G.A.2.2.3.2.1 Pantefogedens kompetence
Indhold
Dette afsnit beskriver pantefogedens kompetence, når skyldner fremsætter indsigelser under en udlægsforretning.
Afsnittet indeholder:
- Indsigelser under udlægsforretningen
- Tvivlsspørgsmål
Indsigelser under udlægsforretningen
Pantefogeden har ikke kompetence til at behandle tvister under en udlægsforretning, og der kan ikke foretages en egentlig bevisførelse for pantefogeden. Se skatteinddrivelseslovens § 6.
Fremsætter skyldneren eller tredjemand indsigelse under udlægsforretningen, skal pantefogeden straks underrette fogedretten om indsigelsen.
Pantefogeden må ikke uden behandling afvise en indsigelse, men kan udøve et skøn. Det betyder:
- På den ene side skal udlægsforretningen udsættes, indtil forholdet er afklaret, hvis der foreligger en åbenbar fejl - fx at fordringen ser ud til at være betalt.
- På den anden side skal pantefogeden gennemføre udlægsforretningen på normal vis, hvis indsigelsen ikke umiddelbart kan tages til følge. Derefter skal pantefogeden indbringe klagen for fogedretten.
Vælger pantefogeden at gennemføre udlægsforretningen, selvom skyldneren eller tredjemand fremkommer med indsigelse, skal indsigelsen indføres ordret i udlægsbogen.
Skyldner underrettes om, at sagen vil blive forelagt for fogedretten, og at han vil modtage en kopi af det materiale, som fremsendes til fogedretten.
Tvivlsspørgsmål
Pantefogeden kan indbringe tvivlsspørgsmål for fogedretten til afgørelse, selvom skyldner ikke fremsætter indsigelser. Pantefogeden kan også indbringe sagen for fogedretten, hvis pantefogeden - inden udlægstilsigelsen udsendes - har kendskab til, at skyldneren vil protestere mod udlægsforretningen. Se skatteinddrivelseslovens § 6, stk. 1, sidste pkt.
Når pantefogeden skal vurdere, om denne straks skal bede fogedretten om at foretage udlægsforretning eller selv skal foretage denne, afhænger det af, om adgangen til at få fyldestgørelse forspildes, hvis der ikke straks foretages udlæg.
Når restanceinddrivelsesmyndigheden fremsender sagen til fogedretten, sendes en udskrift af udlægsbogen sammen med et processkrift. Se afsnit G.A.2.2.3.2.3 Restanceinddrivelsesmyndighedens sagsforberedelse restanceinddrivelsesmyndighedens sagsforberedelse, om udarbejdelse af processkrift.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed