Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

F.A.9.6.2 Listeregler/produktspecifikke regler (PSR)

Listeregler/produktspecifikke regler (PSR) vil altid fremgå af et bilag til oprindelsesprotokollen i den handelsaftale, som EU har indgået med aftalelandet. Listereglerne/de produktspecifikke regler (PSR) beskriver de bearbejdninger eller forarbejdninger, som giver præferenceoprindelse til de materialer eller produkter som endnu ikke har opnået oprindelse. Du kan læse mere om listereglerne på Kommissionens hjemmeside.

Listereglerne er delt op i kolonner som vil blive gennemgået nedenfor.

  • Kolonne 1: I kolonne 1 angives kapitelnummer, 4-cifret position eller 6-cifret underposition i det harmoniserede system (HS), alt efter hvad der er relevant. Både kolonne 1 og 2 beskriver det fremstillede produkt.
  • Kolonne 2: Indeholder de varebeskrivelser, der anvendes i nævnte system (HS) for de pågældende positioner eller kapitler.
  • Kolonne 3: For hvert enkelt angivelse i kolonne 1 og 2 er der fastsat en eller flere regler (kvalificerende behandlinger) i kolonne 3, som skal opfyldes. Husk, at reglen i kolonne 3 kun gælder for materialer uden oprindelsesstatus, dvs. de varer, som ikke allerede har oprindelse i eksportlandet eller EU.

Når der i nogle tilfælde står "ex" før angivelsen i kolonne 1, betyder det, at reglen i kolonne 3 kun finder anvendelse på den del af den pågældende position, som er beskrevet i kolonne 2.

I kolonne 1 kan der også nogle gange fremgå flere positioner eller underpositioner fra HS, eller et helt kapitel er angivet, så er varebeskrivelsen i kolonne 2 angivet generelt, så finder den tilsvarende regel i kolonne 3 anvendelse på alle produkter, hvis disse tariferes under positioner i kapitlet eller under en af de positioner/underpositioner, der fremgår i kolonne 1.

I kolonne 3 kan der være fastsat 2 regler som kan give materialer uden oprindelsesstatus oprindelse. Disse vil være adskilt af ordet "eller", og derfor kan eksportøren selv vælge, hvilken regel der skal anvendes. Vær opmærksom på, at begge regler i nogle tilfælde skal være opfyldt.

Når der er forskellige regler i listen for forskellige produkter indenfor en position, vil der ud for hvert produkt fremgå en beskrivelse af den del af positionen, der vil være omfattet af den tilsvarende regel i kolonne 3.

Bemærk

Listen i GSP aftalen adskiller sig ved, at der i kolonne 3 ud for nogle produkter vil være en opdeling af reglen for de "mindst udviklede lande (LDC)" og andre "præferenceberettigede lande". De lande som er mindst udviklede vil fremgå af bilag IV til Forordning (EU) nr. 978/2012. For disse lande vil der i kolonne 3 i listen, fremgå en mindre streng oprindelsesregel. De lande som er omfattet af "de præferenceberettigede lande" vil man kunne finde i bilag II i forordning (EU) nr. 978/2012. Denne regel gælder for alle andre præferenceberettigede lande såvel som eksport fra EU til et præferenceberettiget land, med henblik på bilateral kumulation. For mere information om kumulation, se afsnit F.A.9.6.8

Listen til GSP aftalen fremgår af DF Bilag 22-03.

Kapitel 61

Beklædningsgenstande og tilbehør til beklædningsgenstande, af trikotage:

- Fremstillet ved sammensyning eller anden samling af to eller flere stykker af trikotagestof, der enten er skåret i form eller formtilvirket

a) LDC Fremstilling på basis af stof

b) Andre præferenceberettigede lande Strikning og konfektion (herunder tilskæring)

I nogle oprindelsesprotokoller vil der også fremgå en kolonne 4. Dette er bl.a. tilfældet med oprindelsesprotokollen i EØS aftalen, som kan findes på dette Link. Hvis der fremgår en regel både i kolonne 3 og 4, kan eksportøren vælge at bruge enten reglen i kolonne 3 eller 4. Hvis der ikke er angivet nogen regel i kolonne 4, skal reglen i kolonne 3 anvendes.

ex Kapitel 29

Organiske kemikalier, undtagen:

Fremstilling på basis af alle materialer, undtagen materialer, der henhører under samme position som produktet. Materialer, der henhører under samme position som produktet, må dog anvendes, forudsat at deres samlede værdi ikke overstiger 20% af produktets pris ab fabrik

Fremstilling, ved hvilken værdien af alle anvendte materialer ikke overstiger 40% af produktets pris ab fabrik

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
Spørg om skat
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.