsreglerne, og de anparter der var tegnet før den 12. maj 1989 var stadig omfattet af de regler, der gjaldt før denne dato. |
Overtagelse af ikke tegnede anparter |
TfS 1991,58 LSR |
I et interessentskab med 54 interessenter, der ejede og udlejede fast ejendom, var der 5 af interessenterne, der ikke havde overholdt deres forpligtelse til at indbetale de nødvendige beløb til virksomhedens drift. De andre interessenter overtog de misligholdte, "brugte" anparter. Overtagelsen var en nyanskaffelse, der blev omfattet af anpartsreglerne, PSL § 4, stk. 1, nr. 10. |
|
C.C.3.1.10 Overgang til dødsbo vedrørende anpartsvirksomheder. Udlæg til arvinger mv. og over-dragelse mellem ægtefællerIndhold
Dette afsnit beskriver, hvilke regler der gælder, hvis anparter overgår til et dødsbo efter ejeren eller ejerens ægtefælle eller udlægges fra dødsboet til arvinger eller udleveres til den efterlevende ægtefælle som uskiftet bo.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Overblik over hvornår overgang af anpartsvirksomhed anses som nyanskaffelse, sådan at virksomheden bliver omfattet af anpartsreglerne.
Regel
Hvis ejeren af anpartsvirksomheden (anparterne) dør, er det tidspunktet for, hvornår ejeren købte anparterne, der er afgørende for, om anpartsreglerne gælder for den nye ejer, der overtager anparterne efter ejerens død.
Hvis den afdøde ejer har købt anparterne før den 12.maj 1989, er virksomheden ikke omfattet af anpartsreglerne. Virksomheden bliver omfattet af anpartsreglerne, hvis overgangen til den nye ejer anses som en ny anskaffelse for den nye ejer.
Overblik over hvornår overgang af anpartsvirksomhed anses som nyanskaffelse
Hvis ... |
Så ... |
ejeren af anpartsvirksomheden (anparterne)dør |
medfører overgangen af virksomheden (anparterne) til dødsboet efter ejeren eller ejerens ægtefælle ikke, at det er en ny anskaffelse af virksomhed |
der sker udlæg fra dødsboet til en arving, en ægtefælle eller en legatar |
medfører overgangen af virksomheden (anparterne) ikke, at det er en ny anskaffelse af virksomhed for arvingen, ægtefællen eller legataren. Det gælder, selvom dødsboet er opstået ved skifte af et uskiftet bo |
dødsboet udleveres til den længstlevende ægtefælle som uskiftet bo |
medfører overgangen af virksomheden (anparterne) ikke, at det er en ny anskaffelse af virksomhed for ægtefællen |
anpartsvirksomheden (anparterne) overdrages mellem samlevende ægtefæller |
medfører overgangen af virksomheden (anparterne) ikke, at det er en ny anskaffelse af virksomhed for ægtefællen |
anpartsvirksomheden (anparterne) overdrages mellem ægtefæller ved separation eller skilsmisse |
medfører overgangen af virksomheden (anparterne) ikke, at det er en ny anskaffelse af virksomhed for ægtefællen |
anpartsvirksomheden (anparterne) overdrages mellem nært beslægtede |
medfører overdragelsen af virksomheden (anparterne), at det er en ny anskaffelse af virksomhed for modtageren. Det gælder, selvom overdragelsen er omfattet af reglerne om succession ved familieoverdragelse i levende live, jf. KSL § 33 C |
C.C.3.2 Regler og overgangsregler for anparter og selvstændig skibsvirksomhed som bierhverv fra før 12. maj 1989Afsnittet indeholder:
- Regler og overgangsregler for anpartsvirksomheder. Gamle anparter fra før den 12. maj 1989. Hvis anpartsejerne køber aktiver eller overtager anden virksomhed (C.C.3.2.1)
- Regler og overgangsregler for særlige anpartsvirksomheder. Selvstændig skibsvirksomhed som bierhverv, der er etableret før den 12. maj 1989 (C.C.3.2.2).
C.C.3.2.1 Regler og overgangsregler for anpartsvirksomheder. Gamle anparter fra før den 12. maj 1989. Hvis anpartsejerne køber aktiver eller overtager anden virksomhedIndhold
Dette afsnit beskriver, hvilke regler der gælder, når en anpartsvirksomhed herunder et projekt, er etableret og købt før den 12. maj 1989, og virksomheden, der ikke er omfattet af anpartsreglerne, køber aktiver eller overtager en anden virksomhed den 12. maj 1989 eller senere.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Vurdering af om en anskaffelse har været nødvendig for den fortsatte drift af virksomheden
- Flere anskaffelser kan anses som en helhed
- Ikke ophør af virksomhed
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Dette skema giver et overblik:
Hvis ... |
Så ... |
Anparten er købt før den 12. maj 1989, og virksomheden ikke senere er udvidet ved køb af aktiver eller anden virksomhed. |
Gælder de almindelige regler om opgørelse af den skattepligtige indkomst for erhvervsmæssig virksomhed. For kommanditister, der ikke er omfattet af anpartsreglerne, gælder reglerne om fradragsbegrænsning for kommanditister (fradragskonto). |
Anparten er købt før den 12. maj 1989, og virksomheden fra og med denne dato anskaffer aktiver eller overtager anden virksomhed, uden at det er nødvendigt for virksomhedens fortsatte drift (lov nr. 388 af 7. juni 1989 om ændring af forskellige skattelove (anparter) § 8, stk. 2, 3. pkt.). |
Bliver hele virksomheden omfattet af anpartsreglerne. |
Vurderingen af om en anskaffelse har været nødvendig for den fortsatte drift af virksomheden
Som hovedregel skal det kun vurderes i forbindelse med større anskaffelser, om køb af aktiver eller tilkøb af yderligere virksomhed har været nødvendig for den fortsatte drift af virksomheden.
Udgangspunktet for vurderingen kan være, om virksomheden har fradragsret for udgiften som en driftsudgift. Hvis udgiften er fradragsberettiget, vil anskaffelsen normalt også være nødvendig for virksomhedens fortsatte drift.
I skemaet nedenfor kan det ses, i hvilke situationer, nyanskaffelser kan anses for nødvendige for virksomhedens fortsatte drift, og i hvilke situationer nyanskaffelser ikke anses for nødvendige for virksomhedens fortsatte drift, sådan at hele virksomheden (indkomsten fra virksomheden) vil blive omfattet af anpartsreglerne.
At virksomheden bliver omfattet af anpartsreglerne vil sige, at indkomsten fra virksomheden bliver beskattet efter anpartsreglerne.
Hvis ... |
Så ... |
Virksomheden anskaffer finansielle aktiver (undtaget ifølge § 8, stk. 2,3. pkt. i lov nr. 388 af 7. juni 1989 om ændring af forskellige skattelove (Anparter), jf. lov nr. 364 af 6. juni 1991). Gælder fx også omplacering af kapital og disposition over midlertidige overskud af likviditet |
Bliver virksomheden ikke omfattet af anpartsreglerne |
Mindre udvidelser, fx en mindre ombygning af eller en tilbygning til fast ejendom |
Kan som hovedregel anses for nødvendige for den fortsatte drift, sådan at virksomheden ikke bliver omfattet af anpartsreglerne. |
Større udvidelser, fx hvis ejere af en afskrivningsberettiget fast ejendom køber en tilsvarende ejendom |
Kan som hovedregel ikke anses for nødvendige for den fortsatte drift, sådan at virksomheden vil blive omfattet af anpartsreglerne. |
Virksomheden køber aktiver til erstatning af solgte aktiver |
Kan som hovedregel anses for nødvendigt for den fortsatte drift, sådan at virksomheden ikke bliver omfattet af anpartsreglerne. |
Virksomheden udskifter et hovedaktiv af andre grunde end fx nedslidning eller teknisk / økonomisk forældelse |
Er det som udgangspunkt en anskaffelse, der ikke er nødvendig for virksomhedens fortsatte drift, sådan at virksomheden vil blive omfattet af anpartsreglerne. |
Udvidelsen af virksomhedens aktiviteter med et eller flere aktiver falder indenfor virksomhedens naturlige rammer, fx hvis udvidelsen er begrundet i bl.a. slid og stigende vedligeholdelsesomkostninger, SKM2003.310.LR. Se nedenfor. |
Kan være nødvendig for virksomhedens fortsatte drift, sådan at virksomheden ikke vil blive omfattet af anpartsreglerne. |
En skibsvirksomhed køber yderligere et skib |
Kan ikke anses som nødvendigt for den fortsatte drift.
Virksomheden bliver omfattet af anpartsreglerne |
Virksomheden overtager en anden virksomhed |
Kan som hovedregel ikke anses for nødvendigt for den fortsatte drift, sådan at virksomheden vil blive omfattet af anpartsreglerne. |
Virksomheden etablerer en ny virksomhed, fx hvis en anpartsvirksomhed med fast ejendom køber et skib |
Kan som hovedregel ikke anses for nødvendigt for den fortsatte drift af ejendomsvirksomheden. Det vil i øvrigt komme an på en konkret vurdering, om en omlægning af driften er nødvendig for den fortsatte drift af virksomheden |
Udvidelsen medfører en væsentlig forøgelse af omsætningen i det indkomstår, der følger efter året, hvor udvidelsen er sket |
Taler det for, at udvidelsen ikke har været nødvendig for den fortsatte drift af virksomheden. |
Flere anskaffelser kan anses som en helhed
Hvis en virksomhed flere gange i løbet af kortere tid køber aktiver, der kan anses som nødvendige for virksomhedens fortsatte drift, kan anskaffelserne alligevel vurderes som en helhed. Udgangspunktet er dog, at spørgsmålet om anskaffelsen er nødvendig for den fortsatte drift, skal vurderes for hver anskaffelse for sig.
Ikke ophør af virksomhed
Hvis virksomheden overgår til beskatning efter anpartsreglerne, betyder det ikke, at den tidligere virksomhed anses for ophørt, sådan at der skulle ske ophørsbeskatning efter AL § 9.
Den skattemæssige afskrivningssaldo videreføres, og andelen i det nyanskaffede afskrivningsberettigede aktiv, fx et skib, indgår i saldoen. Se SKM2003.310.LR.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
SKAT |
SKM2003.310.LR |
Hvis virksomheden (kommanditselskabet) fortsætter driften efter at have købt et skib eller en andel i et skib, og hele indkomsten ved virksomheden derefter omfattes af anpartsreglerne, anses den tidligere virksomhed ikke for ophørt. Der skal ikke ske ophørsbeskatning efter AL § 9. Opgørelse af den skattepligtige indkomst fra virksomhedens fortsatte drift sker blot efter andre regler (anpartsreglerne) |
|
C.C.3.2.2 Regler og overgangsregler for særlige anpartsvirksomheder. Selvstændig skibsvirksom-hed som bierhverv, der er etableret før den 12. maj 1989Indhold
Dette afsnit beskriver kort de særlige regler, der stadig gælder for selvstændig skibsvirksomhed som bierhverv, når denne virksomhed er etableret inden den 12. maj 1989.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Virksomhedsordningen
- Virksomheden anskaffer yderligere aktiver
- Virksomheden har flere end ti ejere og anskaffer yderligere aktiver.
Regel
Indkomst fra selvstændig skibsvirksomhed som bierhverv, der er etableret inden den 12. maj 1989, beskattes som kapitalindkomst (PSL § 4, stk. 1, nr. 10, indtil den 11. maj 1989) uden underskudsbegrænsning. Det gælder uanset antallet af ejere.
Virksomhedsordningen
Ejerne kan ikke bruge virksomhedsordningen.
Hvis virksomheden køber yderligere aktiver
Hvis skibsvirksomheden køber yderligere aktiver, fx et skib, bliver indkomsten fra dette skib beskattet som kapitalindkomst.
Hvis virksomheden har flere end ti ejere og køber yderligere aktiver, der ikke er nødvendige for virksomhedens fortsatte drift
Hvis skibsvirksomheden har flere end ti ejere, og virksomheden anskaffer yderligere aktiver, der ikke er nødvendige for virksomhedens fortsatte drift, er indkomsten stadig kapitalindkomst, men indkomsten fra hele skibsvirksomheden vil blive omfattet af underskudsbegrænsning. Se afsnit (C.C.3.1.7.7) "Anparter i flere virksomheder".
C.C.3.3 KommanditisterIndhold
Dette afsnit indeholder en beskrivelse af, hvad et kommanditselskab er og regler og praksis om opgørelsen af den skattepligtige indkomst for kommanditister, herunder reglerne om fradragskonto. Til sidst er der et afsnit om komplementarens skattemæssige forhold.
Afsnittet indeholder:
- Kommanditselskabet (C.C.3.3.1)
- Kommanditisters indkomstopgørelse (C.C.3.3.2)
- Partnerselskaber P/S (C.C.3.3.3)
- Fradragsbegrænsning. Fradragskontoordningen (C.C.3.3.4)
- Afståelse af kommanditanparter (C.C.3.3.5)
- Anparter i flere kommanditselskaber (C.C.3.3.6)
- Komplementaren (C.C.3.3.7).
C.C.3.3.1 KommanditselskabetIndhold
Dette afsnit beskriver kommanditselskabet generelt.
Afsnittet indeholder:
- Deltagere og hæftelse
- Deltagerbeskatning. Transparens.
Deltagere og hæftelse
I et kommanditselskab hæfter mindst en af deltagerne (komplementaren) personligt, dvs. uden begrænsning, for virksomhedens forpligtelser, og en eller flere deltagere (kommanditisterne) hæfter begrænset, det vil sige med deres indskud, for virksomhedens forpligtelser. Kommanditisternes hæftelse er solidarisk, dvs., at de hæfter en for alle og alle for en.
Komplementaren kan være et selskab med begrænset ansvar, det kan være et A/S eller et ApS.
Et kommanditselskab kan bestå af en komplementar, der fx kan være et A/S eller et ApS, og en kommanditist. Dette kan lade sig gøre, også selvom kommanditisten ejer komplementaren.
Efter langvarig praksis stilles der ikke i skattemæssig henseende krav om, at komplementaren skal have en ejerandel i kommanditselskabet. Se TfS 1998,742 DEP.
Se også
Se afsnit (C.C.3.3.7) om komplementaren.
Deltagerbeskatning. Transparens
Kommanditselskabet er ikke et selskab i selskabsskatteretlig forstand, fordi der er mindst en selskabsdeltager, komplementaren, der hæfter ubegrænset. I skatteretlig forstand er kommanditselskabet et deltagerbeskattet selskab, dvs. at kommanditselskabets indkomst beskattes hos hver enkelt selskabsdeltager. Den enkelte deltager beskattes af sin anpart i kommanditselskabet på samme måde som interessenter i et interessentskab.
Når beskatning sker hos den enkelte deltager kaldes det, at selskabet er transparent (gennemsigtigt). En skattemæssigt transparent enhed er en juridisk person, der efter danske skatteregler ikke er et selvstændigt skattesubjekt. I nogle lande beskattes kommanditselskaber som selskaber.
Se afsnit (C.C.3.3.2) om beskatning af kommanditselskaber som selskaber i nogle særlige tilfælde.
C.C.3.3.2 Kommanditisters indkomstopgørelseIndhold
Dette afsnit beskriver nogle særlige forhold og praksis vedrørende opgørelsen af den skattepligtige indkomst for kommanditister. Indkomstopgørelsen sker i øvrigt efter skattelovgivningens almindelige regler.
Afsnittet indeholder:
- Renter
- Fradrag for tab
- Udenlandske kommanditselskaber
- Dobbeltbeskatning. Selskabsbeskatning i udlandet. Lempelse
- Selskabsbeskatning af kommanditselskaber i særlige tilfælde
- Andre forhold
- Omdannelse af et interessentskab til et kommanditselskab
- Fradragsbegrænsning for kommanditister
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Renter
I et kommanditselskab blev kommanditisterne pålagt at indbetale deres resthæftelse med renter. Kravet på indbetaling af resthæftelserne med renter tilhørte civilretligt kommanditselskabet. Renteindtægten blev derfor en indtægt for kommanditselskabet. Da kommanditselskabet ikke beskattes, skulle beskatningen af renteindtægten ske hos de enkelte kommanditister (transparens), SKM2005.493.HR. Se afgørelsen i afsnit (C.C.3.1.7.3) "Renteudgifter og renteindtægter vedrørende anpartsvirksomheder".
Fradrag for tab
Tab for en kommanditist kan fx skyldes, at en eller flere af de andre kommanditister ikke overholder deres forpligtelse til indskud i selskabet, eller at kommanditisten har påtaget sig en forpligtelse som selvskyldnerkautionist over for kommanditselskabets kreditorer.
Tabet skal skattemæssigt vurderes ud fra de almindelige regler og praksis om fradrag for driftstab.
Se også LV Erhverv afsnit E.A.2.5.
Efter praksis anses disse tab for kommanditisterne ikke som fradragsberettigede driftstab, men som formuetab. Tabet kan derfor ikke fratrækkes, heller ikke selvom kommanditistens andel af tabet ligger inden for hæftelsen som kommanditist.
Se praksis i afgørelsesskemaet.
Udenlandske kommanditselskaber
Et selskab kan have forskellig skattemæssig stilling i Danmark og i udlandet.
Se også
LV Selskaber og aktionærer afsnit (S.A.2.14 og S.A.2.15) om transparente enheder og skattemæssig selskabskvalifikation.
Dobbeltbeskatning. Selskabsbeskatning af kommanditselskabet i udlandet. Lempelse
Se praksis herom i afgørelsesskemaet nedenfor SKM2008.761.SR og SKM2007.300.SR.
Selskabsbeskatning af kommanditselskaber i særlige tilfælde
Selskabsbeskatning af kommanditselskaber kan ske i særlige tilfælde efter reglen i SEL § 2 C. Reglen er indsat ved lov nr.530 af 17.juni 2008 om ændring af ABL, SEL og forskellige andre love
Efter reglen i SEL § 2 C kan bl.a. skattemæssigt transparente enheder, der er registreringspligtige, eller ifølge vedtægterne har hjemsted i Danmark eller har ledelsens sæde her i landet, beskattes som selskaber Se SEL § 1, stk.1, nr.2.
Skattemæssigt transparente enheder er juridiske personer, der ikke er selvstændige skattesubjekter efter danske skatteregler, men hvis juridiske forhold er reguleret af selskabsretlige regler, eller af en selskabsaftale eller en foreningsvedtægt.
I følgende punktopstilling ses, hvordan betingelserne for selskabsbeskatning af kommanditselskaber (kommanditister) efter SEL § 2 C er:
Hvis
- direkte ejere med mere end 50 pct. af kapitalen eller hvis nogen har mere end 50 pct. af stemmerettighederne og
- er hjemmehørende i en eller flere fremmede stater, eller på Færøerne eller i Grønland
- og hvor selskabet skattemæssigt behandles som et selvstændigt skattesubjekt
- eller hvorfra der ikke bliver udvekslet oplysninger med de danske myndigheder efter en dobbeltbeskatningsoverenskomst, en anden international overenskomst eller konvention eller en administrativt indgået aftale om bistand i skattesager
så beskattes kommanditselskabet som et selskab, jf. SEL § 1, stk.1, nr.2.
Hvis kommanditselskabet beskattes som et selskab, anses aktiver, der ikke længere er omfattet af dansk beskatning, for afstået af selskabsdeltagerne til handelsværdien på tidspunktet for overgangen til selskabsbeskatning efter SEL § 2 C, stk.1 og stk.3.
Reglerne har virkning for indkomstår, der begynder den 15. april 2008 eller senere. Hvis selskabsdeltagerne ikke har samme indkomstår, får reglerne virkning, når der begynder et nyt indkomstår for den første selskabsdeltager.
Se også
LV Selskaber og aktionærer afsnit (S.A.2.15).
Andre forhold
Stille deltagere m.m.
Se praksis i afgørelsesskemaet.
Skattefri aktieombytning
Se praksis i afgørelsesskemaet.
Omdannelse af et interessentskab til et kommanditselskab
Se praksis i afgørelsesskemaet.
Omdannelse af et kommanditselskab til et interessentskab
Se om dette i LV Erhverv afsnit C.C.6.6.
Overskudsdeling i kommanditselskabet. Skævdeling
Se i afgørelsesskemaet.
Fradragsbegrænsning for kommanditister
For kommanditister er adgangen til at trække virksomhedens underskud fra begrænset, enten efter anpartsreglerne i PSL § 4, stk.1, nr.10 eller nr.12, jf. § 13, stk.6, se afsnit (C.C.3.1) eller efter reglerne om fradragsbegrænsning for kommanditister (fradragskontoreglerne), se afsnit (C.C.3.3.4).
Fradragsbegrænsningen kan kun ske efter et af disse regelsæt. Hvis anpartsreglerne i PSL ikke gælder, gælder fradragskontoreglerne. Anpartsreglerne gælder for fysiske personer, men fradragskontoreglerne gælder både for fysiske personer og for selskaber. Se oversigten i følgende skemaer:
I hvilke tilfælde gælder anpartsreglerne og reglerne om fradragskonto for kommanditister?
Hvis ... |
Så ... |
Anpartsreglerne gælder |
Gælder fradragskontoreglerne ikke |
Anpartsreglerne ikke gælder |
Gælder fradragskontoreglerne |
Hvem gælder reglerne for?
Reglerne |
Hvem gælder reglerne for? |
Anpartsreglen i PSL § 4, stk.1, nr. 10 (erhvervsmæssig virksomhed med flere end 10 passive ejere hvoraf nogle er passive) |
Alle ejere, personer, selskaber m.fl. regnes med ved opgørelsen af antallet af ejere. Arbejdskravet, at deltage i virksomheden i væsentligt omfang, gælder kun for personlig ejere |
Anpartsreglen i PSL § 4, stk.1, nr.10, 2.led (virksomhed med plantning af juletræer og pyntegrønt med flere end to personlige ejere) |
Kun personer |
Anpartsreglen i PSL § 4, stk.1, nr.12 (udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe) |
Kun personer |
Fradragskontoreglerne |
Personer og selskaber m.fl. |
Se om reglerne om fradragskonto i afsnit (C.C.3.3.4).
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme |
SKM2005.80.HR |
Indskudsbeløbene i kommanditselskabet blev ikke fuldt indbetalt. To af kommanditisterne betalte ikke indskudsbeløb, der skulle indbetales til at dække underskuddet. En betydelig del af underskuddet bestod af opsamlede driftsunderskud, og beløbene lå inden for den vedtægtsmæssige hæftelse for kommanditisterne. Højesteret afgjorde, at kommanditisternes betalinger til selskabet i kraft af deres solidariske, begrænsede hæftelse ikke havde en sådan forbindelse til kommanditselskabets drift, at beløbene var fradragsberettigede efter SL § 6, stk.1, litra a. |
Ikke driftsudgifter
Tab på medkommanditist. |
SKM2002.196.HR |
Stille deltagere
Skatteyderen og hans søn ejede en kro. Skatteyderen hæftede med sit indskud som en "stille deltager", sådan at han ikke hæftede udadtil. Sønnen var ansvarlig deltager og hæftede for virksomhedens gæld. Hver ejede 50 pct. af aktiverne. Driften gav underskud. Virksomheden blev anset som et kommanditselskab med skatteyderen som kommanditist. Selvom skatteyderen ikke hæftede udadtil men alene var stille deltager, skulle han i relation til reglerne om fradragsbegrænsning for kommanditister (fradragskontoreglerne, se nedenfor) betragtes som kommanditist. |
|
TfS 1988,44 HRD |
En kommanditist indbetalte beløb som tilskud til manglende likviditet, der ikke var blevet dækket af de andre kommanditister. Højesteret nægtede fradrag. De manglende indbetalinger af tilskud til selskabernes likviditet svarede ikke til selskabernes underskud. |
Se også Østre Landsrets begrundelse: Der var ikke en sådan direkte sammenhæng mellem betalingerne og indkomsterhvervelsen i de enkelte år, at de indbetalte beløb var fradragsberettigede driftsomkostninger. |
Landsretsdomme |
TfS 1998, 517 ØLD |
Nogle af deltagerne i et skibsanpartsprojekt kunne ikke opfylde deres økonomiske forpligtelser over for rederiet. De deltagere, der kunne betale, oprettede et interessentskab, der overtog andelene fra dem, der ikke kunne betale.
Tabet skulle vurderes som et tab for en kommanditist i et kommanditselskab. Tabet var opstået i forbindelse med de andre selskabsdeltageres misligholdelse af deres forpligtelser til kapitalindskud til finansiering af skibet. Beløbene var derfor ikke driftsudgifter. |
Ikke driftsudgifter |
Skat 1989.7.525, ØLD |
En kommanditist kunne ikke fradrage et tab som følge af en selvskyldnerkaution overfor en långivende bank og et forsikringsselskab, der havde stillet garanti. En sådan personlig, solidarisk hæftelse overfor to af kommanditselskabets kreditorer kunne, selvom der var tale om selskabets hovedforpligtelse, ikke sidestilles med en hæftelse for alle selskabets forpligtelser. |
Hæftelse overfor nogle af kommanditselskabets kreditorer |
Landsskatteretskendelser |
SKM2006.458.LSR |
Skattefri aktieombytning. Ejerforhold
Selvom et kommanditselskab er transparent i skattemæssig henseende, er det kommanditselskabet, der anses som ejer af aktier, sådan at en skattefri aktieombytning, kun kan foretages af kommanditisterne, hvis aktierne er udlagt til de enkelte kommanditister med de deraf følgende skattemæssige konsekvenser. |
|
SKM2006.230.LSR |
Kommanditister kan ikke stille aktiver til rådighed for kommanditselskabet på samme måde, som det er muligt for interessenter at stille aktiver til rådighed for et interessentskab. |
|
LSRM 1984,177 |
En kommanditist havde kautioneret for kommanditselskabets gæld til en bank. Forpligtelsen blev aktuel, og kommanditisten betalte. Kautionstabet var ikke en fradagsberettiget driftsudgift, jf. SL § 6, stk.1, litra a, fordi kommanditisten ikke havde drevet virksomhed med sikkerhedsstillelse. Adgang til regres var ikke fraskrevet, og tabet ved kautionen kunne derfor heller ikke anses som et fradragsberettiget tab af indskud. Tabet var et ikke fradragsberettiget formuetab. |
Kautionstab. Ikke fradrag efter SL § 6, stk. 1, litra a |
LSRM 1984,59 |
En skatteyder købte en anpart i et kommanditselskab. Der var ingen afskrivningsberettigede aktiver i selskabet. Selskabet kom ikke i drift og blev erklæret konkurs. Indskuddet i kommanditselskabet var et ikke fradragsberettiget formuetab for kommanditisten. |
|
SKAT |
SKM2010.610.SR |
Overskud fordeles som deklaratorisk regel mellem kommanditisterne efter størrelsen af deres indskud. At reglen er deklaratorisk betyder, at den kan fraviges ved aftale. Der kan aftales en anden fordelingsnøgle i kommanditselskabskontrakten, og den aftalte fordeling må som udgangspunkt lægges til grund også ved den skattemæssige fordeling. |
Indbragt for domstolene |
SKM2009.569.SR |
Et aktieselskab i Hong Kong ejede halvdelen, og et aktieselskab på Gibraltar ejede den anden halvdel af kommanditselskabsandelene i et dansk kommanditselskab. Skatteyderen skulle eje selskaberne i Hong Kong og på Gibraltar 100 pct. Ejerselskabet på Gibraltar lå derfor i en stat, der udveksler oplysninger med danske myndigheder efter direktivet om gensidig bistand mellem EU-medlemsstaternes kompetente myndigheder inden for direkte skatter mv. Det danske kommanditselskab var derfor ikke omfattet af reglen i SEL § 2 C, stk.1 om selskabsbeskatning. Det blev lagt til grund, at både Hong Kong og Gibraltar anså kommanditselskabet for skattemæssigt transparent. |
|
SKM2008.761.SR |
Deltagerne i et bulgarsk kommanditselskab og et bulgarsk kommanditaktieselskab skulle efter danske regler beskattes hver for sig som selskabsdeltagere. Hvis kommanditselskabet og kommanditaktieselskabet ville blive beskattet som selskaber efter bulgarske skatteregler, ville en dansk deltager være berettiget til en forholdsmæssig lempelse (credit) efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Bulgarien. |
|
SKM2007.300.SR |
Kommanditselskaber i et vindmølleprojekt i Frankrig blev efter franske regler beskattet som selskaber. Efter danske regler skulle de enkelte deltagere i kommanditselskaberne beskattes af deres anparter i kommanditselskaberne. Selskabsskatten, der var betalt i Frankrig, blev efter danske regler anset som betalt forholdsmæssigt af kommanditisterne, og Danmark skulle derfor efter den dansk-franske dobbeltbeskatningsoverenskomst artikel 19 give lempelse ved skatteansættelsen af de danske kommanditister. |
|
SKM2007.227.SR |
Omdannelse af et interessentskab til et kommanditselskab.
Virksomhedsordningen kan benyttes også efter omdannelsen, hvis indkomsten ikke bliver omfattet af anpartsreglerne efter omdannelsen. |
|
SKM2005.468.SKAT |
Skattefri aktieombytning. Selskabsdeltagere
Kommanditselskabet og ikke de enkelte kommanditister blev anset som selskabsdeltager i et aktieselskab. Kommanditisterne kunne derfor ikke ombytte deres kommanditselskabsanparter med aktier i aktieselskabet, jf. ABL § 13. |
|
SKM2005.56.LR |
Et interessentskab blev omdannet til et kommanditselskab. Anparterne var erhvervet før den 12. maj 1989. Indkomsten fra anparterne blev ikke omfattet af anpartsreglerne ved omdannelsen. Efter omdannelsen blev indkomsten omfattet af reglerne om fradragsbegrænsning for kommanditister. Om opgørelse af fradragskontoen i denne situation se afsnit (C.C.3.3.4) "Fradragsbegrænsning. Fradragskontoordningen". Ved omdannelsen af interessentskabet til et kommanditselskab opgøres værdien af de indskudte aktiver og passiver i kommanditselskabet til handelsværdierne på omdannelsestidspunktet. |
|
SKM2002.112.LR |
Omdannelse af et interessentskab til et kommanditselskab kan ske, uden afståelsesbeskatning, hvis ejerandelenes størrelse ikke ændres. |
Se også
SKM2007.227.SR
SKM2005.56.LR |
SKM2002.49.LR |
En kommanditist havde en ejerandel på 47 œ pct. i et kommanditselskab. Komplementaren, et ApS, der som komplementar hæftede ubegrænset for alle kommanditselskabets forpligtelser, skulle optræde som den, der er berettiget og forpligtet i forhold til virksomhedens debitorer og kreditorer. Komplementaren skulle indgå aftaler med kunder, leverandører og ansatte mv. og modtage betaling fra kunderne. Kommanditisten skulle, uanset denne ordning, beskattes af den skattepligtige indkomst i kommanditselskabet, der svarede til den aftalte andel i selskabet. |
|
C.C.3.3.3 Partnerselskaber (P/S)Indhold
Dette afsnit beskriver partnerselskaber generelt.
Afsnittet indeholder:
- Selskabsform
- Indkomstopgørelsen for deltagerne i partnerselskabet. Fradragsbegrænsning
- Selskabsomdannelse. Omdannelse af et interessentskab til et partnerselskab
- Omdannelse af et partnerselskab til et aktieselskab
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Selskabsform
Partnerselskabet, P/S, er en videreførelse af en selskabsform, der har eksisteret i mange år, hvor et sådant selskab blev kaldt et kommanditaktieselskab. Betegnelsen partnerselskab er indført i 1996. Se om partnerselskaber i >SKM2011.155.SR<
Et partnerselskab er et erhvervsdrivende kommanditselskab hvor enten
- Et aktieselskab er kommanditist med hele sin kapital, eller hvor
- Kommanditisterne i selskabet har indskudt en bestemt kapital, der er fordelt på aktier.
Kommanditisterne, der kan være en eller flere, hæfter begrænset for virksomhedens forpligtelser, mens komplementaren, der kan også være en eller flere, hæfter ubegrænset.
Selskabsretligt er partnerselskaber, modsat kommanditselskaber, omfattet af lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven), kapitel 21.
Skatteretligt er partnerselskabet ikke et selvstændigt skattesubjekt. Skattepligten er hos den enkelte selskabsdeltager som i et kommanditselskab.
Et partnerselskab er forskelligt fra et kommanditselskab på følgende måder:
- Kommanditaktionærernes indskud er fordelt på aktier
- Selskabskapitalen skal være fuldt indbetalt i forbindelse med stiftelsen af selskabet
- Selskabet skal have en fast kapital
- Selskabet skal have en struktur, der svarer til et aktieselskabs. Kommanditaktionærerne har indflydelse på partnerselskabets forhold med respekt af komplementarernes rettigheder.
Indkomstopgørelsen for deltagerne i partnerselskabet. Fradragsbegrænsning
Hver deltager har fradrag for afskrivninger, renter, driftsunderskud m.v. efter de regler, der gælder herom.
Reglerne om fradragsbegrænsning for kommanditister (fradragskonto) jf. afsnit (C.C.3.3.4) gælder også for partnerselskaber.
En person, der er deltager i et partnerselskab, kan have indkomst fra virksomhed, der er omfattet af anpartsreglerne. Se afsnit (C.C.3.1.2) "Regler for anpartsvirksomheder".
Deltagerne i partnerselskabet beskattes af den andel af partnerselskabets resultat, der svarer til deres ejerandel i selskabet. Beskatningen hos de enkelte deltagere sker i overensstemmelse med hver enkelt deltagers skattemæssige stilling. >Se SKM2011.155.SR<
Der er endnu kun lidt praksis om den skattemæssige behandling af partnerselskaber. Se afgørelsesskemaet efter tekstmodulet.
Selskabsomdannelse. Omdannelse af et interessentskab til et partnerselskab
Interessenters indskud af deres interessentskabsandele i et partnerselskab kan ske uden afståelsesbeskatning, hvis der ikke sker ændring af ejerandelene.
Virksomhedsordningen kan fortsat anvendes, hvis indkomsten ikke er omfattet af anpartsreglerne i PSL. Ved omdannelsen til et partnerselskab vil selskabsdeltagerne blive omfattet af reglerne om fradragsbegrænsning og opgørelse af fradragskonto. Værdien af indskud af aktiver og passiver i partnerselskabet skal opgøres til handelsværdien på omdannelsestidspunktet. Denne værdi udgør deltagernes hæftelse. Se også >SKM2011.155.SR<
Omdannelse af et partnerselskab til et aktieselskab
Omdannelse af et partnerselskab til et aktieselskab kan skattemæssigt blive betragtet som en tilførsel af aktiver efter FUL.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
SKAT |
SKM2011.155.SR |
>Overskud i et partnerselskab, der er omdannet fra et interessentskab, kunne beskattes hos ejerne i det forhold de modtog overskudsandel fra partnerselskabet, uanset om ejerne er personlige ejere, eller selskaber ejet af en partner, der via sit selskab stiller sin ekspertise til rådighed for partnerselskabet. Et partnerselskab er ligesom et interessentskab ikke et selvstændigt skattesubjekt. Beskatning af deltagerne vil svare til til beskatning for interessenterne. Den enkelte deltager beskattes af sin ideelle andel af partnerselskabets resultat i overensstemmelse med hver deltagers egen skattemæssige status.< |
|
SKM2009.410.SR |
Omdannelse af et partnerselskab til et aktieselskab kan skattemæssigt blive betragtet som en tilførsel af aktiver efter FUL med fuld succession i forbindelse med omdannelsen til aktieselskab. |
|
SKM2007.227.SR |
Interessenters indskud af deres interessentskabsandele i et partnerselskab kan ske uden afståelsesbeskatning, hvis der ikke sker ændring af ejerandelene. Ved omdannelsen til et partnerselskab vil selskabsdeltagerne blive omfattet af reglerne om fradragsbegrænsning og opgørelse af fradragskonto. Værdien af indskud af aktiver og passiver i partnerselskabet skal opgøres til handelsværdien på omdannelsestidspunktet. Denne værdi udgør deltagernes hæftelse. |
|
TfS 1992,234 LR |
Kommanditaktieselskaber er ikke omfattet af SEL, da komplementaren hæfter ubegrænset, jf. SEL § 1. Et kommanditaktieselskab er ikke et selvstændigt skattepligtssubjekt. Selskabet følger de skatteretlige regler, der gælder for kommanditselskaber. Ved afhændelse af kommanditaktier skal beskatning ske som ved afhændelse af kapitalandele i kommanditselskaber. Udbytte fra kommanditaktieselskabet beskattes ikke med udbytteskat. |
|
C.C.3.3.4 Fradragsbegrænsning. FradragskontoreglerneIndhold
Dette afsnit beskriver reglerne om, hvordan fradragskontoen skal føres.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Reglerne om fradragskontoen
- Praksis om hvad der kan medregnes på fradragskontoen
- Opgørelse af fradragskontoen ved omdannelse af et interessentskab til et kommanditselskab
- Fælles saldoværdikonto og fælles fradragskonto
- Fradragsbegrænsning
- Konsekvenser af fradragsbegrænsning
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Fradragsbegrænsningen gælder for deltagere (kommanditister), der hæfter begrænset i kommanditselskaber (K/S) og partnerselskaber (P/S). Fradragsbegrænsningen gælder ikke, hvis deltagernes indkomst er omfattet af anpartsreglerne. Se afsnit (C.C.3.1) "Anpartsvirksomheder, herunder projekter". Fradragsbegrænsningen gælder heller ikke for komplementarer og interessenter, fordi de hæfter ubegrænset.
Kommanditister, der har indkomst, der ikke er omfattet af anpartsreglerne i PSL § 4, stk. 1, nr. 10 og 12, jf. § 13, stk. 6, kan ikke få fradrag, der er større end hæftelsen som kommanditist.
Hjemmel til fradragsbegrænsningen
Reglerne om fradragsbegrænsning for kommanditister, fradragskontoreglerne, fremgår ikke af lovgivningen. Hjemlen til fradragsbegrænsningen findes i praksis, jf. Landsskatterettens kendelse af d.7.januar 1974, LSRM 1974.38, og i en vedtagelse (anvisning) fra Ligningsrådet. Fradragskontoreglerne blev accepteret af Højesteret, jf. UfR 1983.8.H).
Reglerne om fradragskontoen
For at kunne opgøre størrelsen af de fradrag, en kommanditist kan få for bl.a. afskrivninger, renter og driftsudgifter, skal der føres en fradragskonto for hver kommanditist. På kontoen medregnes, efter Ligningsrådets anvisning, på den ene side de beløb, der udgør kommanditistens ansvarlige kapital og på den anden side trækkes kommanditistens fradrag for afskrivninger, driftsudgifter mv. fra. Forskellen - saldoen på fradragskontoen - er det beløb, som kommanditisten fremtidigt kan bruge til fradrag ved opgørelsen af indkomsten som kommanditist.
Følgende beløb medtages på fradragskontoen:
- (a) Indskud der kan anses for ansvarlig indskudskapital. Der medregnes både indbetalt og skyldigt indskud
- (b) Købesum for overtagelse af en anpart fra en anden deltager. Der medregnes både betalt købesum og overtagne indskudsforpligtelser
- (c) Forpligtelser som følge af kommanditistens medhæftelse som selvskyldner for selskabsgæld, i det omfang forpligtelsen påhviler kommanditisten endeligt, uden regres overfor andre deltagere
- (d) Anpart i kommanditselskabets overskud i det omfang dette beløb forbliver indestående i selskabet på samme vilkår som ansvarlig indskudskapital
- (e) Beskattede fortjenester ved afhændelse af kommanditselskabets aktiver i det omfang, avancerne modsvarer afskrivninger og nedskrivninger, der er fragået på fradragskontoen
- (f) Anpart i kommanditselskabets fortjenester ved afhændelse af selskabets aktiver samt anpart i kommanditselskabets realiserede formuegevinster (fx kursgevinster ved indfrielse af lån) i det omfang denne fortjeneste forbliver indestående i selskabet på samme vilkår som ansvarlig indskudskapital.
Følgende beløb fragår på fradragskontoen:
- (g) Anpart i selskabets driftsunderskud, der er trukket fra ved indkomstopgørelsen
- (h) Skattemæssige afskrivninger og nedskrivninger der er trukket fra på anpart i selskabets aktiver
- (i) Forlods afskrivninger som følge af anvendelse af henlæggelse til investeringsfond eller indskud på etableringskonto
- (j) Forskudsafskrivninger på anpart i selskabets aktiver
- (k) Anpart i kommanditselskabets realiserede formuetab (ikke fradragsberettigede omkostninger og tab ved selskabets afhændelse af aktiver) i det omfang beløbene belastes kommanditistens kapitalkonto i kommanditselskabet, og de ikke modsvares af skattemæssige afskrivninger eller fradrag.
Praksis om hvad der kan medregnes på fradragskontoen
Dette afsnit indeholder en beskrivelse af praksis om nogle af de poster, der kan medtages på fradragskontoen, herunder:
- Ansvarlig indskudskapital. Resthæftelse
- Indbetalinger til dækning af underskud
- Kautionsforpligtelser.
Hver afgørelse indeholder en henvisning til, hvilket af de ovenfor nævnte punkter a-k i fradragskontoreglerne, afgørelsen angår.
Ansvarlig indskudskapital. Resthæftelse
Den ansvarlige indskudskapital, jf. ovenfor under (a) må forstås som den vedtægtsbestemte indskudskapital. Resthæftelse, som kommanditisten skylder, kan medregnes på fradragskontoen, hvis kommanditistens reelle hæftelse ikke er ganske hypotetisk.
Indbetalinger til dækning af underskud
Se om praksis i afgørelsesskemaet.
Kautionsforpligtelser.
Reglen om at kautionsforpligtelser kan medtages på fradragskontoen gælder for forpligtelser vedrørende selskabets gæld, som kommanditisten hæfter for som selvskyldnerkautionist. Det er en betingelse, at kautionsforpligtelsen påhviler kommanditisten som en endelig forpligtelse, uden at kommanditisten har regres (genkrav) over for andre selskabsdeltagere.
Selvskyldnerkaution vil sige, at forpligtelsen til at betale normalt opstår, når skyldneren (her kommanditselskabet) misligholder sin forpligtelse, uden at det er nødvendigt, at kreditor først skal retsforfølge skyldneren (som ved simpel kaution). Se om praksis i afgørelsesskemaet.
Opgørelse af fradragskontoen ved omdannelse af et interessentskab til et kommanditselskab
Ved opgørelsen af fradragskontoen udgør hæftelsen for den enkelte kommanditist dels den forholdsmæssige del af kommanditselskabets egenkapital, der svarer til kommanditanparten og dels kommanditistens resthæftelse.
Ved omdannelsen af interessentskabet til et kommanditselskab opgøres værdien af de aktiver og passiver, der indskydes i kommanditselskabet, til handelsværdien på omdannelsestidspunktet. Se SKM2005.56.LR.
Fælles saldoværdikonto og fælles fradragskonto
Hvis en kommanditist har indkomst, der er omfattet af reglerne om fradragskonto, og kommanditisten foruden at eje anpart i aktiver i kommanditselskabet også ejer aktiver i andre, personlige virksomheder (herunder andre kommanditselskaber), der afskrives efter saldometoden, indgår aktiverne på en fælles saldoværdikonto.
Der gælder følgende begrænsninger i kommanditistens fradrag:
a. Ved indkomstopgørelsen kan der ikke fratrækkes:
- Anpart i kommanditselskabets driftsunderskud opgjort efter skattemæssige regler, og
- Skattemæssige nedskrivninger og separate afskrivninger (dvs. andre skattemæssige afskrivninger end saldoafskrivninger)
- Anpart i formuetab vedrørende kommanditselskabet, der er realiserede, men ikke trukket fra,
hvis summen af disse fradrag er større end den hæftelse, der hører til kommanditistens anpart.
Hvis der er flere indkomstår, lægges fradragene sammen. Summen af fradrag er den samlede sum for indkomstårene.
b. Ved indkomstopgørelsen kan der ikke fratrækkes:
- Anpart i kommanditselskabets (kommanditselskabernes) driftsunderskud opgjort efter skattemæssige regler
- Skattemæssige nedskrivninger og separate afskrivninger vedrørende kommanditselskabets (kommanditselskabernes) aktiver, samt
- Skattemæssige afskrivninger på den fælles saldoværdikonto
hvis summen af de skattemæssige fradrag og formuetab, der er realiserede, men ikke trukket fra, er større end summen af de pågældende anparters hæftelse.
Det betyder, at der skal føres en fælles fradragskonto for de anparter, hvis aktiver indgår i en fælles saldoværdikonto.
På den fælles fradragskonto indgår:
- Hæftelsen der hører til anparterne.
På den fælles fradragskonto fratrækkes:
- Skattemæssige driftsunderskud
- Nedskrivninger og separate afskrivninger
- Realiserede formuetab
- Skattemæssige afskrivninger på den fælles saldoværdikonto.
Der kan ikke indgå en større hæftelse for en anpart på den fælles fradragskonto end det beløb, der indgår i den fælles saldoværdi fra anparten.
Hvis der i saldoværdikontoen indgår beløb fra virksomhed, hvor kommanditisten hæfter fuldt ud, indgår der på den fælles fradragskonto et beløb, der svarer til beløbet, der indgår i den fælles saldoværdi for virksomheden, hvor kommanditisten hæfter fuldt ud.
På den fælles fradragskonto fratrækkes de samlede, skattemæssige afskrivninger, der er på den fælles saldoværdikonto.
Fradragsbegrænsning
En kommanditist, hvis fradragskonto for et indkomstår er nul, kan ikke foretage skattemæssige af - og nedskrivninger på andel i kommanditselskabets aktiver, selvom driftsresultatet for det samme år viser et overskud
Hvis fradragskontoen er negativ, kan der som udgangspunkt ikke foretages skattemæssige af- og nedskrivninger. Det gælder dog ikke, hvis årets driftsoverskud bliver indestående som ansvarlig indskudskapital. I sådanne tilfælde kan der foretages skattemæssige af- og nedskrivninger, der svarer til den del af overskuddet, der overstiger den negative saldo på fradragskontoen, jf. LSRM 1982,166.
Ved opgørelsen af fradragskontoen skal alle skattemæssige afskrivninger fratrækkes
Negativ saldo. Formuetab
I et tilfælde var der opstået en negativ saldo på fradragskontoen, fordi nogle formuetab var trukket fra. Denne negative saldo var ikke udtryk for, at der var godkendt fradrag ud over hæftelsen, og den negative saldo blev derfor ikke beskattet, jf. TfS 1988, 566 SD.
Nedsættelse af hæftelsen
Hvis hæftelsen nedsættes, skal fradragskontoen reduceres med et beløb, der svarer til nedsættelsen af hæftelsen. Hvis kontoen får en negativ saldo, skal den negative saldo efterbeskattes i det indkomstår, hvori nedsættelsen sker.
Konsekvenser af fradragsbegrænsning
Hvis afskrivningerne er større end de begrænsninger, der er angivet i reglerne ovenfor om:
- Fradragskontoen
- Fælles saldoværdikonto og fælles fradragskonto
kan afskrivninger, der overstiger grænserne, ikke foretages med skattemæssig virkning. Sådanne afskrivninger anses for ikke foretaget.
I det omfang der kan foretages skattemæssige afskrivninger, anses bundne afskrivninger for at være foretaget forud for afskrivninger, som kommanditisten kunne have valgt at udsætte til et senere indkomstår.
Anpart i driftsunderskud og bundne skattemæssige afskrivninger, der ikke kan trækkes fra, fordi saldoen på fradragskontoen er udnyttet, kan trækkes fra uden tidsbegrænsning indenfor en positiv saldo på fradragskontoen, hvis der i senere indkomstår fremkommer en sådan positiv saldo.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme |
SKM2008.612.HR |
Kommanditisten kunne først medtage kautionsforpligtelsen på sin fradragskonto, når aftalen om selvskyldnerkaution var underskrevet i forbindelse med indgåelsen af de konkrete aftaler. Kommanditisten havde bevisbyrden for, at han havde påtaget sig at hæfte som selvskyldner for kommanditselskabets gæld. Det havde ikke betydning, at hans skyldige indskud kunne have været sat til et højere beløb (c). |
|
UfR 1983.8.H |
Højesteret godkendte, at kommanditister som følge af deres begrænsede hæftelse ikke kan få skattemæssige fradrag for beløb, der er større end de tab, de kan komme til at hæfte for. Fradragskontoordningen, der indførtes ved SD- cirkulære nr.443 af 17.december 1975 som en anvisning vedtaget af Ligningsrådet, fandtes at være berettiget. Cirkulærets bestemmelser ændrede dog kommanditisters skatteretlige stilling så væsentligt, at bestemmelserne ikke kunne gives med tilbagevirkende kraft. |
Fradragskontoreglerne |
|
Landsretsdomme |
SKM2011.165.ØLR |
>I forbindelse med at en kommanditist påtog sig selvskyldnerkaution skete der ikke en udtrykkelig, særskilt fraskrivelse af regres over for komplementarerne. Kommanditisten havde heller ikke på andet grundlag fraskrevet sig regres i forbindelse med kautionsforpligtelserne over for komplementarerne. Retten fandt derfor, at der var adgang til regres, og kommanditisten kunne derfor ikke medregne kautionsforpligtelserne på sine fradragskonti i kommanditselskaberne. Det fik ikke betydning, om regreskravet økonomisk var uden reel betydning. Hæftelsen for kravet består, hvis selskabsdeltagerne ikke har indskrænket den ved aftale.< |
|
SKM2010.44.VLR |
Udgifter til udbyderhonorar og låneomkostninger var ikke fradragsberettigede og heller ikke afskrivningsberettigede. Udgifterne, der ikke blev modsvaret af et aktiv for kommanditselskabet, skulle fratrækkes på fradragskontoen. Det gjorde ingen forskel, at kommanditisten regnskabsmæssigt havde behandlet udgifterne, sådan at de ikke påvirkede hans kapitalkonto i kommanditselskabet (k). |
|
SKM2007.521.ØLR |
En kommanditist, der var selvskyldnerkautionist for kommanditselskabets gæld til en bank, havde regres overfor komplementaren, da kautionen bortfaldt. Kommanditisten var derfor ikke berettiget til at medregne eventuelle tab på kautionen i sin fradragskonto. Kommanditisten kunne ikke senere fraskrive sig muligheden for at gøre regres overfor komplementaren og derved få ret til at medregne eventuelle tab på kautionen i sin fradragskonto (c). |
|
SKM2005.450.VLR |
Den ansvarlige indskudskapital må forstås som den vedtægtsbestemte indskudskapital. Hvis kommanditistens reelle hæftelse ikke er ganske hypotetisk, er kommanditisten berettiget til at medregne den vedtægtsbestemte, skyldige resthæftelse på fradragskontoen (a). |
Nu SKM2008.967.HR |
Byretsdomme |
SKM2009.200.BR |
Kommanditistens hæftelse var begrænset til de tegnede anparters nominelle størrelse (stamkapitalen). Yderligere forpligtelser til betalinger kunne ikke medregnes på fradragskontoen som skyldig indskudskapital, jf. pkt.(a) i fradragskontoanvisningen. Årlige indbetalinger på i alt 10.000 kr., som kommanditisten havde forpligtet sig til at betale efter tegningsaftalen, kunne heller ikke medregnes på fradragskontoen som skyldig indskudskapital, jf. pkt.(a).
Forpligtelse til at hæfte som selvskyldnerkautionist for kommanditselskabets gæld kunne ikke medregnes på fradragskontoen i 2004, da kommanditisten først underskrev kautionserklæringer i 2005. Det gjorde ingen forskel, at kommanditisten ved tegningsaftalen i 2004 havde påtaget sig en forpligtelse til at indgå en forventet kautionsforpligtelse (c). |
Se nu SKM2010.44.VLR |
Landsskatteretskendelser |
SKM2009.336.LSR |
Udgifter til projektomkostninger og udbyderhonorar til projektudbyderen, der ikke er afskrivningsberettigede eller fradragsberettigede udgifter, skal fratrækkes på fradragskontoen. Desuden skal udgifter til ejendomsvurdering og udgifter til besigtigelsesrejse for investorerne i projektet fratrækkes (k). |
Nu SKM2010.713.BR |
SKM2008.258.LSR |
Kommanditisterne overholdt ikke en forpligtelse efter vedtægterne til at indbetale 40 pct. af det årlige skattemæssige underskud. Selskabskapitalen skulle forhøjes med indbetalingerne. Det var ikke dokumenteret, at kommanditselskabet havde prøvet at inddrive de manglende betalinger. Der var ikke en klar forpligtelse for kommanditisterne til at betale beløbene. De manglende betalinger var ikke skyldig, ansvarlig indskudskapital på fradragskontoen (a). |
|
SKM2007.467.LSR |
Kommanditisten kunne medregne den vedtægtsbestemte indskudskapital (stamkapitalen), der ifølge kommanditselskabets vedtægter udgjorde 2.500 kr. pr. andel. Indbetalingerne som kommanditisten ud over stamkapitalen skulle betale til kommanditselskabet efter tegningsaftalen kunne først medregnes ved opgørelsen af fradragskontoen på indbetalingstidspunktet (a).
Forpligtelse til at hæfte som selvskyldner for kommanditselskabets gæld kan ikke medregnes på fradragskontoen, før kautionen er endeligt påtaget (c).
Ikke afskrivningsberettigede udgifter til udbyderhonorar, tingbogsgebyr og lånesagshonorar skal fratrækkes på fradragskontoen (k). |
|
SKM2006.96.LSR |
En kommanditist var ifølge kommanditselskabets vedtægter forpligtet til at indbetale 40 % af hvert års skattemæssige underskud. Det fremgik ikke af regnskabet, at kommanditselskabet havde en fordring på kommanditisten på ikke indbetalte beløb. Kommanditisten kunne kun medregne de faktisk indbetalte beløb på sin fradragskonto (a).
Et kommanditselskab havde optaget to lån, som en kommanditist havde kautioneret for. Kommanditistens fradragskonto skulle reguleres for afdrag på lånene. Ved nedbringelse af lånene blev kommanditistens forpligtelse i henhold til kautionen reduceret, og der skulle derfor ske en regulering af den kautionsforpligtelse, der var medregnet på fradragskontoen (c). |
|
TfS 1988,566 LSR
|
En negativ saldo på fradragskontoen var en følge af, at nogle formuetab var trukket fra på kontoen. Den negative saldo var således ikke udtryk for, at der var godkendt fradrag ud over hæftelsen. Landsskatteretten fandt ikke, at der i et sådant tilfælde var grundlag for at beskatte den negative saldo.
|
|
LSRM 1974,38 |
En kommanditist hæftede med sit indskud 200.000 kr. Da kommanditisten ikke kunne komme til at deltage i tab med større beløb, blev hans ret til at fratrække underskud, bl.a. afskrivninger, begrænset til dette beløb. |
Fradragskontoreglerne |
SKAT |
>SKM2011.152.SR< |
>Deltagerne i et kommanditselskab, der er personer eller selskaber, der er fuldt skattepligtige til Danmark og har valgt international sambeskatning kunne indenfor saldoen på fradragskontoen fratrække et eventuelt underskud ved drift af et solcelleanlæg i Italien, der er ejet gennem et tysk og et italiensk kommanditselskab.< |
|
SKM2007.650.SR |
Genanbringelsesreglerne i EBL §§ 6 A-6 B kan bruges af kommanditister. Ejendomsavance, der genanbringes efter reglerne i EBL §§ 6 A-6 B, er ikke omfattet af reglerne om fradragskonto og skal derfor ikke fratrækkes på fradragskontoen. |
|
SKM2005.56.LR |
Et interessentskab, der ejede faste ejendomme som et anpartsprojekt, ville omdanne interessentskabet til et kommanditselskab. Anparterne var erhvervet før den 12. maj 1989, hvor anpartsreglerne trådte i kraft. Indkomsten fra anparterne ville blive omfattet af fradragskontoreglerne, når interessentskabet var omdannet til et kommanditselskab. |
Se i øvrigt i teksten i afsnit (C.C.3.3.4) om omdannelse af et interessentskab til et kommanditselskab herunder om opgørelse af fradragskontoen |
C.C.3.3.5 Afståelse af kommanditanparterIndhold
Dette afsnit beskriver generelle regler om afståelse af kommanditanparter.
Afsnittet indeholder:
- Opgørelse af afståelsessummen. Gæld
- Gæld ud over hæftelsen
- Fordeling af afståelsessummen på aktiver
- Ophør. Tidspunkt
- Overdragelse og anskaffelse af anparter i kommanditselskabets regnskabsperiode
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
En kommanditist ejer med sine kommanditanparter en ideel andel af kommanditselskabets aktiver og passiver (formue). Når en kommanditist sælger eller på anden måde afstår sin anpart i kommanditselskabet, sker der derfor skattemæssigt en afståelse af aktiver. Fortjeneste ved afståelsen opgøres efter skattelovgivningens almindelige regler om opgørelse af fortjeneste (eller tab) på de enkelte aktiver.
Opgørelse af afståelsessummen. Gæld
Ved opgørelsen af salgssummen for anparterne skal der tages hensyn til, at kommanditisten ved at overdrage anparten også overdrager en ideel anpart af kommanditselskabets gæld. Beløb som kommanditisten bliver frigjort for at skulle betale ved at overdrage anparten, skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige fortjeneste ved overdragelsen, SKM 2011.118.LSR, LSRM 1981,70 og skd.69.266.VLD.
I SKM2002.219.VLR, se afgørelsesskemaet, blev en gældseftergivelse opgjort som i følgende skema:
Kommanditist A havde to anparter i K/S 1, og kommanditist B havde tre anparter i K/S 1 og fire i K/S 2
|
A K/S 1 |
B K/S 1 |
B K/S 2 |
|
Gæld til kommanditselskaber |
Kr.
51.645 |
Kr.
103.790 |
Kr.
66.242 |
Kr.
221.677 |
Kontant betalt |
Kr.
18.638 |
Kr.
37.456 |
Kr.
23.906 |
Kr.
80.000 |
Værdi, anparternes
handelspris |
Kr.
3.800 |
Kr.
7.600 |
Kr.
5.700 |
Kr.
17.100 |
Gældseftergivelse |
Kr.
29.207 |
Kr.
58.734 |
Kr.
36.636 |
Kr.
124.577 |
Værdien af anparterne blev anset for at være kontant betaling ved salg af anparterne.
Gæld ud over hæftelsen
Gæld, der går ud over det beløb, som kommanditisten hæfter for med sin anpart, skal også medregnes. Det skyldes, at kommanditistens afskrivningsgrundlag opgøres som anskaffelsessummen for den ideelle anpart af kommanditselskabets afskrivningsberettigede aktiver, herunder gæld, der ligger ud over, hvad kommanditisten hæfter for. >Se SKM2011.118.LSR.<
>Gæld på non-recourse vilkår<
>Gæld, der er optaget på non-recourse vilkår (skyldneren hæfter kun med aktivet, og der kan ikke gøres et personligt ansvar gældende over for skyldneren) skal ikke medregnes til et lavere beløb i den situation, hvor anparterne sælges, SKM2011.118.LSR.<
Fordeling af afståelsessummen på aktiver
Når afståelsessummen (salgssummen) for kommanditistens ideelle anpart i alle kommanditselskabets aktiver er opgjort, skal summen fordeles på aktiverne efter de regler, der gælder for de enkelte aktiver.
Ophør. Tidspunkt
Ved ophørsåret forstås det år, hvori virksomheden sælges, afhændes eller i øvrigt ophører. Se AL § 9,stk.1.
Overdragelse og anskaffelse af anparter i kommanditselskabets regnskabsperiode
Overdragelse af en anpart kan ske på alle tidspunkter i kommanditselskabets regnskabsperiode.
Ved overdragelse i løbet af regnskabsperioden, kan køberen af anparten ikke medregne andel i driftsresultat, der vedrører tiden forud for overtagelsesdagen i sin indkomstopgørelse. Dette beløb skal sælgeren af anparten medregne i sin indkomstopgørelse.
Hvis det i forbindelse med overdragelsen er aftalt, at køberen skal overtage den del af driftsresultatet, der vedrører tiden forud for overtagelsesdagen, indgår dette beløb ved opgørelse af overdragelsesprisen. Se SKM2002.668.VLR og LSMR 1979,26 i afgørelsesskemaet.
Kommanditistens afskrivningsgrundlag ved køb af anparter i løbet af kommanditselskabets regnskabsår opgøres på grundlag af det foregående års regnskabstal med regulering for budgetterede regnskabstal for perioden indtil købstidspunktet. Se også SKM2002.668.VLR og i afsnit (C.C.3.1.7.4) "Køb af anparter i regnskabsåret".
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme |
TfS 1999,262 HRD |
En kommanditist fik annulleret sine anparter på grund af manglende indbetaling af yderligere kapital. Opgørelsen af annulleringsprisen var udtryk for de forpligtelser, som kommanditisten blev frigjort for ved tvangsindløsningen af anparterne. Annulleringsprisen var opgjort i overensstemmelse med de principper, der var blevet fulgt ved tidligere tvangsindløsninger af andre anpartshavere. Kommanditisten havde ikke gjort indsigelser. Annulleringsprisen skulle lægges til grund skattemæssigt som kommanditistens afståelsessum. |
Afståelsessummen = køberens anskaffelsessum, det vil sige, der er symmetri mellem sælger og køber |
Landsretsdomme |
SKM2002.668.VLR |
En kommanditists afskrivningsgrundlag ved køb af anparter i løbet af kommanditselskabets regnskabsår opgøres på grundlag af det foregående års regnskabstal, idet der reguleres for budgetterede regnskabstal for perioden indtil købstidspunktet.
Ved fordelingen af anpartens resultat i købsåret, kunne der anvendes en fordeling i forhold til det budgetterede resultat. Køberen af anparten var ikke forpligtet til at fordele i forhold til årets faktiske resultat. |
|
SKM2002.219.VLR |
To kommanditister (ægtefæller) udtrådte efter aftale af samtlige rettigheder og forpligtelser efter tegningsaftalerne mod at betale 80.000 kr. og overdrage anparterne til kommanditselskaberne. Aftalen var ikke en annullering af anparterne. Spørgsmålene var, om den gæld, som kommanditisterne blev frigjort for ved overdragelsen af anparterne til kommanditselskaberne, var en del af overdragelsessummen eller en gældseftergivelse. Retten fandt, at der var tale om en gældseftergivelse, Fordringerne var ved gældseftergivelsen var ikke blevet nedsat til en lavere værdi, end de havde for kommanditselskabet på dette tidspunkt. Gældseftergivelsen var skattefri og omfattet af KGL. |
Se skemaet under opgørelse af afståelsessummen.
Symmetri mellem sælger og køber. Restgæld var gældseftergivelse, der ikke blev beskattet |
Landsskatteretskendelser |
SKM2011.118.LSR |
>Ved afståelse af en anpart skal der tages hensyn til den ideelle anpart i kommanditselskabets gæld , som kommanditisten samtidig overdrager. Gæld der går ud over det beløb, som kommanditisten har begrænset sin hæftelse til, skal også regnes med. Det modsvares af, at kommanditistens afskrivningsgrundlag opgøres som anskaffelsessummen for den ideelle anpart, som kommanditisten har af kommanditselskabets afskrivningsberettigede aktiver inklusive eventuel gæld, der ligger ud over hæftelsen. Lån, der er optaget på non-recourse vilkår skal ikke medregnes til et lavere beløb ved salg af anparten.< |
|
SKM2006.564.LSR |
Når en kommanditist afstår en anpart, afstår kommanditisten skattemæssigt en ideel anpart i kommanditselskabets aktiver og passiver. Kommanditisten skal derfor opgøre en skattemæssig avance for afståelse af aktiverne efter skattelovgivningens almindelige regler for afståelse af de enkelte aktiver. Det samme gælder, når kommanditselskabet afstår aktiverne
En kommanditist solgte sine anparter i 1999, 2000 og 2001. Landsskatteretten anså anparterne som én virksomhed, jf. afsnit (C.C.3.1.7.7). Virksomheden var et passivt ejerskab af anparter i et kommanditselskab. Ophørsåret var indkomståret 2001. Salgssummerne fra salgene af anparterne skulle reguleres over den afskrivningsberettigede saldoværdi, jf. AL § 5,stk.2,2. pkt. |
Se også SKM2011.118.LSR |
LSRM 1982, 167 |
En kommanditists forpligtelse til at betale 99.015 kr. blev anset for at være ophørt. Komplementaren havde flere gange forsøgt at inddrive det forfaldne beløb, men havde opgivet og havde fratrukket beløbet som et driftstab i sin indkomstopgørelse. Kommanditisten skulle derfor medregne beløbet ved opgørelsen af fortjenesten ved salget af anparten. |
|
LSRM 1979,26 |
Kommanditisten kunne kun fradrage den del af driftsunderskuddet, der var opstået efter købet af anparterne. Den øvrige del af underskuddet skulle lægges til anskaffelsessummen og kunne afskrives på samme måde som denne. |
|
SKAT |
SKM2009.526.SR |
Salg af 5 pct. af et kommanditselskab, der ejede et skib, skulle skattemæssigt behandles som salg af en ideel andel af skibet, og salget kunne derfor medføre avancebeskatning. |
|
C.C.3.3.6 Anparter i flere kommanditselskaberIndhold
Dette afsnit indeholder en beskrivelse af, hvordan en kommanditist, der ejer anparter i flere projekter, skal opgøre en fælles saldoværdi for anparternes afskrivningsgrundlag og afskrivningerne. Jf. (C.C.3.3.4).
Afsnittet indeholder:
- Fælles saldoværdi. En eller flere virksomheder
Fælles saldoværdi. En eller flere virksomheder
Når en kommanditist ejer anparter i flere projekter, og anparterne samlet skal anses som én virksomhed, skal kommanditisten i overensstemmelse med afskrivningsloven føre en fælles saldoværdi for anparternes afskrivningsgrundlag og afskrivningerne. Se afsnit (C.C.3.1.7.7) om der er tale om én eller flere virksomheder.
Når der opgøres en fælles saldoværdi, kan årets saldoafskrivninger ikke umiddelbart henføres til de enkelte anparter.
Der skal ske en fuldstændig udskillelse af afskrivningerne, og afskrivningerne skal føres på en fælles fradragskonto, efter at der er taget hensyn til driftsunderskuddene på særskilte fradragskonti (driftsfradragskonti).
Dette kan illustreres således:
Separat driftsfradragskonto
Hæftelse
- fratrukne skattemæssige underskud
- konstaterede ikke fradragsberettigede formuetab
Saldo, separat driftsfradragskonto
Fælles fradragskonto, anpart X og Y
Saldo, separat driftsfradragskonto X
+ Saldo separat driftsfradragskonto Y
I alt
- fratrukne saldoafskrivninger
Saldo fælles fradragskonto
I den fælles fradragskonto må saldo fra de separate driftsfradragskonti ikke overstige tilgang på saldoværdikontoen for anparten. Den fælles fradragskonto er begrundet i den fælles saldoafskrivning. En hæftelse der er større end tilgangen på saldoværdikontoen giver ikke adgang til yderligere saldoafskrivning.
C.C.3.3.7 KomplementarenIndhold
Dette afsnit beskriver generelle regler om komplementarens skatteforhold.
Afsnittet indeholder:
- Ejerandel
- Ret til overskudsandel
- Afskrivning
- Fradrag for tab mv.
- Underskud på driften
- Efterfølgende overskud
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Ejerandel
Der kan ikke skattemæssigt stilles krav om, at komplementaren skal have ejerandel i kommanditselskabet som betingelse for at anerkende kommanditselskabet skatteretligt.
Ret til overskudsandel
En ret til andel i overskud bevirker ikke, at komplementaren er medejer i kommanditselskabet. Overskudsandelen er kun skattepligtig for komplementaren, ikke for kommanditisterne.
Afskrivning
Komplementaren har afskrivningsret svarende til ejerandelen i de afskrivningsberettigede aktiver. Afskrivninger, som kommanditisterne ikke kan foretage på grund af fradragsbegrænsningen for kommanditister, jf. ovenfor under (C.C.3.3.4), kan ikke overføres til komplementarens afskrivningsgrundlag.
Fradrag for tab mv.
Se i afgørelsesskemaet om fradrag for tab.
Underskud på driften
Egentlige driftsunderskud, som kommanditisterne ikke kan trække fra på grund af fradragsbegrænsningen for kommanditister, kan komplementaren trække fra i sin indkomstopgørelse, hvis kommanditistens kapitalkonto er negativ.
Hvis det er aftalt imellem parterne, at komplementaren skal bære et sådant underskud endeligt, kan kommanditistens kapitalkonto kun debiteres for underskud i det omfang kommanditistens kapitalkonto har en positiv saldo.
Hvis der ikke er indgået en sådan aftale imellem parterne, dvs. at kommanditisten, med henblik på senere udligning, debiteres for sin del af underskuddet, så kommanditistens kapitalkonto bliver negativ, kan komplementaren benytte dette underskud skattemæssigt, fordi komplementaren udadtil hæfter for den del af underskuddet, som kommanditisten ikke hæfter for.
Efterfølgende overskud
Hvis der senere bliver et overskud, skal komplementaren beskattes af så stor en del af kommanditistens overskudsandel, som svarer til den del af kommanditistens underskudsandel, som komplementaren har udnyttet, dvs. at kommanditistens negative kapitalkonto udlignes op til nul.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme |
SKM2005.118.HR |
Komplementaren er omfattet af udtrykket "andre deltagere" i reglerne om fradragsbegrænsning for kommanditister, se afsnit C.C.3.3.4 (c) Et kommanditselskab havde en kommanditist. Komplementaren var et selskab, der var helt ejet af kommanditisten. Kommanditisten havde regres imod komplementaren for tab på kaution. Kravet kunne ikke opfyldes. Kommanditisten fik ikke medhold i, at begrebet "deltagere" i anvisningen om fradragskontoreglerne ikke omfattede komplementarer. |
|
Landsretsdomme |
SKM2004.29.ØLR |
En komplementar, der ikke havde ejerandel i kommanditselskabet, kunne ikke fratrække tab, der var opstået ved, at komplementaren havde fratrukket en uafskrevet saldo på kommanditistens driftsmidler, og lagt genvundne afskrivninger, nedskrivning på varelager og fortjeneste på goodwill til i forbindelse med, at kommanditselskabet havde overdraget sin virksomhed til et andet selskab. Komplementaren havde ikke fradrag for sit tab efter SL § 6, stk.1, litra a og heller ikke efter den dagældende KGL § 2, da komplementaren ikke havde nogen fordring imod kommanditisterne på grund af sin ubegrænsede hæftelse. |
|
Landsskatteretskendelser |
SKM2005.293.LSR |
Et selskab, der var komplementar, havde fratrukket tab ved beplantning og vildthegn, som ikke kunne fratrækkes af kommanditisterne i 22 kommanditselskaber på grund af fradragsbegrænsningen. LL § 8 K er en regel, der undtagelsesvist giver hjemmel til fradrag for udgifter, der er anlægs- og etableringsudgifter, herunder udgifter til plantning af skov, juletræer, frugttræer mv. og læhegn. Komplementarselskabet var ikke berettiget til fradrag, fordi udgifterne til beplantning og vildthegn er anlægs- og etableringsudgifter, og udgifterne var derfor ikke egentlige driftsudgifter. |
|
SKM2002.386.LSR
|
En komplementar, der var et selskab, havde ikke ejerandel i kommanditselskabet. Komplementaren fik ikke fradrag for et tab, der opstod ved realisation af kommanditselskabets afskrivningsberettigede aktiver ved likvidation. |
|
SKAT |
SKM2007.821.SR |
En komplementar skulle have 5 pct. af selskabets overskud som betaling for sin hæftelse for kommanditselskabets forpligtelser. Komplementaren havde ikke ret til andel i selskabets indkomst, formue eller likvidationsprovenu. Komplementaren havde heller ingen ejerandel i selskabet og dermed ikke ret til afskrivning på selskabets aktiver. Retten til overskudsandelen bevirkede ikke, at komplementaren var medejer i kommanditselskabet, jf. PSL § 4, stk.1,nr.10. Overskudsandelen var kun skattepligtig for komplementaren, ikke for kommanditisterne. |
|
TfS 1998, 742 DEP |
En komplementar havde efter kommanditselskabets vedtægter ikke medejendomsret til selskabets formue og ikke ret til en andel i det løbende driftsresultat. I praksis havde der ikke været stillet krav som betingelse for at anse en fysisk eller en juridisk person som komplementar i et kommanditselskab udover kravet om hæftelse. Selvom komplementaren ikke deltager i selskabets drift og ikke er medejer af selskabets formue, behandles selskabet i skattemæssig henseende som et kommanditselskab. |
|
|