Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

C.D.11.15.3.1 Hvad er en APA

Indhold

Dette afsnit handler om, hvad bilaterale og multilaterale APA'er er, samt hvilke regler der ligger til grund for at indgå sådanne aftaler.

Afsnittet indeholder:

  • Definition.
  • Hjemmel til at indgå APA'er.
  • Bi- og multilaterale aftaler.

Definition

En Advance Pricing Arrangement (APA) er en forhåndsaftale mellem to eller flere landes kompetente skattemyndigheder om en bestemt koncerns interne transaktioner. Aftalen fastlægger kriterier og principper for de interne afregningspriser for en konkret virksomheds koncerninterne samhandel mellem de pågældende lande i en nærmere bestemt fremtidig periode. Kriterierne omfatter bl.a. transfer pricing-metode, sammenlignelige data og eventuelle nødvendige justeringer og afgørende forudsætninger. Aftalen forudsætter, at koncernen tilslutter sig indholdet.

APA'er er nærmere beskrevet i TPG, kapitel IV, afsnit F, og i et længere bilag til kapitel IV er processen vedrørende indgåelse af APA beskrevet.

Hjemmel til at indgå APA'er

En APA indgås efter principperne i OECD's modeloverenskomst artikel 25 om gensidig aftaleprocedure.

Ikke alle lande accepterer at deltage i forhandlinger om bi- eller multilaterale APA'er. Nærmere oplysninger om dette for ca. 80 lande, som Danmark har indgået dobbeltbeskatningsaftaler med, fremgår af OECD's liste over Country MAP Profiles. Under alle omstændigheder vil der være forskellige nationale regler, som skal tages i betragtning under processen. Det er virksomhedens ansvar at holde sig orienteret om disse regler.

Bi- og multilaterale aftaler

Virksomheden kan ansøge om både bi- eller multilaterale APA'er, dvs. at virksomheden kan vælge, om aftalen skal indgås mellem Skattestyrelsens kompetente myndighed og én anden udenlandsk skattemyndighed eller mellem Skattestyrelsens kompetente myndighed og to eller flere udenlandske kompetente skattemyndigheder.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.