Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

I.A.5.13.1 Kriterier for at blive nummerpladeoperatør

Efter ansøgning kan Motorstyrelsen autorisere en virksomhed til at indregistrere, afmelde og omregistrere køretøjer i Motorregistret og udlevere nummerplader. Se KØREGL §§ 15 og 16, som ændret ved lov nr. 2193 af 2021 af 30. november 2021 samt registreringsbekendtgørelsens §§ 91-97.

En virksomhed kan kun autoriseres som nummerpladeoperatør, hvis virksomheden opfylder følgende betingelser:

  • Virksomheden skal have fast forretningssted i Danmark.
  • Virksomheden skal erhvervsmæssigt handle med eller lease køretøjer af den type, der skal registreres eller l være godkendt af Færdselsstyrelsen til at syne eller omsyne køretøjer.
  • Virksomheden må ikke have forfalden gæld til det offentlige.
  • Virksomheden må ikke være under rekonstruktion, konkurs eller likvidation.

Med vedtagelse af lov nr. 2193 af 30. november 2021 er den type af gæld, der medfører at en virksomhed ikke kan være eller blive registreret som nummerpladeoperatør, udvidet til at omfatte alt forfalden gæld til det offentlige. Hidtil har det kun været en betingelse, at en virksomhed ikke må have gæld til staten. Ændringen betyder, at virksomheder der har gæld til det offentlige, ikke kan være eller blive registreret som nummerpladeoperatør.

Betingelser

Autoforhandlere og leasingselskaber

For at kunne blive autoriseret som nummerpladeoperatør, er det en betingelse, at en autoforhandler eller leasingselskab skal sælge eller lease mindst 100 køretøjer om året af den type, der skal registreres. Se registreringsbekendtgørelsens § 92, stk. 1.

Syns- og omsynsvirksomheder

For synsvirksomheder stilles der ikke krav om salg af køretøjer, men virksomheden skal være godkendt som synsvirksomhed af Færdselsstyrelsen.

En virksomhed, der er godkendt af Færdselsstyrelsen til at omsyne køretøjer, autoriseres kun som nummerpladeoperatør, hvis virksomheden årligt sælger eller leaser mindst 50 køretøjer af den type, der skal registreres, før køretøjet tages i brug. Se registreringsbekendtgørelsens § 92, stk. 3.

Øvrige forhandlere

Virksomheder, der normalt ikke sælger eller leaser biler, skal sælge mindst 50 køretøjer af de typer, der årligt skal registreres for at blive autoriseret som nummerpladeoperatør. Det betyder eksempelvis, at en forhandler af:

  • campingvogne skal sælge eller lease mindst 50 vogne om året
  • motorcykler skal sælge eller lease mindst 50 motorcykler om året
  • knallerter skal sælge eller lease mindst 50 knallerter om året.

Se registreringsbekendtgørelsens § 92, stk. 2.

Motorstyrelsen kan dispensere fra de nævnte krav i områder af landet, hvor der mangler en autoriseret nummerpladeoperatør, der registrerer køretøjer. Her kan Motorstyrelsen autorisere virksomheder eller offentlige myndigheder som nummerpladeoperatør. Se registreringsbekendtgørelsens § 91, stk. 3.

Autoriserede virksomheder, herunder synsvirksomheder, må kræve betaling for registrering i Motorregistret, bortset fra registrering vedrørende køretøjer, der handles, repareres eller leases som led i den autoriseredes øvrige virksomhed. Se KØREGL § 15, stk. 6.

I områder af landet, hvor der i særlig grad mangler et ekspeditionssted, der har alle typer af nummerplader på lager, kan Motorstyrelsen autorisere en virksomhed eller en offentlig myndighed til at registrere i Motorregistret. Se KØREGL § 15, stk. 7.

Autorisering af politiet, forsvaret, forsikringsselskaber og skrothandlere

Motorstyrelsen kan autorisere følgende myndigheder og virksomheder til at registrere i Motorregistret i det angivne omfang:

  1. Politiet til at registrere egne køretøjer i Motorregistret.

  2. Forsvaret til at registrere og afmelde egne køretøjer i Motorregistret.

  3. Politiet, forsikringsselskaber, taksatorer og virksomheder, der er godkendt til at foretage miljørigtig skrotning af køretøjer, til at afmelde køretøjer, der er registreret i Motorregistret.

  4. Forsikringsvirksomheder og taksatorer til at registrere reparation eller genopbygning af skadet køretøj.

  5. Køretøjsimportører og -producenter til at oprette og registrere oplysninger om et køretøjs tekniske forhold.

 Se KØREGL (køretøjsregistreringsloven) § 15, stk. 8.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
Spørg om skat
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.