Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

C.E.4.3.2.2.3 Skatteberegning for mellemperioden

Indhold

Dette afsnit beskriver skatteberegning for mellemperioden, når afdødes særbo skiftes, mens fællesboet overtages af ægtefællen efter skattereglerne om uskiftet bo.

Afsnittet indeholder:

  • Dødsboer omfattet af reglen
  • Regel
  • Skatter der indgår i skatteberegningen
  • Eksempel
    ►◄

Se afsnit C.E.14 Definitioner og forklaringer om definition af mellemperioden.

Dødsboer omfattet af reglen

Reglen omfatter dødsboer, hvor skifte sker i umiddelbar forbindelse med dødsfaldet, og hvor kun afdødes særbo skiftes, mens den længstlevende ægtefælle overtager fællesboet efter skattereglerne om uskiftet bo.

Regel

Skatteberegningen for særboet sker efter reglerne i DBSL (dødsboskatteloven) §§ 14 - 16, der omfatter dødsboer, der er skattefritaget. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 68, stk. 2.

Se også

Se også afsnit C.E.3.2.4 Skatteberegning for mellemperioden om de almindelige regler for skatteberegning for mellemperioden.

Skatter der indgår i skatteberegningen

Når der sker en skatteberegning for mellemperioden for særboet, indgår

  • virksomhedsskat eller konjunkturudligningsskat (DBSL (dødsboskatteloven) § 15, stk. 3)
  • udbytteskat (DBSL (dødsboskatteloven) § 16, stk. 2)
  • skat af negativ aktieindkomst (DBSL (dødsboskatteloven) § 16, stk. 3) og
  • acontoskat efter AL (afskrivningsloven) § 40 C, stk. 8-10

som forskudsbetalte indkomstskatter for mellemperioden.

Skatterne kan kun indgå i skatteberegningen, hvis de tilsvarende indtægter er med i indkomstopgørelsen for særboets mellemperiode. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 68, stk. 2.

Bemærk

Dødsboskatteloven har ingen regler lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter (Grøn check), når særboet skiftes, mens fællesboet skattemæssigt behandles efter reglerne om uskiftet bo mv. Kompensationsbeløbet vil derfor indgå i fællesboet. Se afsnit C.E.4.2.3 Skatteberegning i dødsåret mv. om skatteberegning i dødsåret ved uskiftet bo m.v.

Eksempel

Dette eksempel viser særboets indkomstopgørelse og beregningen af skat for mellemperioden, når der sker skifte af afdødes særbo, mens den længstlevende ægtefælle overtager fællesboet efter skattereglerne om uskiftet bo.

Der er følgende forudsætninger for eksemplet:

  • Dødsfaldet er sket den 1. august 2023.
  • Særboets formue den 1. august 2023 omfatter kun bankindestående.
  • Afdøde har den 1. februar 2023 solgt et sommerhus, der er særeje. Sommerhuset er ikke skattefritaget efter EBL (ejendomsavancebeskatningsloven) § 8, og den skattepligtige fortjeneste er beregnet til 500.000 kr.

Mellemperiode: 1. januar - 1. august 2022

Indkomst

Renter af bankindestående

10.000

Skattepligtig fortjeneste ved salg af sommerhus

500.000

Indkomst for mellemperioden

510.000

 

Skatteberegning

 

Mellemperiodeskat: 50 procent af 510.000

255.000

Fradrag: 8 måneder à 2.400

-19.200

Beregnet mellemperiodeskat

235.800

Foreløbige indkomstskatter

0

Restskat

235.800

Beløbsgrænse, der ikke skal indbetales

-39.900

Restskat over grænsebeløb, som dødsboet skal indbetale til Skattestyrelsen

195.900

Se afsnit

  • C.E.15 om, hvor meget mellemperiodefradrag og beløbsgrænse, der ikke skal indbetales, er reguleret til for de enkelte år
  • C.E.3.2.4.1.1 om de almindelige regler om skatteberegning for mellemperioden i et dødsbo, der er skattefritaget.

►◄

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.