G.A.3.1.5.5 Pantsætnings-og afhændelsesforbud
Indhold
Dette afsnit omhandler begrænsninger i den enkelte ægtefælles særråden og særhæftelse i ægteskabet i forhold til pantsætning og afhændelsesforbud.
Afsnittet indeholder:
- Regelgrundlag
- Samtykke
Regelgrundlag
Hovedprincippet i ægtefælleloven om særråden og særhæftelse gælder ikke i forhold, der er af væsentlig betydning for familien.
En ægtefælle må ikke uden den anden ægtefælles samtykke indgå aftale om at overdrage, pantsætte, udleje eller bortforpagte familiens helårsbolig eller en bolig, der er bestemt til familiens helårsbolig, når boligen helt eller delvist indgår i ligedelingen efter ægtefællelovens § 5, stk. 1. 1. punktum. Se ægtefælleslovens § 6, stk. 1. Samtykke efter § 6, stk. 1 kræves, selv om ægtefællerne har ophævet samlivet. Se ægtefællelovens § 6, stk. 2. Samtykke kræves også efter separation eller skilsmisse, indtil der er indgået aftale eller truffet endelig afgørelse om boligen efter ægtefællelovens § 48. Se ægtefællelovens § 6, stk. 3. Bestemmelserne finder kun anvendelse på boliger i Danmark. Se ægtefællelovens § 9.
Ikke-ejer ægtefællen kan ikke modsætte sig, at en kreditor foretager udlæg i ejendommen, selv om den er familiens bolig, og kan heller ikke modsætte sig, at ejendommen sælges ved tvangsauktion.
Hvis den faste ejendom tilhører skyldnerens ægtefælle, kan den stilles som sikkerhed for skylden, men det kræver samtykke fra begge ægtefæller.
Hvis en direktør i et selskab vil stille sin private ejendom som sikkerhed for selskabets gæld, er der ligeledes tale om pantsætning, der kræver samtykke fra ægtefællen.
Bemærk
Ved inddrivelse af offentlig gæld skal der så vidt muligt ved pantsætning af fast ejendom oprettes et (ejer)pantebrev, der underpantsættes til Skatteforvaltningen som sikkerhed for en nærmere beskrevet gæld. Der er dog intet til hinder for, at sikkerhedsstillelsen tinglyses på grundlag af en skriftlig pantsætningserklæring tilført fogedbogen.
Samtykke
Samtykke til pantsætning af fast ejendom skal være skriftligt og kan afgives enten som et løst dokument, eller ved at begge ægtefæller i udlægsbogen underskriver samtykket til pantsætningen.
Hvis en ægtefælle har indgået en retshandel som beskrevet i ægtefællelovens § 8 uden fornødent samtykke, kan den anden ægtefælle få aftalen omstødt ved dom, hvis erhververen eller panthaveren indså eller burde indse, at ægtefællen var uberettiget til at indgå aftalen.
Retssag om omstødelse skal anlægges inden 3 måneder, efter at ægtefællen har fået kundskab om retshandelen, dog senest 1 år efter aftalen blev gennemført. Blev aftalen tinglyst inden overtagelsesdagen regnes fristen fra tinglysningen. Se ægtefællelovens § 8, stk. 2.
Nægter den anden ægtefælle at give samtykke, eller kan samtykket ikke indhentes indenfor rimelig tid, kan dispositionen på begæring fra den ægtefælle, der ejer boligen, tillades, hvis der ikke findes at være gyldig grund til at nægte at gennemføre aftalen. Se ægtefællelovens § 7.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed