E.A.4.8.5.1.1 Opgørelse ved salg til en part, der har forbindelse til den betalingspligtige
Når elektricitet sælges til en fysisk eller juridisk person, der har en forbindelse til den betalingspligtige som omhandlet i LL (ligningsloven) § 2, og salget er sket med henblik på videresalg til en fysisk eller juridisk person, der ikke har en forbindelse til den betalingspligtige som omhandlet i LL (ligningsloven) § 2, medregnes de samlede bruttoindtægter eksklusive moms, eventuelle øvrige afgifter og beløb i form af offentlig støtte, som er oppebåret ved videresalget. Se ITL § 4, stk. 1, 2. pkt.
Som det fremgår af bestemmelsen, fastlægges kredsen af de parter, der har forbindelse til den betalingspligtige, efter reglerne i LL (ligningsloven) § 2. Se nærmere om LL (ligningsloven) § 2 i afsnit C.D.11 Transfer Pricing.
Reglerne i ITL § 4, stk. 1, 2. pkt. vedrører tilfælde, hvor en mellemmand, der er interesseforbundet med producenten, køber og videresælger elektriciteten til en fysisk eller juridisk person, der ikke indgår i interessefællesskabet samt tilfælde, hvor der indgår flere interesseforbundne mellemmænd i en sådan handelskæde.
Sådanne mellemhandelstilfælde, som f.eks. kan omfatte en eller flere handler mellem koncernforbundne selskaber, vil bestemmelsen indebære, at der ved opgørelsen af de realiserede markedsindtægter ikke vil skulle ske medregning af producentens egne bruttoindtægter ved salget til den interesseforbundne part, men i stedet af de bruttoindtægter, der opnås ved (første) salg ud af kredsen af interesseforbundne parter.
Bestemmelsen indebærer således, at det er de bruttoindtægter, som den interesseforbundne kreds oppebærer ved salg af elektriciteten til uafhængige parter, der skal indgå ved opgørelsen af de realiserede markedsindtægter. Formålet med bestemmelsen er at medvirke til at hindre omgåelse af indtægtsloftet ved sådanne salg inden for et interessefællesskab, idet priser og vilkår for samhandel inden for dette interessefællesskab vil kunne være påvirket af interessefællesskabet.
Når salget af elektricitet sker med henblik på videresalg ud af interessefællesskabet, finder bestemmelsen anvendelse, uanset om den interesseforbundne mellemhandler (koncernselskab m.v.) har hjemsted her i landet eller i udlandet. Det vil sige, at producentens markedsindtægt også ved salg til f.eks. et udenlandsk koncernselskab vil skulle være det bruttobeløb, som modtages som vederlag f.eks. ved videresalget ud af koncernen. Dette ændrer ikke på, at det er producenten og ikke det købende koncernselskab, der er betalingspligtig efter loven.
Sælger producenten elektricitet til en interesseforbundet part med henblik på vedkommendes eget forbrug, er det producentens bruttoindtægter ved salget opgjort efter ITL § 4, stk. 1, 1. pkt., der skal medregnes ved opgørelsen af de realiserede markedsindtægter. Dette gælder også ved videresalg til et andet koncernselskab med henblik på vedkommendes eget forbrug. I sidstnævnte tilfælde vil producenten ved opgørelsen af bruttoindtægterne dog skulle anvende en eventuel højere videresalgspris som grundlag for opgørelsen af bruttoindtægterne, hvis der ikke foreligger en tilstrækkelig forretningsmæssig begrundelse for, at elektriciteten ikke er solgt direkte til det koncernselskab, der skal forbruge den. Dette vil være en følge af reglerne i ITL § 8 om anvendelse af armslængdepriser og -vilkår. Se E.A.4.8.5.1.3 Armslængdeprincippet.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed