C.A.2.2.2 Kapitalindkomst
Indhold
Dette afsnit handler om principperne for opgørelsen af kapitalindkomsten.
Afsnittet handler om:
- Regel
- Erhvervsmæssige indtægter og udgifter indgår i kapitalindkomsten
- Gevinst og tab på fordringer i næring
- Indtægt ved rentenydelse
- Løbende udlodning af overskud
- Anpartsvirksomhed.
Regel
Kapitalindkomsten opgøres efter reglerne i PSL (personskatteloven) § 4. Af bestemmelsen fremgår hvilke indtægter og udgifter, der medregnes ved opgørelsen af kapitalindkomsten.
Det er nettobeløbet, der fremkommer ved opgørelsen af kapitalindkomsten, der skal beskattes. Se PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1. Det betyder, at det er bruttoindkomsten med fradrag af de udgifter, der er afholdt ved samme formuetype, der beskattes som kapitalindkomst.
Fradragsberettigede driftsomkostninger, der i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre eller vedligeholde kapitalindkomst, fradrages ved opgørelsen af kapitalindkomsten. Se Se PSL (personskatteloven) § 4, stk. 2.
Bestemmelsen er udtømmende. Det kan dog i anden lov være bestemt, at indtægter og udgifter, der ikke er nævnt i bestemmelsen, skal behandles som kapitalindkomst, fx PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53.
Se også
Se også afsnit C.A.4.2 Fradrag i kapitalindkomsten om de udgifter, der kan fradrages i kapitalindkomsten.
Erhvervsmæssige indtægter og udgifter indgår i kapitalindkomsten
De indtægter, der skal medregnes i kapitalindkomsten fremgår udtrykkeligt af Se PSL (personskatteloven) § 4,, stk. 1.
Indtægter og udgifter, som er nævnt i Se PSL (personskatteloven) § 4, skal som hovedregel medregnes i kapitalindkomsten, selv om der er tale om en erhvervsmæssig indtægt eller udgift.
Erhvervsmæssige renteudgifter mv. skal også indgå i kapitalindkomsten.
Gevinst og tab på fordringer i næring
Gevinst og tab på fordringer medregnes som hovedregel i kapitalindkomsten.
Der gælder dog en undtagelse for skattepligtige, der driver næring ved køb og salg af fordringer eller finansielle kontrakter mv. Den skattepligtige skal i så fald medregne indtægter og udgifter ved denne virksomhed ved opgørelsen af den personlige indkomst. Se PSL (personskatteloven) § 4, stk. 3 og afsnit C.B. om kapitalgevinstbeskatning.
Indtægt ved rentenydelse
Ved rentenydelse forstås, at en person ved gave eller testamente får ret til indtægterne fra en vis kapital uden samtidig at opnå ejendomsretten til kapitalen. Indtægt ved rentenydelse er kapitalindkomst. Se C.B.2.15.1 Beskatning af rentenydelsesretter herunder båndlagte kapitaler om beskatning af rentenydelsesretter, herunder båndlagte kapitaler.
Det modsatte gælder for renter, som advokater indvinder af klientkonti. I det omfang advokaten efter aftale med klienten eller efter branchebestemte regler har ret til at beholde renter af indeståender på klientkonti, skal renterne skattemæssigt betragtes på linje med advokatens salær. Da personlig indkomst omfatter alle indkomster, som ikke er kapitalindkomst, betyder det, at renterne ligesom salæret skal beskattes som personlig indkomst efter Se PSL (personskatteloven) § 3, stk. 1. Se TfS 1988, 91 DEP.
Løbende udlodning af overskud
Løbende udlodning af overskud - bortset fra en normal forrentning af indskudt medlemskapital - i selskaber og foreninger, som nævnt i ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 18, medregnes til den personlige indkomst. Se PSL (personskatteloven) § 4, stk. 4 og afsnit C.B.3.3 Hvordan beskattes udbytte hos personer? om beskatning af udlodninger og udbytte.
Anpartsvirksomhed
Indkomst ved selvstændig erhvervsvirksomhed er som hovedregel personlig indkomst. Dette gælder dog ikke for anpartsvirksomhed omfattet af PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 9 og 11. Se om anpartsreglerne i afsnit C.C.3 Anpartsvirksomheder, herunder projekter og kommanditister.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed