A.B.1.2.9.6.2.3 To mellemmænd er indberetningspligtige af samme ordning til hvert sit land
BEK nr. 1634 af 27/12/2019 § 6, stk. 1, fastslår i forlængelse af DAC6 artikel 8ab, stk. 9, at hvor flere mellemmænd har medvirket til en ordning, har de alle indberetningspligt.
BEK nr. 1634 af 27/12/2019 § 6, stk. 2, fastslår herefter, at en mellemmand dog er fritaget for at skulle indberette, i det omfang oplysningerne allerede er indberettet af en anden mellemmand. Den mellemmand, der påberåber sig fritagelse, skal kunne dokumentere dette.
Situationen, hvor den anden mellemmand, som har indberettet, har gjort dette i en anden EU-medlemsstat, synes ikke direkte omfattet af ordlyden af BEK nr. 1634 af 27/12/2019 § 6, stk. 2, idet denne refererer til "oplysningerne efter § 22", dvs. de oplysninger, der kræves indberettet til Skatteforvaltningen i medfør af den danske bekendtgørelse.
Den danske bekendtgørelse udgør implementeringen i dansk ret af bestemmelsen i DAC6, artikel 8ab, stk. 9, 2. led, hvis danske ordlyd er:
"En mellemmand er kun fritaget fra at skulle indgive oplysninger i det omfang, vedkommende kan godtgøre i overensstemmelse med national lovgivning, at de samme oplysninger, der er omhandlet i stk. 14, allerede er indgivet af en anden mellemmand."
Efter direktivbestemmelsen skelnes der således ikke imellem, om den anden mellemmand har indgivet oplysningerne til samme medlemsland eller et andet medlemsland end det, hvortil den mellemmand, der påberåber sig fritagelse, ville skulle indberette.
Skatteforvaltningen vil derfor acceptere fritagelse for indberetningsforpligtelsen også i tilfælde, hvor den første indberetning er sket i en anden EU-medlemsstat, forudsat at dokumentationskravet er opfyldt. Det skal kunne dokumenteres, at der er sket indberetning, og ikke blot at der foreligger en tilkendegivelse om, at der vil blive indberettet. I øvrigt stilles der i overensstemmelse med det generelle retsprincip om fri bevisførelse ingen formkrav til dokumentationen.
Kravene til, hvordan det godtgøres, at en anden mellemmand har indberettet oplysningerne, er i lyset heraf de samme, uanset om den anden mellemmand har indberettet oplysningerne i Danmark eller i en anden medlemsstat.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed