C.D.4.1.8 Lempelse for udenlandsk skat
Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne om lempelse for udenlandsk skat.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Eksempler
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Regel
Hvis et datterselskab, der er omfattet af CFC-beskatning, betaler udenlandsk skat, kan der lempes for denne i moderselskabets danske skattetilsvar efter reglerne i LL (ligningsloven) § 33, stk. 1 og stk. 6, det vil sige efter creditprincippet. Se afsnit C.D.10.2 Skattenedsættelser om LL (ligningsloven) § 33. Der er mulighed for, at der som udgangspunkt gives nedslag for datterselskabets samlede skatter (creditlempelse). Se SEL (selskabsskatteloven) § 32, stk. 11. Begrundelsen herfor er, at datterselskabets samlede indkomst skal medregnes.
Datterselskabet skal opgøre sin indkomst efter territorialprincippet. Se SEL (selskabsskatteloven) § 32, stk. 3 sammenholdt med SEL (selskabsskatteloven) § 8, stk. 2, 1.-3. pkt. Indtægter og udgifter, som vedrører faste driftssteder og faste ejendomme i andre lande end datterselskabets hjemland, medregnes dermed ikke i datterselskabets indkomst. Som følge heraf gives der nedslag for de skatter, som et udenlandsk datterselskab ville betale, hvis det blev beskattet efter et tilsvarende territorialprincip.
I SKM2008.229.SR bekræftede Skatterådet, at den engelske selskabsskat, som det engelske datterselskab betaler af sit overskud efter fradrag af underskud overført efter reglerne om group relief, kan modregnes i den danske CFC-skat, der er beregnet på grundlag af samme overskud, efter fradrag af overførte underskud. Se SEL (selskabsskatteloven) § 32, stk. 11.
Eksempler
De to eksempler viser, at hvis et datterselskab er omfattet af CFC-beskatning og betaler udenlandsk skat, kan der lempes herfor i moderselskabets danske skattetilsvar efter creditmetoden. Der gives lempelse for den skattebetaling, som datterselskabet ville have betalt, hvis det blev beskattet efter et territorialprincip.
Eksempel 1
Datterselskabet A er hjemmehørende i X, som beskatter efter globalindkomstprincippet. A har et fast driftssted B i Y. A har et overskud som følge af renteindkomst på 200, mens B har et underskud på 100.
A betaler skat i X af den samlede indkomst på 100 (indkomsten i A, 200, minus indkomsten i B, -100). Beskatningen er på 10 pct. Hvis A var blevet beskattet efter et territorialprincip, ville A have betalt en skat på 20.
Ved lempelse i Danmark gives der lempelse for en skattebetaling på 20, fordi der gives nedslag for de skatter, som A ville have betalt, hvis det blev beskattet efter et territorialprincip.
Eksempel 2
Samme situation som under eksempel 1, bortset fra at B nu har et overskud på 100. A betaler skat i X af den samlede indkomst på 300 (indkomsten i A, 200, plus indkomsten i B, 100). Beskatningen i X er på 10 pct., det vil sige, at A skal betale en skat på 30 (med lempelse af eventuelle skatter i Y).
Ved lempelse i Danmark gives der lempelse for en skattebetaling på 20, fordi der gives nedslag for de skatter, som A ville have betalt, hvis det blev beskattet efter et territorialprincip. I denne situation vil B kunne være særskilt omfattet af SEL (selskabsskatteloven) § 32, hvis mere end 1/3 af indkomsten er CFC-indkomst.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Skatterådet | ||
SKM2008.229.SR | Den engelske selskabsskat, som det engelske datterselskab betaler af sit overskud efter fradrag af underskud overført efter reglerne om group relief, kan modregnes i den danske CFC-skat, der er beregnet på grundlag af samme overskud efter fradrag af overførte underskud. |
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed