A.C.3.5.6.1 Strafskærpelsesgrunde i straffeloven
Indhold
Dette afsnit handler om de forhold, der efter reglerne i straffeloven kan føre til, at straffen skærpes.
Afsnittet indeholder:
- Overblik over straffelovens strafskærpelsesgrunde
- Regler om gentagelsesvirkning
Bemærk
Administrative bøder fastsættes efter reglerne om straffens fastsættelse i straffelovens kapitel 10. Ved straffens udmåling skal der lægges vægt på lovovertrædelsens grovhed og på oplysninger om gerningsmanden. Se STRFL § 80. Vurderingen sker ved en konkret afvejning af de skærpende - og de formildende omstændigheder. Se også afsnit A.C.3.5.5 Strafnedsættelsesgrunde og STRFL § 82 om strafnedsættelsesgrundene.
Overblik over straffelovens strafskærpelsesgrunde
Straffelovens regler om forhold, der kan føre til skærpelse af straffen, er hovedsageligt i STRFL § 80, § 81, § 84 og § 51. I relation til overtrædelse af skatte- og afgiftslovgivningen er det fx følgende forhold, som efter en konkret vurdering kan føre til, at straffen skærpes:
- Lovovertrædelsens grovhed, jf. STRFL § 80 (herunder den forbundne skade/opnåede eller tilsigtede besparelse/fortjeneste, jf. STRFL § 51, stk. 2 og 3),
- Gerningsmanden er tidligere straffet for ligeartet kriminalitet, jf. STRFL § 81, nr. 1,
- Overtrædelsen er udført af flere i forening, jf. STRFL § 81, nr. 2,
- Overtrædelsen er særligt planlagt/led i omfattende kriminalitet, jf. STRFL § 81, nr. 3 (fx professionel eller systematisk kriminalitet),
- Gerningsmanden har fået andre til at medvirke, jf. STRFL § 81, nr. 9.
Regler om gentagelsesvirkning
Dette afsnit beskriver, hvornår der er grundlag for at udmåle en skærpet straf på grund af, at pågældende tidligere er straffet for ligeartet kriminalitet.
Regel
Hvis gerningsmanden er tidligere straffet, og det har betydning for sagen, skal det i almindelighed indgå som en skærpende omstændighed. Se STRFL § 81, nr. 1.
Gentagelsesvirkning indtræder, når gerningsmanden, inden den pågældende på ny forbrød sig, i den danske stat er fundet skyldig i en begået strafbar handling, som loven tillægger gentagelsesvirkning. Se STRFL § 84.
Det betyder, at administrative sager, der afsluttes med vedtagelse af et bødeforlæg, samt fældende straffedomme kan tillægges gentagelsesvirkning, hvis gerningsmanden på ny overtræder told,- skatte,- og/eller afgiftslovgivningen.
Gentagelsesvirkningen ophører efter 10 år regnet fra udståelsen af den tidligere straf. Ved bødestraf regnes fristen fra den endelige dom eller fra bødens vedtagelse. Se STRFL § 84, stk. 3.
Det er en forudsætning for, at en pådømt overtrædelse kan tillægges gentagelsesvirkning, at den dømte efterfølgende begår en ligeartet overtrædelse.
Ligeartet overtrædelse betyder, at det objektive gerningsindhold i de enkelte bestemmelser svarer til hinanden. Det betyder, at der som udgangspunkt skal foreligge overtrædelse af samme skatte- eller afgiftsbestemmelse.
Bemærk
Sager, der afsluttes med advarsel, hvor pågældende er fundet skyldig, kan tillægges gentagelsesvirkning.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed