C.I.4.1.6.2 Skattefordel
For at LL (ligningsloven) § 3, finder anvendelse, skal arrangementet medføre en skattefordel.
Når det skal vurderes, om der opnås en fordel ved arrangementet, kan der findes inspiration i EU-kommissionens henstilling af 6. december 2012 om aggressiv skatteplanlægning (2012/772/EU). Følgende fremgår af henstillingens pkt. 4.7:
"Når de nationale myndigheder skal afgøre, om et arrangement eller en serie arrangementer har medført en skattefordel som omhandlet i punkt 4.2, bør de sammenligne det beløb, en skatteyder skal betale i skat med reference til de pågældende arrangementer, med det beløb, som den samme skatteyder skulle betale i skat under de samme omstændigheder uden disse arrangementer. I denne forbindelse bør det undersøges, om en eller flere af følgende situationer forekommer:
- Et beløb indgår ikke i beskatningsgrundlaget
- Skatteyderen får fordel af et fradrag
- Der opstår et skattemæssigt tab
- Der skal ikke betales kildeskat
- Udenlandsk skat udlignes"
Som det fremgår af afsnit C.I.4.1.2, finder LL (ligningsloven) § 3, sk. 1, anvendelse på selskaber omfattet af SEL (selskabsskatteloven) §§ 1 eller 2 og på fonde og foreninger omfattet af FBL (fondsbeskatningsloven) § 1. Der skal således foreligge en skattefordel for et selskab mv., for at LL (ligningsloven) § 3, stk. 1, finder anvendelse.
Hvis der er en skattefordel for et selskab mv., finder LL (ligningsloven) § 3, stk. 1, tilsvarende anvendelse for andre deltagere i arrangementerne eller serierne af arrangementer, når deltagerne er skattepligtige omfattet af KSL (kildeskatteloven) §§ 1 eller 2 eller DBSL (dødsboskatteloven) § 1, stk. 2, jf. LL (ligningsloven) § 3, stk. 4.
Se eksempelvis SKM2022.99.SR, hvor der forelå en skattefordel for et selskab, da det var skattefrit af et likvidationsprovenu. Transaktionen var dog ikke omfattet af LL (ligningsloven) § 3, eftersom den ikke var mod formålet og hensigten med skatteretten.
Se endvidere SKM2021.280.SR. Spørger havde boet i udlandet i en årrække og flyttede tilbage til Danmark. Spørger fik i den forbindelse ny indgangsværdi på sine aktier i to udenlandske selskaber. Spørger ønskede at gennemføre en skattepligtig ombytning af kapitalandele af aktierne i de to selskaber med anparter i et dansk holdingselskab. I forbindelse med ombytningen modtog spørger vederlag delvist i anparter, delvist ved udstedelse af et gældsbrev (kontantvederlag). Skattestyrelsen anførte, at hvis der som et led i det samlede arrangement efterfølgende blev modtaget udbytter fra datterselskaberne til at nedbringe gælden til aktionæren, ville der være en fordel for et selskab. LL (ligningsloven) § 3 fandt dog ikke anvendelse, da lovgiver i forbindelse med ændringen af SEL (selskabsskatteloven) § 2 D ved lov nr. 274 af 26. marts 2014 havde taget stilling til, at der ikke skulle indføres en værnsregel, der skulle dække denne situation. Skatterådet tiltrådte Skattestyrelsens indstilling.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed