A.A.6.2.2.2.8 Udsættelse af sagen
Fremsætter en part under en sags behandling anmodning om aktindsigt efter forvaltningsloven, og denne anmodning skal imødekommes, skal sagens afgørelse udsættes, indtil der er givet parten adgang til at gøre sig bekendt med dokumenterne. Se FVL § 9 b, stk. 1.
Der skal således ske en automatisk udsættelse af sagens afgørelse - også selvom parten ikke udtrykkeligt har fremsat krav om udsættelse - når der gives partsaktindsigt i tilfælde, hvor en part fremsætter begæring om aktindsigt før myndigheden har truffet afgørelse i sagen. Når spørgsmålet om partsaktindsigt afgøres, skal parten samtidig orienteres om en frist for eventuelle bemærkninger til sagen og om, hvornår sagn forventes afgjort.
Der henvises til notatpligten. Se OFL § 13.
Såfremt en udsættelse af sagens afgørelse vil medføre en overskridelse af en lovbestemt frist for sagens afgørelse, eller hvis partens interesse i, at sagens afgørelse udsættes, findes at burde vige for væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser, skal en afgørelse ikke udsættes. Se FVL § 9 b, stk. 2.
Oversigt over udtalelser fra Folketingets Ombudsmand
Skemaet viser relevante udtalelser på området:
Udtalelser fra Ombudsmanden | Udtalelsen i stikord | Kommentarer |
FOB 2020.11 | Partsaktindsigt, Skattestyrelsen, egen drift-undersøgelse af 30 sager om partsaktindsigt efter forvaltningsloven. |
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed