C.E.3.3.2.2 Dødsboets succession i den længstlevende ægtefælles skattemæssige stilling
Indhold
Dette afsnit beskriver dødsboets succession i den længstlevende ægtefælles skattemæssige stilling.
Dødsboer omfattet af reglen
Reglen omfatter skiftede dødsboer, hvor skiftet sker i forbindelse med dødsfaldet, og hvor dødsboet ikke er skattefritaget efter DBSL (dødsboskatteloven) § 6.
Se afsnit C.E.3.1.5 Hvornår er et dødsbo skattefritaget? om, hvornår et dødsbo er skattefritaget.
Regel
Når den længstlevende ægtefælles aktiver udloddes til andre arvinger eller legatarer, skal gevinst og tab indgå i bobeskatningsindkomsten. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 4, stk. 2.
Når gevinst og tab skal gøres op, succederer dødsboet i den længstlevende ægtefælles skattemæssige stilling vedrørende disse aktiver. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 20, stk. 2.
Den længstlevende ægtefælles spekulationshensigt eller næringsstatus succederer dødsboet også i. Det gælder, uanset om der er tale om oprindelig eller efterfølgende nærings- eller spekulationshensigt.
Dødsboet succederer, uanset hvordan og på hvilke vilkår den længstlevende ægtefælle har anskaffet aktivet. Reglen gælder derfor også, når den længstlevende ægtefælle i sin tid har anskaffet aktivet ved udlæg eller udlodning med succession fra et dødsbo eller på anden måde har succederet i den forrige ejers skattemæssige stilling.
Bemærk
Reglen gælder kun for gevinst og tab ved udlodning til andre arvinger eller legatarer. Den gælder derfor ikke, når den længstlevende ægtefælle sælger til andre, der ikke er arvinger eller legatarer i dødsboet.
Den længstlevende ægtefælle er skattepligtig af sit eget formueafkast. Det gælder også for aktiver, der udloddes til andre arvinger eller legatarer, indtil udlodningstidspunktet.
Se afsnit C.E.3.5 Beskatning af den længstlevende ægtefælle og en samlever om beskatning af den længstlevende ægtefælle og en samlever.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed