A.B.1.2.8.6.4.6 Om salg af Varer
Indhold
Dette afsnit indeholder:
- Hovedregel
- Undtagelse.
Hovedregel
At salg af varer er en Relevant Aktivitet, fremgår af BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 9, stk. 1, nr. 3.
En "vare" er i BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 25 defineret som "ethvert materielt gode".
Immaterielle aktiver af enhver art falder uden for definitionen af "varer", og salg af immaterielle aktiver er dermed ikke en Relevant Aktivitet, uanset om det foregår via en platform.
Eftersom hverken bekendtgørelsen eller DAC7 indeholder regler eller retningslinjer for, hvordan grænsedragningen mellem materielle og immaterielle goder skal foretages, gælder i forbindelse med indberetning til Skatteforvaltningen i Danmark dansk rets almindelige regler herom.
Endvidere må det antages, at fast ejendom ikke er et "materielt gode", og at salg af fast ejendom derfor ikke er omfattet af definitionen af "varesalg". Hvordan grænsedragningen mellem fast ejendom og varer skal foretages, må ligeledes skulle afgøres efter dansk rets almindelige regler herom.
Bekendtgørelsen indeholder ingen definition af, hvad der skal forstås ved et "salg", hvorfor også dette begreb må skulle forstås i overensstemmelse med almindelig dansk ret, dvs. i udgangspunktet som overdragelse af ejendomsretten til den pågældende vare.
Bemærk
Et varesalg er kun omfattet af ordningen, hvis varen udbydes af en Sælger, som er uafhængig af platformsoperatøren. Platformsoperatørens salg af egne varer er ikke omfattet af ordningen. En forretningsmodel, hvor platformsoperatøren udbyder varer i eget navn, men køber den pågældende vare af en uafhængig sælger på traditionel vis for at opfylde en handel, der er indgået via platformen, falder heller ikke ind under ordningen. Et eksempel herpå kunne være et online supermarked. I begge tilfælde skyldes det, at platformsoperatøren falder uden for definitionen af begrebet "Sælger". Se afsnit A.B.1.2.8.6.5.2 Om begrebet Sælger.
Undtagelse
Platformsoperatøren er ikke indberetningspligtig, hvis en Platform har formidlet mindre end 30 varesalg for en Sælger inden for et år, og Sælgerens samlede Vederlag beløber sig til maksimalt 2.000 euro.
Baggrunden for undtagelsen, der har karakter af en bagatelgrænse, er, at formålet med indberetningsordningen er at skaffe skattemyndighederne indblik i aktiviteter, hvor vederlaget er skattepligtigt. Se præambel nr. 12 til DAC7:
"Indberetning af indtægter fra sådanne aktiviteter bør give skattemyndighederne omfattende oplysninger, der er nødvendige for en korrekt ansættelse af den skyldige indkomstskat."
Der er typisk ikke tale om en kommerciel, skattepligtig salgsaktivitet, når både antallet af salg og det samlede bruttoprovenu er så lavt som fastsat i undtagelsesbestemmelsen.
Bemærk
Indberetningsordningen ændrer ikke de materielle danske skatteregler. At en Sælger, der som privatperson har solgt varer på en Platform 30 gange, bliver indberettet, indebærer således ikke i sig selv, at fortjenesten ved salgene bliver skattepligtig. I andre situationer kan der være skattepligt, selv om antallet af salg ligger under 30, og platformsoperatøren derfor ikke har indberettet om den pågældende sælger.
Undtagelsen fremgår af definitionen af begrebet "Undtaget Sælger", jf. BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 16, nr. 4. De nærmere vilkår for undtagelsen er derfor gennemgået i afsnit A.B.1.2.8.6.5.5 Undtagelse: om Undtagne Sælgere.6.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed