Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

C.E.5.1.1.2.1 Skatteansættelse for dødsåret, når afdøde var gift

Indhold

Dette afsnit beskriver, om der kan ske en skatteansættelse for dødsåret, når afdøde var gift, og dødsboet er udleveret som boudlæg efter DSL (dødsboskifteloven) § 18.

Afsnittet indeholder:

  • Personer omfattet af reglen
  • Hovedregel
  • Undtagelse.

Personer omfattet af reglen

Reglen omfatter afdøde personer, der

  • var gift ved dødsfaldet
  • ikke var separeret, og
  • levede sammen.

Se DBSL (dødsboskatteloven) § 78.

Se også

Se KSL (kildeskatteloven) § 4 og afsnit C.A.8.1 Overordnet om ægtefællebeskatning om den ægteskabelige samlivsstatus i skattemæssig forstand.

Hovedregel

Der skal ikke ske en skatteansættelse for dødsåret. Se. DBSL (dødsboskatteloven) § 78, stk. 2.

Baggrunden for hovedreglen er, at

  • de forudbetalte skatter normalt dækker et eventuelt skattekrav
  • ingen hæfter for afdødes gæld og
  • udbetaling af en overskydende skat vil forsinke skifterettens afgørelse af, om boudlæg er muligt.

Se også

Se

Undtagelse

Den længstlevende ægtefælle kan kræve, at der sker en skatteansættelse for mellemperioden. Skatteansættelsen kan kun kræves af en samlevende ægtefælle.

Ægtefællerne skal være samlevende både

  • ved dødsfaldet og
  • ved udgangen af året før dødsåret.

Se DBSL (dødsboskatteloven) § 78, stk. 2.

Fristerne for krav om skatteansættelse for mellemperioden fremgår af DBSL (dødsboskatteloven) § 13. Se afsnit C.E.3.2.2.2.1 Dødsboets frist for at stille krav om afsluttende skatteansættelse for mellemperioden om dødsboets frist for at stille krav om afsluttende skatteansættelse for mellemperioden.

Den længstlevende ægtefælle skal indsende et særligt oplysningsskema.

Den længstlevende ægtefælle skal ikke betale restskat, fordi den længstlevende ægtefælle ikke hæfter for afdødes eventuelle restskat. Se DSL (dødsboskifteloven) § 19, stk. 2. Overskydende skat skal udbetales til ægtefællen uden om dødsboet. Der er en minimumsgrænse for udbetaling af overskydende skat. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 15, stk. 5.

Bemærk

Afdødes krav på beløb efter § 1 i lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter (Grøn check) er endeligt afgjort med det beløb, der har nedsat den forskudsbetalte indkomstskat før dødsfaldet. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 78, stk. 3.

Det betyder, at Skattestyrelsen ikke beregner, om afdøde har modtaget for lidt eller for meget i kompensationsbeløb for mellemperioden.

Se også

Se afsnit

  • C.E.14 om definition af mellemperioden
  • C.E.3.2.4.3 om overskydende skat for mellemperioden
  • C.E.15 om, hvor meget beløbsgrænserne i § 15, stk. 5, er reguleret til for de enkelte år
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.