Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

C.H.2.3.3.2 Regulering af anskaffelsessummen

Indhold

Afsnittet beskriver reglerne for regulering af anskaffelsessummen ved afståelse af en næringsejendom.

Afsnittet indeholder:

  • Omfattet af reglen
  • Regel
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Omfattet af reglen

Reglerne omfatter ejendomme, der er afstået som led i ejerens næringsvirksomhed.

Regel

I adskillige situationer skal anskaffelsessummen ved køb af en næringsejendom reguleres.

Har der været afskrevet på ejendommen, skal afskrivningerne trækkes fra anskaffelsessummen. Har der været afskrevet på bygninger på lejet grund, skal de genvundne afskrivninger beskattes efter næringsreglerne, hvis bygningerne er erhvervet som led i næringsvirksomhed. 

Er værdien af eget arbejde og mestersalær tidligere blevet beskattet, medregnes det i anskaffelsessummen.

Næringsdrivende sælgere kan kun medregne kurstab ved prioritering til en ejendoms anskaffelsessum i det omfang, låneprovenuet svarer til den del af ejendommens anskaffelsessum, som ikke er berigtiget ved overdragelse af prioriteter. Kurstab eller -gevinster, ny- eller omprioritering af lån i ejertiden har også indflydelse på opgørelsen af fortjenesten, hvis lånene overtages af en køber som led i handlen, fordi eventuelle kurstab skal lægges til anskaffelsessummen, og kursgevinster skal trækkes fra anskaffelsessummen.

Hvis en næringsdrivende indfrier de obligationslån, der var i ejendommen på købstidspunktet, med obligationer købt til en lavere kurs end pari, skal forskellen mellem købskursen på indfrielsestidspunktet og pari trækkes fra i anskaffelsessummen ved et senere salg af ejendommen.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsretsdomme

TfS 2000, 428 ØLD

Opgørelse af skattepligtig fortjeneste. Selv om der var foretaget væsentligt ombygningsarbejde på ejendommen, fandt retten ikke tilstrækkeligt grundlag for at anse arbejdet for foretaget på ejerens regning.

Landsskatteretskendelser

LSRM 1969, 121 LSR

Opgørelse af skattepligtig fortjeneste, afskrivninger på ejendom. Da der havde været afskrevet på ejendommen, skulle afskrivningerne fratrækkes anskaffelsessummen.

LSRM 1963, 117 LSR

Opgørelse af skattepligtig fortjeneste, afskrivninger på ejendom. Da der havde været afskrevet på ejendommen, skulle afskrivningerne fratrækkes anskaffelsessummen.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.