Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

E.B.5.1 Andre rettigheder over fast ejendom

Der skal betales en afgift på ►1.850◄ kr. for andre tinglysninger end tinglysning af ejerskifte, pant eller ejendomsforbehold. Se TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 7, stk. 1. Som eksempler kan bl.a. nævnes tinglysning af forkøbsret, uigenkaldelig fuldmagt, samejekontrakter, servitutter og relaksationer. Det gælder eksempelvis også tinglysning af ændringer til allerede tinglyste dokumenter, fx tinglysning af påtegninger på dokumenter eller tinglysning af tillæg til eksisterende dokumenter (allonger).

Se eksempelvis SKM2015.445.LSR vedrørende tinglysning af en påtegning på et skøde.

TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 7 er således en opsamlingsbestemmelse, der pålægger tinglysninger en afgift på ►1.850◄ kr. i de situationer, hvor tinglysningen ikke falder ind under TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 4 om ejerskifte, TAL (tinglysningsafgiftsloven) §§ 5 - 5 b om pant, særreglerne i TAL (tinglysningsafgiftsloven) §§ 6 - 6 a eller i øvrigt er afgiftsfritaget efter TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 8 eller anden bestemmelse.

Se også

Se også afsnit E.B.2.3 Hvad er fritaget for afgift? om tinglysning af rettigheder over fast ejendom, der er afgiftsfri.

Oversigt over kendelser, domme, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse Afgørelsen i stikord Kommentarer
Landsskatteretskendelser

SKM2015.445.LSR

Landsskatteretten fandt, at der ved lysning af påtegning til skøde indtrådte pligt til at betale tinglysningsafgift.

Landsskatteretten bemærkede indledningsvist, at pligten til at betale tinglysningsafgift indtræder på grundlag af de faktiske foretagne anmeldelser og tinglysningsmæssige ekspeditioner.

I sagen blev en erklæring om, at ejendommen skulle anvendes i erhvervsøjemed tinglyst som en påtegning til skødet. Der skete således tinglysning af påtegningen.

Tinglysningen blev anset for omfattet af TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 7, stk. 1, og ikke TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 8, stk. 3. Afgiftsfrihed i medfør af TAL § 8, stk. 3, nr. 3, omfattede i tilfælde som det foreliggende alene den endelige indførelse i tingbogen af skødet. Skødet var oprindeligt blevet tinglyst med frist til afgivelse af den pågældende erklæring om ejendommens anvendelse.  

 
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.