Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2025-1
<< >>

D.B.3.5 Fællesregistrering LAL § 3, stk. 4

Indhold

Dette afsnit handler om, hvornår en virksomhed kan eller skal fællesregistreres. Se LAL (lønsumsafgiftsloven) § 3, stk. 4.

Afsnittet indeholder:

  • Lovgrundlag
  • Fællesregistrering
  • Kan-regel
  • Skal-regel.

Lovgrundlag

LAL (lønsumsafgiftsloven) § 3, stk. 4 har følgende ordlyd:

"Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om fællesregistrering af flere virksomheder og om delregistrering af virksomheder, der har samme ejer".

Lønsumsafgiftsbekendtgørelsens § 2, stk. 2, har følgende ordlyd:

"Virksomheder, der er fællesregistreret efter ML (momsloven) § 47, stk. 4, 2. pkt., skal fællesregistreres efter lønsumsafgiftsloven, såfremt en eller flere af de fællesregistrerede virksomheder udøver afgiftspligtige aktiviteter. Virksomheder der alene udøver afgiftspligtige aktiviteter, og som ikke har samme ejer, kan efter anmodning registreres under et. Virksomheder, der er registreret under et, betragtes som en virksomhed."

Fællesregistrering

Fællesregistrering betyder, at flere selvstændige virksomheder registreres under ét og betragtes som én virksomhed, når lønsumsafgiften opgøres, angives og betales.

Reglerne om fællesregistrering deles op i to regler:

  • en kan-regel, hvor to eller flere selvstændige virksomheder kan anmode om at blive lønsumsafgiftsmæssigt fællesregistrerede

og

  • en skal-regel, hvor to eller flere selvstændige virksomheder skal lønsumsafgiftsmæssigt fællesregistreres.

Når lønsumsafgiftsbekendtgørelsens § 2, stk. 2, omtaler "afgiftspligtige aktiviteter", betyder det, at der er tale om lønsumsafgiftspligtige aktiviteter.

Se også

Se også afsnit

  • D.B.4.6 om, hvilken metode for opgørelsen af lønsumsafgiften der gælder for en fællesregistrering af virksomheder, der er omfattet af forskellige metoder.
  • D.B.4.7.2 om opgørelse af lønsumsafgiftsgrundlaget ved blandede aktiviteter.

Kan-regel

Virksomheder, der kun har lønsumsafgiftspligtige aktiviteter, og som ikke har samme ejer, kan efter anmodning vælge at lade sig registrere under ét.

Bemærk

Reglen gælder for virksomheder, hvor samtlige virksomheder udelukkende har lønsumsafgiftspligtige aktiviteter.

Hvis virksomhederne har samme ejer, vil de blive registreret under ét. Se lønsumsafgiftsbekendtgørelsens § 2, stk. 1, og afsnit D.B.3.4 Delregistrering LAL § 3, stk. 4.

Eksempel

To foreninger, der udelukkende har lønsumsafgiftspligtige kurser, kan lade sig fællesregistrere og opgøre lønsumsafgiften for begge virksomheder under ét.

Skal-regel

Hvis to eller flere virksomheder ønsker fællesregistrering efter ML (momsloven) § 47, stk. 4, 2. punktum, skal de også fællesregistreres efter lønsumsafgiftsloven, hvis en eller flere af virksomhederne har lønsumsafgiftspligtige aktiviteter.

Se afsnit D.A.3.3.1 Fællesregistrering og D.A.14.1.7 Fællesregistrering ML § 47, stk. 4 om, hvornår virksomheder kan momsmæssigt fællesregistreres.

Eksempel

Et holdingselskab ejer samtlige aktier i et bankselskab og i et IT-selskab, der bl.a. leverer IT-ydelser til bankselskabet. Selskaberne ønsker at blive fællesregistreret efter ML (momsloven) § 47, stk. 4, 2. punktum.

Koncernen kan vælge at anmode om fællesregistreringer efter ML (momsloven) § 47, stk. 4, 2. punktum af:

a)      Bank og IT-selskab
b)      Bank, IT-selskab og holdingselskab
c)      IT-selskab og holdingselskab.

Koncernen vil være omfattet af skal-reglen i situationerne a) og b), idet fællesregistreringen omfatter bankselskabet, der har lønsumsafgiftspligtige aktiviteter.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2025, kan du beregne skatten for indkomståret 2025. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2024, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2024.
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2025. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2024.
Oprindeligt ville regeringen sætte grænsen ned til 25%, men efter aftale med de Konservative har regeringen nu stillet forslag til Folketinget om, at grænsen sættes ned til 50%.
BEREGNER
Beregn, hvad det koster dig at sætte arbejdstiden et par timer ned om ugen.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.