Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

C.D.10.2.7 Lempelse for beskattet udbytte af aktier omfattet af ABL § 19

Indhold

Dette afsnit handler om lempelse for den dobbeltbeskatning, der kan opstå, hvis et udbytte fra et udenlandsk selskab, hvis aktier er omfattet af ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 19, ikke er skattefrit i Danmark.

Afsnittet indeholder:

  • Lempelse
  • Maksimal lempelse

Lempelse             

Hvis et selskab mv. modtager udbytte fra selskaber, hvis aktier er omfattet af ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 19, som er eller har været hjemmehørende i udlandet, og udbyttet ikke er omfattet af skattefritagelsen i SEL (selskabsskatteloven) § 13, stk. 1, nr. 2, eller af SEL (selskabsskatteloven) § 17, stk. 2, kan Skattestyrelsen efter ansøgning eftergive det udbyttemodtagende selskab en del af skatten. Se SEL (selskabsskatteloven) § 17, stk. 3.

Maksimal lempelse

Der kan gives lempelse for den faktiske merskat, der vedrører udbyttet set i forhold til en situation, hvor selskaberne er omfattet af dansk beskatning.

Lempelsen udgør maksimalt A minus B. Hvis dette beløb er negativt, indrømmes der ingen lempelse.

A defineres som X + Y og henviser til den faktiske betalte skat i form af udbytteskat og selskabsskat af udbyttet i datterselskabet og moderfonden.

B defineres som Z + V og henviser til den teoretiske skat af udbyttet, som skulle betales af datterselskabet og moderfonden, hvis datterselskabet var skattepligtig her til landet.

X = det beløb, som det udbyttegivende selskab skal betale i skat af den del af indkomsten, der ligger til grund for udbyttet.

Y = det beløb, som den udbyttemodtagende fond skal betale i skat af den til udbyttet svarende del af indkomsten.

Z = det beløb, der skulle have været betalt i skat af det udbyttegivende selskab, hvis det skulle have betalt skat her til landet.

V = det beløb, der skulle have været betalt i skat af moderfonden, hvis datterselskabet skulle have betalt skat her til landet. Det omfatter både udbytteskat og selskabsskat af udbyttet.

Hvis der er indgået en DBO med den stat, hvor det udbyttegivende selskab er hjemmehørende, kan der dog ikke ved opgørelsen af det beløb, der kan eftergives efter SEL (selskabsskatteloven) § 17, stk. 3, indregnes større skattebeløb end de, som den pågældende stat efter overenskomsten har et ubetinget krav på at opkræve. Se SEL (selskabsskatteloven) § 17, stk. 4.

Se eksempel 5 og 6 under afsnit C.D.10.3 Skatteberegningseksempler om skatteberegningseksempler.

Se også

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.