Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-1
<< >>

A.B.1.2.5.1 Selskaber, der erhverver egne aktier mv.

Indhold

Dette afsnit handler om indberetningspligten for selskaber, der erhverver egne aktier mv.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Oversigt over ændringer i forhold til den tidligere skattekontrollov
  • Indberetningen
  • Bemyndigelse
  • Bekendtgørelse om indberetning af statsstøtte i medarbejderaktieordningen for nye, mindre virksomheder

Regel

Selskaber m.v., der erhverver egne aktier m.v., skal hvert år foretage indberetning til Skatteforvaltningen om de erhvervede egne aktier m.v. i det forudgående kalenderår med angivelse af identitet, antal, anskaffelsestidspunkt og anskaffelsessum for aktierne m.v. og sælgers identitet, jf. dog SIL § 50. Se SIL § 28, stk. 1

Efter SIL § 28, stk. 2, kan skatteministeren fastsætte nærmere regler om indberetningen.

Oversigt over ændringer i forhold til den tidligere skattekontrollov

Tidligere SKL (skattekontrolloven)

Gældende SIL

Indholdet af ændringer

§ 7 E, stk. 1

§ 28, stk. 1

Efter bestemmelsen, skal selskaber m.v., der erhverver egne aktier m.v., hvert år foretage indberetning til Skatteforvaltningen om de erhvervede egne aktier m.v. i det forudgående kalenderår med angivelse af identitet, antal, anskaffelsestidspunkt og anskaffelsessum for aktierne m.v. og sælgers identitet, jf. dog § 50.

§ 7 E, stk. 2

§ 28, stk. 2

Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om indberetningen. dog indeholder bestemmelse i modsætning til den tidligere regel ikke mulighed for at lempe indberetningspligten

Indberetningen

Efter SIL § 28, stk. 1, skal selskaber m.v., der erhverver egne aktier m.v., hvert år foretage indberetning til Skattestyrelsen om de erhvervede egne aktier m.v. i det forudgående kalenderår med angivelse af identitet, antal, anskaffelsestidspunkt og anskaffelsessum for aktierne m.v. og sælgers identitet, jf. dog § 50.

Når der i bestemmelsen henvises til »aktier m.v.« skal dette forstås som de papirer, der er omfattet af aktieavancebeskatningsloven.

Når der i bestemmelsen henvises til »selskaber m.v.« skal dette som udgangspunkt forstås som de selskaber (f.eks. aktie- eller anpartsselskaber) og foreninger (f.eks. investeringsforeninger) og andre juridiske personer, der har udstedt de pågældende aktier m.v.

Indberetningen skal ikke foretages, hvis afståelsen er omfattet af indberetningspligten efter SIL § 16, § 17, stk. 3, eller § 29. Bestemmelsen i SIL § 28, stk. 1, 2. pkt., sikrer mod dobbeltindberetning.

Indberetningen skal efter bestemmelsen ske årligt til Skatteforvaltningen og vedrører de erhvervede egne aktier m.v. i det forudgående kalenderår med angivelse af identitet, antal, anskaffelsestidspunkt, anskaffelsessum for aktierne m.v. og sælgers identitet.

Ved lov nr. 430 af 18. maj 2016, er der indført en ny skattebegunstiget medarbejderaktieordning i ligningslovens § 7 P.

For at sikre korrekt beskatning ved afståelse af medarbejderaktier, herunder som følge af ligningslovens § 7 P, er der indført en oplysningspligt for afståelser af disse, hvor erhververen er et selskab, der foretager opkøb af egne aktier. Indberetningspligten påhviler selskabet.

Bemærk

Indberetning efter SIL § 28 skal foretages til Skatteforvaltningen senest den 20. januar, eller hvis denne dag er en lørdag eller søndag, senest den følgende mandag. Se SIL § 54, stk. 1.

Bemyndigelse

Efter SIL § 28, stk. 2, kan skatteministeren fastsætte nærmere regler om indberetningen.

Bemyndigelsen til at fastsætte nærmere regler er udnyttet i:

SIB § 41 b, jf. bekendtgørelse nr. 888 af 15. juni 2018 om skatteindberetning m.v. SIB § 41 b er indsat ved ændringsbekendtgørelse nr. 1006 af 25. maj 2021 om ændring af bekendtgørelse om skatteindberetning m.v. Bestemmelsen træder i kraft den 1. juli 2021 og har virkning for indberetning vedrørende kalenderåret 2021 og senere.

Bekendtgørelse om skatteindberetning mv.

 I SIB § 41 b er det fastsat, at indberetning efter SIL § 28 omfatter:

1) Identiteten af den indberetningspligtige.

2) Identiteten af den eller de, der har afstået aktien m.v., jf. § 3.

3) Identiteten af den erhvervede aktie m.v., herunder med angivelse af ISIN-fondskode, hvis en sådan er tildelt, og af identiteten af det udstedende selskab m.v. efter Skatteforvaltningens nærmere anvisning.

4) Oplysning om aktien m.v. er optaget til handel på et reguleret marked.

5) Antallet af erhvervede aktier m.v.

6) Anskaffelsestidspunktet.

7) Anskaffelsessummen, herunder de handelsomkostninger, som den indberetningspligtige har kendskab til.

Bekendtgørelse om indberetning af statsstøtte i medarbejderaktieordning for nye, mindre virksomheder

Selskaber, der modtager statsstøtte fra medarbejderaktieordningen for nye, mindre virksomheder i form af, at en eller flere af selskabets ansatte tildeles vederlag efter LL (ligningsloven) § 7 P, stk. 2, nr. 2, 4. pkt., jf. § 7 P, stk. 7, er omfattet af indberetningspligt efter bekendtgørelse nr. 796 af 2. juni 2022.

Det påhviler selskaber, som benytter medarbejderaktieordningen for nye, mindre virksomheder, at indberette støttebeløbet til Skatteforvaltningen. Indberetning skal alene foretages, hvis den samlede støtte efter ordningen beløbsmæssigt overstiger 500.000 euro i et kalenderår. Omregningen fra danske kroner til euro skal ske efter den kurs, der gælder den første arbejdsdag i oktober i det kalenderår, som indberetningen vedrører.

Indberetning til Skatteforvaltningen skal ske senest den 1. september i året, der følger efter støttemodtagelsen.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2022.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.