A.C.3.8.3.2 Advokatnævnets reaktionsmuligheder
Indhold
Dette afsnit handler om Advokatnævnets reaktionsmuligheder.
Indledning
Finder Advokatnævnet, at en advokat har tilsidesat de pligter, der følger af retsplejeloven eller forskrifter fastsat i medfør af loven, kan nævnet pålægge advokaten en sanktion. Sanktionen kan være en irettesættelse eller en bøde på indtil 300.000 kr. Se RPL § 147 c, stk. 1.
Hvis en advokat groft eller gentagne gange overtræder sine pligter som advokat, og de udviste forhold giver grund til at antage, at den pågældende ikke for fremtiden vil udøve advokatvirksomhed på forsvarlig vis, kan nævnet frakende advokaten retten til at udøve advokatvirksomhed. Se RPL § 147 c, stk. 3.
Nævnet offentliggør alle afgørelser, hvor nævnet pålægger advokater bøder på 10.000 kr. eller mere.
Frakendelser offentliggøres altid.
Advokatnævnets afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Advokatnævnets afgørelse efter RPL § 147 c, stk. 1 og 2, kan dog indbringes for retten af advokaten. Se RPL § 147 d, stk. 1.
Bemærk
Advokatnævnet afviser klager, som efter deres beskaffenhed ikke hører under nævnets kompetence. Dette gælder fx klager over bobestyrer og kuratorer, som i visse tilfælde hører under skifterettens kompetence. Se DSL (dødsboskifteloven) § 96, stk. 1.
Skifteretten må som klageinstans vurdere, om advokaten eventuelt har overtrådt god advokatskik, og i givet fald sende sagen til Advokatnævnet.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed