Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

F.A.8.1.1 Formål

En vare kan pålægges en særlig told for at modvirke væsentlig skade for en erhvervsgren i EU på grund af dumping eller udligning (subsidiering). Det kaldes antidumpingtold eller udligningstold, og dækker overordnet over følgende:

  • Dumping er, når en ikke-EU-virksomhed sælger en vare til EU til en lavere pris end prisen på virksomhedens hjemmemarked for samme vare. Se RFO 2016/1036 af 08.06.2016 om beskyttelse mod dumpingimport fra lande, der ikke er medlemmer af Den Europæiske Union, artikel 1.
  • Subsidiering er, når eksportlandets stat direkte eller indirekte yder tilskud (subsidier) til fx fremstilling, produktion, udførsel eller transport, og der herved opnås en fordel. Se RFO 2016/1037 af 8.06.2016 om beskyttelse mod subsidieret indførsel fra lande, der ikke er medlemmer af Den Europæiske Union, artikel 2 og 3.

Hvis varer fra en ikke-EU-virksomhed dumpes eller subsidieres, vil de medføre skade for europæiske virksomheder, fx i form af konkurrenceforvridning, når varerne overgår til fri omsætning i EU.

EU's udligningsforanstaltninger indføres, hvis den skade, der forvoldes, er begrænset til en specifik virksomhed, branche eller gruppe af virksomheder eller brancher. Eksportstøtte og tilskud, der er betinget af brugen af indenlandske varer frem for importerede varer, anses for at være specifikke.

Antidumpingtold eller udligningstold lægges almindeligvis på en bestemt vare fra et eller flere lande, så tolden gælder for al import af den pågældende vare fra det eller pågældende lande.

Antidumpingtold eller udligningstold opkræves ud over den sædvanlige told på varerne - dvs. i tillæg til fx den tarifmæssige told eller præferencetold. Se afsnit F.A.5 Den fælles toldtarif og tarifering af varer og afsnit F.A.9.2 Ikke-præferentiel oprindelse. De ikke-præferentielle oprindelsesregler er fastsat for at kunne fastslå varens oprindelsesland, bl.a. for at kunne bestemme antidumpingtold.

Se også ""EU-kommissionens hjemmeside om konkurrenceforvridning" og Erhvervsstyrelsens hjemmeside vedrørende defensive handelsinstrumenter.

Erhvervsstyrelsen er ressortmyndighed med hensyn til antidumpingtold.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
Spørg om skat
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.