Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

A.C.2.6.6 Toldbehandling af personer

Indhold

Afsnittet handler om reglerne for toldbehandling af personer. Disse regler omfatter også personer, der som fører eller besætningsmedlem indrejser med skib, fly, tog, lastbil eller bus.

Afsnittet indeholder:

  • Kontrol og toldbehandling
  • Eftersyn på personer
  • Angivelse ved indrejse
  • Toldsats

Kontrol og toldbehandling

Personer, som rejser mellem lande uden for EU og det danske toldområde, skal ved både ind- og udrejse uopfordret standse op for kontrol.

Desuden har disse personer pligt til over for Toldstyrelsen at angive alle de medbragte varer, som ikke er i fri omsætning i EU, eller som udføres fra EU's toldområde. De skal desuden give Toldstyrelsen de oplysninger, som er nødvendige for Toldstyrelsens udøvelse af kontrol. Se TDL § 23, stk. 1-2.

I alle tilfælde skal personer, som indrejser til det danske toldområde, og som har været om bord på skibe eller i fly, som befinder sig i tog, eller som færdes på offentlige veje, ved landegrænsen, langs kysterne, i havne, i lufthavne eller på landingssteder, standse op for toldkontrol, når det forlanges af Toldstyrelsen, og i øvrigt give de oplysninger, der er nødvendige for at gennemføre kontrollen. Se TDL § 23, stk. 3. Toldstyrelsen har hjemmel til at kontrollere både indenrigs- og udenrigspassagerer.

Ønsker det kontrolførerende personale at undersøge en bil, båd, bagage mv., skal personen selv pakke bagagen ud og pakke den ned igen.

Ved toldbehandling har den rejsende pligt til at dokumentere, at betingelserne for told- og afgiftsfrihed er til stede, fx varigheden af opholdet i udlandet, aldersbetingelserne eller varens beskaffenhed og pris. Se TBEK § 125.

Eftersyn på personer

I forbindelse med toldkontrol er Toldstyrelsen berettiget til at foretage eftersyn på personer. Se TDL § 25, stk. 1.

Undtagelser

En række personer er undtaget fra de normale regler om eftersyn, når dette er aftalt i en international aftale som Danmark har tiltrådt.

Undtagelser gælder fremmede landes diplomatiske udsendinge og udsendte lønnede konsuler og deres familier samt personer, der arbejder for internationale organisationer og institutioner og medlemslandenes repræsentanter i sådanne organisationer og institutioner. Se TBEK § 126.

Angivelse ved indrejse

Personer, som rejser ind i Danmark fra lande uden for EU, skal straks foretage angivelse af medbragte varer, der skal told- og afgiftsberigtiges, eller som er omfattet af særlige indførselsbestemmelser. Hvis der ikke medbringes varer til erhvervsmæssig anvendelse, kan angivelsen ske mundtligt, medmindre Toldstyrelsen finder det nødvendigt, at angivelsen og oplysninger i øvrigt afgives skriftligt.

Toldstyrelsen kan bestemme, at angivelse også kan foretages ved at passere et kontrolområde, som består af 2 kanaler, en rød og en grøn. Den røde kanal er mærket med "varer at angive" og den grønne kanal er mærket med "ingen varer at angive". Personer, der går gennem den grønne kanal, har ved denne handling angivet over for Toldstyrelsen, at der ikke medbringes varer, som skal told- og afgiftsberigtiges, eller som er undergivet særlige indførselsbestemmelser.

Hvis personer ved indrejse fra lande uden for EU har varer med, der ikke kan indføres told- og afgiftsfrit, kan varerne indføres mod betaling af told og afgifter.

Se TDL § 23, stk. 2, og TBEK § 122, stk. 3.

Likvide midler

Medbringer bæreren likvide midler, der samlet svarer til en værdi på 10.000 euro eller derover, skal bæreren uopfordret angive de likvide midler til Toldstyrelsen ved brug af en angivelsesblanket og stille dem til rådighed for kontrol.

Toldstyrelsen har beføjelse til ved et påbud at afkræve afsender, modtager eller en repræsentant for én af disse, at vedkommende (angiveren) foretager en indberetningsangivelse til Toldstyelsen inden for en frist på 30 dage. Indberetningsangivelsen skal indgives ved brug af en blanket. Toldstyrelsen kan alene kræve en indberetningsangivelse, når der i forbindelse med kontrol af forsendelser konstateres udledsagede likvide midler med en samlet værdi, der svarer til 10.000 euro eller derudover.

Se også F.A.31.12 VAB K, Likvide midler, for mere om likvide midler, herunder om angivelse, kontrol og påbud ved ind- og udførsel af likvide midler.

Toldsats

Tolden beregnes efter en enhedstoldsats på 2,5 % af værdien, når indførslen ikke har erhvervsmæssig karakter, og den samlede værdi pr. person ikke overstiger 700 EUR.

Enhedstoldsatsen gælder ikke for tobaksvarer.

Der kan ved toldbehandlingen anmodes om, at varerne fortoldes efter den gældende toldsats i toldtariffen.

Momsgodtgørelse

Til brug ved godtgørelse af moms for varer indkøbt i Norge i afgiftsberigtiget stand kan der ved indrejsen i Danmark fås attest om, at varerne er indført i Danmark. Der skal i forbindelse hermed betales moms af varerne.

Ordningen gælder dog kun for varer, hvis enhedsværdi inklusive moms overstiger 430 euro for rejsende med fly eller skib og 300 euro for rejsende over land.

Attesten gives på fakturaen eller et tilsvarende bilag, der er beregnet til returnering til sælgeren til brug ved godtgørelse af moms i købslandet.

Se TBEK § 127.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.