Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

C.A.5.17.7.3.4 Krav om individuel aftale

Indhold

Dette afsnit beskriver betingelsen, om at der skal være en individuel aftale.

 Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Regel

Det er en betingelse, at den ansatte og det selskab, hvor den pågældende er ansat, har aftalt, at LL (ligningsloven) § 7 H, skal anvendes. Se LL (ligningsloven) § 7 H, stk. 2, nr. 1.

Der skal indgås aftale med hver enkelt ansat, som modtager aktier mv. Aftalen skal være indgået med arbejdsgiverselskabet, uanset om aktierne mv. modtages fra dette selskab eller et selskab, der er koncernforbundet hermed. Aftalekravet betyder, at reglerne i LL (ligningsloven) § 7 H kun kan anvendes, hvis der er enighed om aftalen mellem arbejdsgiverselskabet og den ansatte.

Vederlaget skal være entydigt identificeret i aftalen. Derudover skal aftalen bl.a. indeholde svar på følgende spørgsmål:

  • Består vederlaget af aktier eller købe- og tegningsretter?
  • Hvilket selskab er der eller kan der erhverves aktier i?
  • Hvad er den nominelle størrelse af aktien eller den nominelle størrelse af den aktie, som en købe- eller tegningsret giver ret til?
  • Eventuelle vilkår for vederlagets erhvervelse, herunder at give den ansatte en valgmulighed inden for et nærmere fastsat tidsrum til udnyttelse af vederlaget, skal også fremgå af aftalen, jf. LL (ligningsloven) § 7 H, stk. 2, nr. 1. Hvis der er stillet betingelser for vederlagets erhvervelse, fx ansættelse i et nærmere angivet åremål, skal det fremgå af aftalen.

Der skal være tale om fremtidigt vederlag. En allerede erhvervet bonus kan ikke overføres til en medarbejderaktieordning efter LL (ligningsloven) § 7 H. Skatterådet har afvist at lade en bonus indgå i en medarbejderaktieordning, da der allerede var erhvervet ret til bonussen forinden aftalen om overførsel. Se SKM2010.261.SR.

Hvis betingelsen om en individuel aftale ikke er opfyldt, er konsekvensen, at de tildelte aktier mv. omfattes af de almindelige regler om beskatning på retserhvervelsestidspunktet eller på udnyttelsestidspunktet, hvis betingelserne i LL (ligningsloven) § 28 er opfyldt. Dermed får selskabet modsvarende fradragsret, hvis betingelserne herfor er opfyldt. De tildelte aktier mv. kan eventuelt være omfattet af reglerne i LL (ligningsloven) § 7 A, forudsat at betingelserne for anvendelse af denne bestemmelse er opfyldt.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse Afgørelsen i stikord Yderligere kommentarer
 Skatterådet
 SKM2010.261.SR Det kunne ikke aftales, at en andel af bonus, som kom til udbetaling i 2009, kunne overføres til en medarbejderaktieordning.

Skatterådet fastslog, at der allerede var erhvervet ret til bonussen forinden aftale om overførsel.

Skatterådet bekræftede, at det kan aftales, at bonussen fremover indgår i medarbejderaktieordningen og dermed vil kunne omfattes af LL (ligningsloven) § 7 H.

 
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.