Udgifter til faglitteratur, som anvendes i arbejdet, kan trækkes fra. Det drejer sig om faglige tidsskrifter, håndbøger og videnskabelige værker.1) Man kan enten få fradrag for udgiften til direkte køb af den pågældende faglitteratur eller få et skattefradrag for udgiften til kontingent til en forening, hvorfra man løbende modtager fagligt materiale.2)
Fradragsretten kræver, at faglitteraturen har en nærmere forbindelse til den aktuelle indkomsterhvervelse. Behovet for litteraturen skal med andre ord udspringe af et arbejde, som i øjeblikket kaster indtægter af sig.3)
Fradraget er udelukket i følgende tre situationer:
1. Litteraturen kan ikke betragtes som faglitteratur
For at der kan opnås fradragsret skal litteraturen kunne understøtte skatteyderen professionelt i dennes arbejde. Derfor kan der eksempelvis ikke opnås fradrag for udgifter til køb af populærvidenskabelige værker.4)
2. Litteraturen anvendes til videreuddannelse
Man kan ikke få fradrag for udgifter til faglitteratur, som alene købes med henblik på opnåelse af en fremtidig stilling.5)
3. Der er tale om opbygning af en bogsamling/bibliotek
I tilfælde, hvor anskaffelsens omfang antager en vis størrelse, som f.eks. hvor man antikvarisk køber alle årgange af et tidsskrift eller køber en større bogsamling, vil anskaffelsen blive betragtet som en anlægsudgift og derfor ikke være fradragsberettiget.
En del af udgiften vil dog stadig kunne betragtes som en driftsudgift, og der anerkendes derfor i praksis et fradrag for denne del af udgiften, når man skal opgøre sin skat.6)
|